Српске компаније у Сочију

Министар за ванредне ситуације Русије Сергеј Шојгу састао се у Београду са највишим српским званичницима. Руски министар пренео заинтересованост Владе Руске Федерације да српске компаније учествују у изградњи објеката за зимску Олимпијаду у Сочију 2014. године.

Србија је "чврсто опредељена за даљи развој свестране сарадње са Русијом, као једним од стратешких партнера" оцењено је након састанка руског министра за ванредне ситуације Сергеј Шојгуа са највишим српским званичницима.

Премијер Цветковић оценио је на састанку да Србија и Русија имају традиционално добре и блиске односе, саопштила је владина канцеларија за сарадњу с медијима.

Осим енергетике, обе стране "су уверене да постоји простор за даље унапређење сарадње у области трговине, саобраћаја, војно-техничке и културно-научне сарадње".

Цветковић је још једном захвалио Русији на принципијелном ставу и активном залагању у одбрани начела међународног права када је реч о Косову и Метохији и очувању суверенитета и територијалног интегритета Србије.

Руски министар је пренео заинтересованост Владе Руске Федерације да српске компаније учествују у изградњи објеката за зимску Олимпијаду у Сочију 2014. године.

Изузетан напредак у реализацији гасно-нафтног аранжмана

На састанку министра Шојгуа са замеником председника Владе Србије Ивицом Дачићем и министрима енергетике и инфраструктуре Петром Шкундрићем и Милутином Мркоњићем констатовано да је у протеклих шест месеци постигнут изузетан напредак у реализацији гасно-нафтног аранжмана Србије и Русије.

На почетку састанка са Шојгуом, који је и председник руског дела Међувладиног српско-руског Комитета за трговину, економску и научно-техничку сарадњу, министар Дачић је предложио да се сва питања и проблеми у спровођењу пројеката Руско-српског комитета решавају у оквиру експертских група током заседања Међувладиног комитета.

Министар Мркоњић је истакао важност реализације пројеката у оквиру Министарства за инфраструктуру и посебно нагласио значај изградње Карго центра у билизини Аеродрома "Никола Тесла", проналажења стратешког партнера за ЈАТ, кредита за Железницу Србије, инфраструктурних пројеката и изградње метроа.

Министар Шкундрић је изразио задовољство, не само због потписаних уговора око енергетског аранжмана, него и због тога што се већ приступило њиховој реализацији.

Шкундрић је нагласио да је реконструкција Хидроелектране "Ђердап" почела и да ће рокови за реализацију уговора бити убрзани.

"Дефинисаће се рокови једним анексом везани за реализацију Јужног тока, а разговарали смо о могућности коришћења руске технологије руских инвестиција у области гасних електрана, топлана у области коришћења гаса као сировинске подлоге за добијање вештачког ђубрива везано за Азотару Панчево", рекао је Шкундрић.

Министри су истакли задовољство веома добром сарадњом Владе Србије са представницима Гаспромњефта и руководства НИС-а, чиме су створени услови за почетак темељне реконструкције овог српског гиганта, наведено је у саопштењу Министарства унутрашњих послова.

Русија и Србија, нови нивои сарадње

У разговору са замеником премијера и министром унутрашњих послова Србије Ивицом Дачићем, Шојгу је рекао да је за односе две државе "изузетно значајно то што су сви главни пројекти, уговорени на последњој седници Руско - српског комитета у Москови, финализовани", саопштило је Министарство унутрашњих послова Србије.

Шојгу је навео да су то продаја Нафтне индустрије Србије, реализација свих неопходних формално-правних радњи за формирање заједничких предузећа "Јужни ток" и Банатски Двор, као и радови на проширењу капацитета и модернизације складишта гаса у Банатском Двору.

Како Шојгу истиче остварен је значајан напредак у односима Србије и Руске Федерације од када су он и министар Дачић на челу комитета, наводи се у саопштењу.

Без обзира на економску кризу, српска и руска страна су на данашњој 8. седници мешовитог комитета за трговинско-економску и научно-техничку сарадњу у Београду, указали на позитивну динамику у развоју економских и трговинских односа и нарочит напредак у области енергетике, речено је агенцији Итар-Тасс у руској делегацији.

Саговорник руске државне агенције је рекао да се планира да руске компаније учествују у изградњи београдског метроа а компанија Руске железнице у модернизацији железничке инфраструктуре Србије.

Поред тога, руске компаније су заинтересоване за пројекте изградње и модернизацију српске енергетике, и показују интерес за приватизацију компаније ЈАТ и изградњу великог логистичког центра у Београду, док је српска страна заинтересована за промет пољопривредне продукције, рекао је Итар-Тас су члан руске делегације.

На седници комитета, чији су копредседници министар унутрашњих послова Србије Ивица Дачић и министар за ванредне ситуације и цивилну заштиту Сергеј Шојгу, руски министар је рекао да је достигнут "потпуно други ниво сарадње - то су велики пројекти, велики уговори, између осталог у области инфраструктуре".

Шојгу је рекао да је "припремљен велики протокол, који обухвата све области - културу, науку, саобраћај, као и упозорења и ликвидацију ванредних ситауција".

Потпредседник Владе СрбијеБожидар Ђелић каже да треба поновити да су грађење стратешког партнерства са Русијом и улазак у Европску унију комплементни.

"Једно подржава друго. Србија као пуноправни члан Европске уније биће у интересу Руске Федерације, а с друге стране Србија у Европској унији истовремено ће да привлачи све инвестиције, и руске и европске", рекао је Ђелић.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво