(Не)мирна Босна

Погоршање политичких прилика, међунационалних односа у БиХ, али и опасност од урушавања Републике Српске – о томе се данас разговарало у Београду. Гости председника и премијера били су председник Републике Српске и српски члан Председништва БиХ. Република Српска никада није била лишена опасности да нестане, рекао је њен председник Милорад Додик, који од Србије очекује да иза ње стане. Председник Николић каже да Србија годинама улаже велике напоре да очува стабилност региона, али да нема увек пуну подршку суседних земаља.

Да је Балкан мекани стомак Европе, где је она најрањивија, својевремено је говорио Черчил. Данас се опет мотри на крхку стабилност полуострва. О угроженој стабилности Републике Српске унутар БиХ премијеру Вучићу је говорио председник Српске Милорад Додик.

"Република Српска није била лишена опасности да нестане, а данас је очигледно једно изразито време да та опасност постоји. Идем са састанка с Александром Вучићем, где сам пренео да очекујем од Србије да стане иза РС у свим околностима, имам поверење да ће се то и десити", каже Милорад Додик, председник Републике Српске. 

Додик наводи са каквим се захтевима суочавао.

"Да се промени име РС, да се бира један председник на нивоу БиХ а по правилу би то увек био муслиман и зато ова борба и око пописа, па је тражено да се Сарајеву препусти полиција, кад сам све то одбијао – увек ми је било прећено", каже Додик. 

Премијер Вучић је истакао да су мир и стабилност витални интереси српског народа, ма где он живео, као и да ће Србија увек инсистирати на опстанку и бољој будућности српског народа у Републици Српској, као и на добрим и пријатељским односима са БиХ у целини. 

Иако политички на различитим становиштима, овај пут са истом поруком као и Додик код премијера Вучића дошао је Младен Иванић, српски члан Председништва БиХ.

Тројно председништво, које би требало одлуке да доноси консензусом, у последње време није јединствено у ставовима које сваки од чланова износи јавно. Тако је Бакир Изетбеговић Републику Српску назвао парадржавом и оптужио ју је за прогон Бошњака и Хрвата током протеклог рата.

"Све је почело непотребним писмом кардинала Пуљића патријарху Иринеју, након тога уследила је изјава Комарице, након тога непримерено обраћање реиса који је Србе назвао власима и рекао – гласајте иначе пушкама ћете морати да се борите за своју слободу... Читав низ ствари, посебно одлука о попису", каже Младен Иванић.

Због свега тога, Иванић очекује ускоро и састанак са Додиком, који пак очекује да се РС брани и у Сарајеву, не само у Бањалуци.

"Ми можемо и треба боље да сарађујемо. И ми сарађујемо и исто мислимо, једина разлика је у методи како доћи до тог циља, али кад будемо овако угрожени, треба имати јединствен став", каже Иванић.

Премијер Вучић је захвалио Иванићу на одговорном поступању у заштити виталних интереса, како Босне и Херцеговине, тако и српског народа у њој. И њему је рекао да "Србија жели добре и најближе односе са Босном и Херцеговином, али не може и неће никада оставити на цедилу српски народ у БиХ.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво