Вучић за Ројтерс: Нови талас приватизације после избора

Премијер Александар Вучић најавио је да ће, уколико победи на изборима, покренути нови талас приватизације државних предузећа која су у губицима.

Вучић је, у интервјуу Ројтерсу, рекао да ће учинити све што је потребно да би добио "зелено светло" Међународног монетарног фонда за своју економску политику.

Британска агенција наводи да ће, према истраживањима јавног мњења, Вучић обезбедити нови четворогодишњи мандат на општим изборима, као и да су избори сазвани две године пре редовног одржавања пошто је "премијер оценио да му је нови мандат потребан да би наставио реформе и завршио недавно започете преговоре о уласку Србије у Европску унију".

"Ситуација је нешто боља, али не довољно. Желимо да завршимо процес приватизације, убрзамо приватне инвестиције и да, пре свега, подигнемо предузетнички дух код људи", истакао је Вучић.

Премијер Србије је додао да ће учинити све што је потребно за позитиван исход када се мисија ММФ-а, после избора, врати ради следеће ревизије аранжмана.

"Без позитивне оцене ММФ-а, било би ми врло тешко да будем премијер", рекао је Вучић за Ројтерс.

Британска агенција подсећа да је Међународни монетарни фонд у својој последњој, фебруарској ревизији о испуњавању услова на које се Србија обавезала аранжманом од 1,2 милијарде евра, похвалио економски програм Београда.

Међутим, Фонд је такође констатовао да и даље остају велики изазови у погледу смањења преобимног јавног сектора и реструктурирања државних предузећа – губиташа.

Вучићеви покушаји да приватизује велике државне компаније, од којих многе, упркос великим дуговима, повећавају плате, имали су мало успеха све до ове недеље, када је кинеска компанија "Хестил" купила српску железару, оцењује Ројтерс.

Србија је у децембру одбила као превише ниске све понуде за преузимање већинског удела у "Телекому Србија", што је, како је Вучић касније рекао, одлука због које жали.

Три велике државне компаније, водећи кандидати за приватизацију или реструктурирање су Телеком, рударско-топионичарски комплекс РТБ "Бор" и рудник угља "Ресавица", наводи Ројтерс, и додаје да Влада жели да избегне могући велики губитак радних места.

"Телеком ће бити много лакши за решавање него РТБ 'Бор' и 'Ресавица', али ћемо се борити и за 'Бор' и за 'Ресавицу'", рекао је Вучић.

"'Ресавица' ће бити најтежа за решавање. РТБ 'Бор' неће бити лак, али верујем да можемо успети у томе и уверен сам да РТБ 'Бор' може бити врло успешна компанија, као и да ћемо успети да спасемо и задржимо највећи број запослених у 'Ресавици'", истакао је српски премијер у интервјуу за Ројтерс.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво