Читај ми!

Вучић: Хашки захтев направио проблем Србији

Увек ћу донети најбољу одлуку за Србију, рекао је премијер Александар Вучић одговарајући на питање новинара о Хашком трибаналу и изрицању пресуде Војиславу Шешељу.

Премијер Србије Александар Вучић рекао је да је велики проблем начин на који се Хашки трибунал понаша према Србији и то што баш сада траже изручење Војислава Шешеља – у јеку изборне кампање.

"У срцу или у јеку изборне кампање је да ли да помогнемо десничарима, или да рушимо тебе, шта год да кажете потпуно је свеједно. Тако да они који су желели да направе проблем Србији, недвосмислено су га направили. Да ли ми је лако да донесем било какву одлуку, пошто знам како ће то да иде од једног до другог те ће сви одговорни и који се питају у складу по законом да пребаце до мог стола и донећу одлуку најбољу за Србију, увек", рекао је премијер на отварању регионалног центра Кока Коле.

Премијер је у изјави новинарима указао да на његово писмо са молбом да Здравко Толимир буде пуштен на привремену слободу, уз све гаранције државе, упућеном пре четири месеца, нико није одговорио, и да начин на који се Хаг понаша према Србији представља проблем како за државу, тако и за њега лично.

"Како да објасним људима у Србији како је могуће да један човек страда, а да нам Хаг ништа не објасни", упитао је Вучић. 

Каже да извештај из Хашког трибунала да је генерал Здравко Толимир умро природном смрћу није одговор који је Србија тражила у допису који је послао.

Вучић је приметио да то није одговор на питање зашто је Толимир умро и зашто није пуштен на захтев Београда од пре четири месеца, којим је тражено да се пусти из притвора како би се лечио, а затим прокоментарисао:

"Наравно да је умро природном смрћу, нисмо ни мислили да је од крстареће ракете", рекао је Вучић, додајући да су питања након тога, посебно у домаћој јавности, више знак да је овде људима важније да руше власт, него да се побрину за живот Толимира.

"Србија зна своје и домаће и међународне обавезе, али изгледа да Србија мора неке друге у свету да подсећа на њихове обавезе, а то је да штите живот и људе", закључио је премијер.

"Ни говора о помирењу с Мишковићем"

Премијер је одбацио као неумесне спекулације о наводном помирењу са Мирославом Мишковићем, а, коментаришући то што политичари на функцијама знатно поправе своје материјално стање, поручио је да он лично, по одласку са функције, неће "бити ни динар тежи", него што је сада.

Истакао је да није ни у каквим "комбинацијама", посебно одбацујући приче о наводом помирењу са Мирославом Мишковићем.

"Треба да се стиде они који тако говоре, вероватно полазе од себе", приметио је Вучић подвукавши да је поносан колико се борио за Србију.

На питање како коментарише то што политичари који оду са функције бивају неколико милиона тежи, одговрио је: "Хвала што ми предвиђате крај, али нећу бити тежи ни за динар, ни милионима, ни било чиме. Увек ћу да одговорим на свако питање, а ви милионе тражите на другој страни".

"Неупоредиво сам релаксиранији од када је одлучено да идемо на изборе, иако брига бригу сустиже. Радио сам марљиво, нема сумње да сам правио и грешке, али нисам се обогатио и никада нећу напуштати земљу", поручио је Вучић.

Рекао је да ће одлука о изборима бити донета почетком марта, а да онда председник, председница Народне скупштине, и председник покрајинске скупштине треба да донесу одлуку о изборима.

"Претпостављам да ће сви избори бити одржани истог дана, и не мислим да је нереално да буду у априлу", рекао је премијер.

Истакао је да своју земљу воли највише на свету, да намерава да јој служи и даље, а да ће о томе одлучити грађани.

"Срамота ме је од неписмених људи, који мрзе Србију"

Вучић није желео да коментарише оптужбе из Демократске странке, према којима је сенатор Џон Мекејн који је јуче био гост Београда сарађивао са Исламском државом.

"Срамота ме је да коментаришем тако нешто, али смарота ме је и од неписмених људи који чак не умеју да читају, ни да разумеју то што читају, а који толико мрзе Србију да мрзе и оне који су нам гости и зато је боље да ништа не говорим", рекао је Вучић.

Премијер је рекао да је са сенатором Мекејном и осталим члановима делегације америчког Конгреса разговарао и о односима Србије са САД, Русијом и ЕУ, да је рекао оно што иначе јавно говори, те да мисли да је најбоље кад политичари своје ставове не крију.

"Као што сам Путину рекао да је Србија на европском путу, тако сам и америчким пријатељима рекао да је Унија наш стратешки циљ, а да желимо да чувамо наше односе са Русима", додао је премијер.

Истакао је да је много тога научио од сенатора. "Нисам мало забринут због стања у Сирији и глобалној политици", рекао је Вучић.

Помоћ за послове, а не социјала за снаје и шурњаје

Било би добро кад бисмо људима могли да објаснимо да не смеју да питају "кад ћу добити посао", већ кад ће држава да створи боље услове за стартап компаније, када ће се дозволе добијати брже да можемо да радимо, оценио је Вучић.

Упитан шта треба учинити да се подстиче предузетнички дух, Вучић је рекао и да морамо уредније да плаћамо порез, који је, како је приметио, значајно мањи него у земљама окружења, али, додао је, морамо геренално да будемо позитивнији и да гледамо у будућност.

"То значи да не радимо за наредна три месеца, већ за наредних 30 година, да потомцима остављамо компаније", рекао је Вучић.

Подсетио је да је ове године влада за мале и средње компаније одвојила милијарду и по динара, да ће давати повољне кредите, да ће бити подстицаја и у пољопривреди, али да се морамо научити да то што држава даје заиста треба да иде за производњу, за нови комбајн, за наводњавање, а не да се третира као "социјална помоћ за снаје и шурњаје".

"То су ствари које ћемо да мењамо, а да ли ћемо да успемо, видећемо", поручио је Вучић.

Рекао је да је прошле године забележен значајан раст индустријске производње од 8,2 одсто, као и прерађивачке индустрије - 5,3, процента. "То су одличне вести, које говоре добро о нашој земљи и будућности", рекао је Вучић у разговору са новинарима.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво