Оставинска расправа Србије и Хрватске, да ли је могућ договор?

У Декларацији коју су Србија и Хрватска потписале пре пет дана пише и да су две земље спремне да убрзају примену Споразума о сукцесији, потписаног 2001. године. Ако се Београд и Загреб не договоре око поделе имовине фирми, одмаралишта, пумпи... ићи ће се на међународну арбитражу. Да ли је могућа реализација потписаног у Суботици?

Оставинска расправа између некадашњих република чланица СФРЈ траје деценију и по. Државе су се поделиле, али не и имовина, приватна својина и стечена права, дипломатско-конзуларна представништва, културна добра, архива. Споразум о подели, сабран у шест анекса, углавном је остао на папиру. Шта ће променити Декларација коју су Хрватска и Србија потписале у понедељак?

Генерални секретар Министарства спољних послова Вељко Одаловић каже да, после двадесетак година чекања да остваре своја права, појединци, предузећа, држава и њени фондови са правом потражују материјална или нематеријална добра која се налазе широм бивше Југославије.

"Наравно, и оно што се тиче војске, војне имовине и војних станова, да ће то добити на динамици, да ће се Хрватска понашати одговорније него до сада", очекује Одаловић.

А то, између осталог, значи да буде спроведен анекс Г који предвиђа враћање имовине у стање које је било 31. децембра 1990. године.

Хрватска је, у међувремену, уредбом из 1991. године, власништво над српском имовином пренела на државу.

То је укинуто 2002. године, али су за тих 11 година многе некретнине приватизоване или усељене. Најсложеније питање - имовина приватних лица.

Аналитичар из Хрватске Давор Ђенеро напомиње да је за Хрватску наспорније питање признавања станарских права.

"Хрватска позиција је да се анекс Г не може примењивати издвојено у односу на друге делове Бечке конвенције и друго да се он у односу на грађане не може примењивати непосредно него да се сваки случај мора решавати пред судовима", објашњава Ђенеро.

Представници држава сукцесора надлежни за архиве или такозвани анекс Д, договорили су се да конкуришу за средства ЕУ због дигитализације података.

У Србији је реч о око 250 милиона страница које сведоче о настанку и нестанку СФРЈ.

Србија неће одустати од намере да очува целовитост архивских фондова, јер папир, кажу, не може да се дели.

Директор Архива Југославије Миладин Милошевић каже да "филозофија" анекса Д иде против темељних принципа струке.

"Поједини чланови предвиђају физичку деобу. То ће бити најтеже питање које ћемо савладати. Ово што чува Архив Југославије, као културну баштину, је неко завештање прошлости за будућност", сматра Милошевић.

Раније процене српске Дирекције за имовину биле су да је у моменту раздвајања, имовина Србије у Хрватској вредела око 1,8 милијарди евра, а Хрватске у Србији око 800 милиона евра. Срби у Хрватској такође потражују најмање 85.000 кућа и станова.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво