Која је цена посланичке части

Какве везе има часна реч дата странци са трговином мандатима? Везивање посланика за странку уговором, бланко оставкама, заклињањима у цркви, меницама није спречавало да се предности слободног мандата максимално искористе. Хоће ли свечане изјаве томе допринети или су потребна нека нова законска решења?

Свечану изјаву - да ће се поштовати транспарентност, одбијати партијско запошљавање и чувати мандат, потписали су посланици Покрета Доста је било. И одмах изазвали полемике - чему часна реч ако је мандат слободан?

"Посланици и даље располажу мандатом, то се не дира, то је њихова слобода. Ми желимо да обавежемо посланике на једну врсту политичког понашања и политичке културе коју желимо да променимо. Суштина је партијско запошљавање и трговина мандатима", каже Душан Павловић из Покрета Доста је било.

Трговину мандатима нису спречиле ни заклетве пред Богом - које су полагали радикали. Нити менице које су посланици исте партије потписивали на чак 10 милиона динара уколико промене странку. Ни бланко оставке, нити уговори. Чему онда свечана изјава?

"Можете да тргујете мандатима, да радите разноразне ствари, али онда нећете бити члан Покрета Доста је било", каже Душан Павловић.

А прелетачима није доста ни то што их странке не кажњавају, ни то што би их бирачи казнили, али не могу јер листе су затворене.

"Мислим да је кључ решења управо у томе да се људи које бирамо на изборима учине више зависним од нас, бирача. То се може на разне начине постићи, један од начина је персонализација изборног система, где би људи могли да гласају за појединца, а не само за листу коју желе", каже Немања Ненадић из Транспарентности Србија.

Продавци мандата не сносе ни правне последице: промена страначког дреса као последица корупције, тешко је доказива. Не и немогуће са политичком вољом.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво