"Мирна реакција на поруке из Сребренице није знак слабости"

Премијер Александар Вучић каже да његова мирна реакција на поруке из Сребренице није знак слабости, већ знак промишљене политике. Истиче да су за напредак Србије потребни стабилност и мир у региону.

Александар Вучић је, у разговору с новинарима, рекао да је јуче настојао да објасни и оданим пријатељима, пријатељима из странке, који су сматрали да је требало оштрије да реагује на поруке да је непожељан на комеморацији у Сребреници.

"Покушао сам да са њима разговарам, да им објасним да није наша слабост у томе што не одговарамо на туђе ружне гестове, некада и непристојне, некада и на примитивне нападе из појединих средина у региону, већ је у томе наша снага", рекао је премијер и истакао да је Србији потребна стабилност, како бисмо обезбедили већи раст и напредак.

Додао је да нико не може да оспори постигнуте резултате у економији који су, како је оценио, импресивни.

"Импресивни су и следеће године, Србија ће имати највећи раст у Европи. Али, питање је да ли ми то можемо ако немамо стабилност. Зато је она нама важна, да будемо мирни, да не допустимо да будемо увучени ни у политичке нити било које друге конфронтације", рекао је Вучић.

Поновио је да људи треба да разумеју да то што је реаговао благо и мирно, није доказ наше слабости, већ снаге и промишљености, као и жеље да се очувају мир и стабилност.

Протести демократско лице Србије, легитимитет - на изборима

Вучић је данас говорио и о протестима, истичући да они представљају демократско лице Србије, али да се легитимитет стиче и ствари решавају - на изборима.

Кад је реч о односима Србије и САД, потврдио је да су они добри и стабилни и да се нада да ће бити још бољи.

Упитан о учешћу представника америчке амбасаде на протестима поводом Савамале, Вучић је рекао да то не утиче на билатералне односе, да има поверење у америчког амбасадора, а да се у добре намере према Србији уверио и приликом посете Вашингтону.

Улицом, како је рекао, није импресиониран, као ни бројем учесника протеста, али је задовољан док су протести мирни, приметивши да у последње четири године није било никаквих инцидената у таквим приликама, изузев што је, како је навео, својевремено његов брат претучен током Прајда.

Вучић је рекао да има људи који не могу да разумеју да је он "мртав хладан" по питању протеста.

"Некима се чини, полазећи од себе, да ће неко нервозно да реагује, да се неко нечега плаши. Не плашим се, то је демократска легитимизација Србије", рекао је Вучић.

Додао је да у Србији свако може да бира руту по којој ће да шета, те да су и странци добродошли да шетају, "пиште" и раде шта год пожеле. Међутим, истакао је да се ствари не решавају на улици, већ на изборима, јер је то једино место где људи показују своју вољу.

"Тако ће бити и у будућности", истакао је Вучић.

Реформа образовања мост између едукације и економије

Мандатар је изјавио да ће образовање бити важан део његовог експозеа и будућег програма владе, а да суштина реформе у тој области мора да буде прављење моста између едукације и српске економије.

"Не интересује ме каква вам је диполма, већ шта знате, интересује ме умете ли да поставите ротор на хеликоптер, поправите водокотлић, да  напишете тужбу", рекао је Вучић новинарима, упитан о тренутној ситуацији и о реформи образовања.

Вучић је рекао да Србија о моделу образовања треба да учи од Швајцарске, Немачке, Данске или Аустрије, а не од неких других земаља, чије економије се урушавају.

"Ако учимо од неких других, не бих волео да прођемо као они", рекао је Вучић.

Додао је да су му неки званичници са запада пренели да би, да могу да бирају, изабрали економску ситуацију у Србији, а не у неким другим земљама у региону, иако њихове економије имају боље параметре.

"И мени је, као песимисти, лакше данас да будем председник Владе Србије, а не неке друге земље која мисли да је успешнија од нас. Зато што се они још са проблемима нису суочили", каже Вучић.

Србија, навео је, има добру полазну основу и узлетиште и да зато треба да настави да се мења и да ради на себи.

"Треба да радимо, а не да себе урушавамо сваког дана, да измишљамо и говоримо само лоше. Хајде уради нешто, било шта добро, па онда дођи да солиш памет некоме другом", каже Вучић.

Додаје да децу од 14 и 15 година морамо да учимо да раде.

"Био бих поносан да мој син ради, јер ту нема ништа лоше, у пекари или у књижари, важно је да је поштен", рекао је Вучић.

Навео је и да још пише експозе, којим тренутно није задовољан, а да није успео још да га напише јер има много обавеза.  Рекао је и да интензивно размишља о кадровским решењима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво