Специјално обезбеђење за Медведева

Председника Медведева обезбеђиваће неколико хиљада српских полицајаца и руски агенти. Председник Русије биће у специјалном аутомобилу, а саобраћај у деловима Београда биће повремено обустављан. Медведев долази сутра рано ујутру, одлази касно увече.

Долазак руског председника Дмитрија Медведева Београду, уз агенте Федералне службе безбедности Русије, обезбеђиваће и неколико хиљада српских полицајаца, а саобраћај у Београду ће бити измењен, уз повремено затварање појединих улица.

На траси кретања председника Медведева биће повремено обустављан саобраћај у оба смера у појединим улицама на Новом Београду, Савском Венцу, Палилули и Врачару, а паркирана возила биће уклањана, каже Слободан Вуколић из МУП-а, додајући да је најбоље да грађани сутра користе градски саобраћај.

Зоран Драгишић, са Факултета безбедности, каже да се предузимају различите мере на провери рута којима ће се обезбеђивана личност кретати и на провери објеката у којој ће та личност боравити.

Претходница председника Руске Федерације Дмитрија Медведева, која би требало да припреми и организује детаље посете, већ је у Београду.

Формиран специјални штаб за обезбеђивање Медведева

МУП је формирао специјални штаб чији је задатак израда безбедносног плана, исто као у мају приликом доласка потпредседника САД Џозефа Бајдена.

Маршута којом ће се кретати Медведев није позната, али је извесно да ће руски председник одржати говор на свечаној академији у Центру Сава, поводом годишњице ослобођења Београда.

Медведев стиже председничким авионом "Иљушин" у раним јутарњим сатима, а Београд напушта истог дана увече.

Пре посете руске делегације, почела је и обнова споменика које би Дмитриј Медведев могао да обиђе, а поставаљен је и споменик Александру Сергејевичу Пушкину, у парку код Вуковог споменика.

Очекује се да ће руски председник Медведев, заједно са председником Србије Борисом Тадићем, положити венац на спомен обележје Ослободилаца Београда 1944.

Такође, требало би Медведев буде и на откривању споменика Пушкину у парку код Вуковог споменика, а планирано је и да се сретне са члановима Светог архијерејског Синода Српске православне цркве.

Ова посета ће уједно бити и прва посета једног председника Руске Федерације од посете бившег председника Русије Владимира Путина Савезној Републици Југославији, пре осам година.

Улицама Београда Медведев би требало да се креће аутомобилом марке "зил-41052" , који, према оценама руских медија, надмашује "звер" америчког председника Барака Обаме.

Реч је о оклопном аутомобилу, са непробојним стаклима и високим степеном заштите, ручно израђеним за руски државни врх, које може да се креће брзином до 195 километара на час.

Аутомобил има седам седишта, тежак је око 5.500 килограма, а може да издржи и мањи нуклеарни удар.

Према неким информацијама, дебљина крова аутомобила од титана је 12 центиметара и он би могао да издржи тежину тенка типа Т-72. Стакла на прозорима могу да издрже хице из минобацача, а точкови се аутоматски претварају у гусенице када возило наиђе на нераван терен.

Овај аутомобил има назив "бегемот" по мачору из књиге Михаила Булгакова "Мајстор и Маргарита".

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво