Вучић: Једини озбиљан проблем мигрантска криза, Влада на време

Премијер Александар Вучић изјавио је да ће Влада бити формирана "кад буде могла да буде формирана", у складу са Уставом и законом, али да је за Србију тренутно једини проблем мигрантска криза. Пребацивање двојице затвореника из Гвантанама у Србију учињено је на основу сарадње са САД, Устава Србије и бројних билатералних споразума са том земљом, каже Вучић. Премијер најавио озбиљан и свеобухватан план против насилника.

Александар Вучић је новинарима у Аранђеловцу рекао да ће Србија, у вези са тим, морати у наредна два или три дана да донесе одлуке које неће бити лаке.

"Биро за координацију служби безбедности не заказујемо јер немамо одлуку коју бисмо донели. Али мораћемо неке не лаке одлуке да донесемо у наредне два или три дана", рекао је Вучић, након отварања фабрике грађевинског стиропора "Бекамент".

Премијер је нагласио да је мигрантска криза једини озбиљан проблем, а не то кад ће Влада бити формирана.

Вучић је нагласио да техничка влада добро функционише, а да ће будућа влада функционисати још боље.

Он је поручио да ће нова влада бити формирана у складу са Уставом и законима Србије, да техничка влада добро функционише, те додао и да ће 18. јула отићи у Брисел на отварање поглавља у преговима са ЕУ.

Вучић о Гвантанаму: Јесмо ли део света или нисмо?

Александар Вучић је изјавио да Србија води одговорну политику и сарађује са свим земљама у свету, те да чини оно што је најбоље за државу, без икаквих последица по грађане.

Говорећи о пребацивању двојице затвореника из Гвантанама у Србију, Вучић је рекао да је то учињено на основу сарадње са САД, Устава Србије и бројних билатералних споразума са том земљом, и подсетио да су грађани Србије под оружјем, на основу разних споразума, у Либану, на Кипру, у Сомалији, Централноафричкој Републици.

"Јесмо ли део света или нисмо, хоћемо ли да будемо сами или изоловани. То, на пример, није тема у Немачкој, која је примила много пута више затвореника", рекао је Вучић.

Вучић је рекао и да критикују они који су годинама причали да у Гвантанаму седе невини људи, а да сада, кад их пуштају, говоре да су ти затвореници најгори терористи.

"Сада је највећи проблем то да ли једна држава, која може те људе да држи под надзором, може то да издржи", рекао је Вучић и упитао да ли су сачувани животи у Житишту или Вратарници.
Вучић је рекао и да јавност увек води "високу политику" јер нема чиме другим да се бави.

"Умирем од смеха слушајући глупости по телевизијама и читајући новине последња два дана, ништа забавније нисам чуо", рекао је Вучић. 

"Озбиљан и свеобухватан план против насилника"

Вучић је најавио да ће у петак са министрима правде и унутрашњих послова, Николом Селаковићем и Небојшом Стефановићем, представити озбиљан и свеобухватан план о пооштравању казни за насилничко понашање, који ће предвидети снажнију кривичну и веома претећу прекршајну одговорност.

"Припремамо у петак изношење озбиљног плана, имамо одређених консултација са људима из Сигурних кућа, са представницима различитих институција, повереником. Реч је о пооштравању казни за насилничко понашање", рекао је Вучић новинарима у Аранђеловцу.

Каже да је проблем кад неко пријави насиље у породици и дође полиција да приведе насилника, а потом тужилац каже да ту нема кривичног дела, па га пошаље код прекршајног судије, он такође каже да не може ништа да се уради, па се насилник врати кући.

"И онда каже – тек ћеш сад да видиш свога бога – и уради много гору ствар. Те законске прописе драматично пооштравамо, уводимо снажнију кривичну и веома претећу прекршајну одговорност, тако да много, много теже последице и консеквенце за свакога ко мисли да се насиљем послужи у породици и ван породице и на сваком другом месту", рекао је Вучић.

Вучић је додао и да ће тај план предвидети много бољу координацију полиције, тужилаштва, правосудних органа и свих у том ланцу, укључујући и центре за социјални рад.

Јавност ће, према његовим речима, у петак видети прецизна решења и предлоге нових закона и измена закона.

Упитан за мишљење о поновном увођењу смртне казне, Вучић је рекао: "Када би се држава водила тако како некоме падне на памет, то је просто немогуће тако."

Каже да се поставља питање да ли би смртна казна спречила злочинце из Вратарнице или Житишта или убицу Тијане Марић да почине злочине какве су починили.

"Ја нисам сигуран. Поставља се питање да ли хоћемо нешто да урадимо да бисмо спречили или да бисмо насиљем узвраћали на насиље", рекао је Вучић. 

"Трчимо за бољим економским односима са САД и Русијом"

Вучић је изјавио да Србија жели боље економске односе са Сједињеним Америчким Државама, али и са Русијом, и додао да су важни и економски односи са регионом, за које је пре свега заслужна стабилна регионална политика.

На питање новинара у Аранђеловцу да ли последња дешавања у односима са САД значе да Србија жели боље односе с њима, Вучић одговара: "Јуримо, трчимо за бољим економским односима са САД, али и са Русијом."

Вучић је рекао да је срећан и поносан што је данас први политичар који је посетио фабрику за производњу грађевинског стиропора домаће компаније "Бекамент" и што је имао част да аплаудира на отварању.

"То је њихових руку дело", рекао је Вучић указујући на власнике и додао да су га позвали данас јер мисле да неко у држави ради дисциплиновано и одговорно као и да не краде.

Вучић је истакао да та фабрика извози у Албанију, чему помаже и политика коју Влада води, а то је стабилна регионална политика.

"Смејете ми се кад кажем да су важни добри регионални односи, а погледајте ову фабрику. Они извозе и у Хрватску, Мађарску, Аустрију. Имају извоз од пет милиона евра у Хрватску. За породичну компанију, знате ли шта је то да толико своје робе извезу у Хрватску. А то може ако имате добру и стабилну регионалну политику", поручио је Вучић.

Вучић је рекао да без такве политике и последичног извоза не би ни било довољно посла за људе у Аранђеловцу, нити би, ланчано, у том граду добро радили ресторани, јер људи без плате не могу да троше.

"Озбиљна политика доводи инвеститоре, а онда људи више троше", рекао је Вучић.

Вучић је подсетио да је раст БДП-а Србије заснован на инвестицијама и извозу, и подсетио да се очекује да у следећој години раст благо погура и већа потрошња. "Зато смо оптимисти и сматрамо да 2017. можемо да будемо највећи у Европи", закључио је Вучић.

"За српску привреду веома битно дуално образовање"

Премијер Вучић је поручио да је за српску привреду веома битно дуално образовање, јер се предузетнички дух стиче већ код тинејџера.

Вучић је рекао да фабрикама у Србији недостају радници у производњи и да је то највећи проблем.

"Фабрике не могу да нађу људе који хоће да раде у производњи", приметио је Вучић, додајући да је то случај и у "Бекаменту".

Сви би, према његовим речима, да се запосле, али нико неће да ради у производњи, јер нисмо тако децу васпитали.

У вези са тим изразио је очекивање да ће његов син, пошто није уписао факултет, постати радник, додајући да верује да ће у томе бити успешан.

Замолио је медије да, када стручњаци из Швајцарске буду дошли у Србију да представе свој модел дуалног образовања, пренесу све предности тог система.

Поновио је да се дуалним образовањем подстиче предузетнички дух у тинејџерском добу, те да се на тај начин спречава да се изгуби цела генерација.

За реализацију дуалног образовања, како је додао, потребно је много компанија које су заинтересоване, али и храбар министар просвете, који ће се супротставити сваком питању које ће уследити на опаску: да ли нешто сме или може да издржи.

Констатовао је да ће у наредном периоду министарства просвете, пољопривреде и здравља бити кључна, што, како је приметио, до сада није био случај у Србији, јер су се у та министарства постављали партијски људи.

Данас, како је нагласио, морамо да радимо на реформама у просвети, како би привреда била најуспешнија.

Србија, подсетио је, даје највеће подстицаје у Европи, а тренутно Влада ради посебно на подстицању старт-апова, како би се становништво навело да размишља о оснивању сопствених компанија.

Број коментара 60

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво