Вучић завршио учешће на форуму, предлаже "Давос" у Београду

Председник Владе Србије Александар Вучић предложио је извршном директору Светског економског форума Филипу Резлеру да тај престижни форум организује у Београду регионални скуп о унапређењу предузетничког духа и конкурентности на Западном Балкану. Вучић и председник компаније "Мајкрософт" Жан-Филип Куртоа разговарали су у Давосу о плановима за наставак партнерства.

Премијер Александар Вучић захвалио је Филипу Резлеру на гостопримству током учешћа на Светском економском форуму у Давосу, и упутио му позив да посети Србију и испита могућност организовања важних панела, како о мигрантској кризи, тако и о ономе што је за Србију најважније.

А то је, како је саопштила Канцеларија за сарадњу са медијима Владе Србије, да организује регионални скуп на тему "Унапређење предузетничког духа и конкурентности на Западном Балкану". 

Премијер Вучић и председник компаније "Мајкрософт" Жан-Филип Куртоа разговарали су у Давосу о плановима за будућу стратегију партнерства те компаније и Србије, могућностима подстицања развоја предузетничког духа у нашој земљи, и великој улози коју ИТ индустрија има у развоју и подстицању економије у данашњем дигиталном свету.

"Разменом искустава и идеја о томе како успешно водити дигиталну трансформацију Србије можемо да повећамо ефикасност рада и смањимо трошкове, а уз реализацију стратешких циљева Владе", истакао је премијер Вучић, саопштио је "Мајкрософт".

Куртоа је нагласио стратешку посвећеност компаније у подршци коју пружа Србији на њеном путу ка Европској унији, а која се односи на све области из домена информационих технологија. 

Та посвећеност је посебно видљива кроз истраживања која се спроводе још од 2005. године у "Мајкрософтовом" развојном центру Србије, као једином истраживачком и развојном центру те компаније у југоисточној Европи.

Имајући у виду да је на овогодишњем форуму главна тема "Четврта индустријска револуција", компанија "Мајкрософт" је најавила донацију од милијарду долара за развој глобалних пројеката за јавну добробит, саопштено је из Владе.

"Српска влада је препознала прилику за раст и развијање српске економије кроз улагања у информационе технологије, отварајући врата новим технолошким компанијама и подржавањем нових ИТ иницијатива, слањем позитивних сигнала међународним компанијама да доведу своје пословање у Србију", изјавио је и Жељко Вујиновић, генерални директор "Мајкрософта" у Србији и Црној Гори, поводом састанка председника те компаније са српским премијером.

"Ово се у потпуности поклапа са посвећеношћу 'Мајкрософта' Србији – још пре 10 година отворили смо Развојни центар у Београду, који данас запошљава више од 250 младих ИТ експерата. И данас настављамо да будемо један од најпоузданијих и најпосвећенијих партнера Србији у њеном просперитету", додао је Вујиновић. 

Неке од конкретних тема о којима се говорило на састанку јесте и план "Мајкрософта Србија" да инвестира у образовање, како би се пружила подршка широј стратегији развоја ИТ едукације у Србији. 

Инвестиције које "Мајкрософт" предлаже у Србији, како би помогао Влади у њеним иницијативама у образовању, односе се на пилот-пројекат "Учионица будућности". 

Концепт је осмишљен као идеално окружење за учење у више од десет школа широм Србије, где би се обезбедила врхунска инфраструктура конекција у учионицама, чврсто повезана са продуктивним алатима за е-учење, попут Оffice 365, Yаmmer, и других. Главна тема овогодишњег форума је "Четврта индустријска револуција". 

На почетку Форума "Мајкрософт" је најавио донацију клауд (cloud) технологија у вредности од милијарду долара, за више од 70.000 непрофитних организација и универзитетских истраживања широм света, током наредне три године, наводи се у саопштењу "Мајкрософта".   

Премијер Вучић је присуствовао јутрос неформалном окупљању светских лидера на панелу под називом "Како одговорити на хуманитарну кризу". 

На овом скупу су, поред осталих, учествовали висока представница Европске уније за спољне послове и политику безбедности Федерика Могерини, директорка ММФ-а Кристин Лагард, директор Светске банке Џим Јонг Ким, генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг, премијерка Норвешке Ерна Сулберг, генерални секретар УН Бан Кимун, министар финансија Финске Александер Стуб, председница Литваније Далија Грибаускајте, као и потпредседник Европске комисије Франс Тимерманс.

Број коментара 92

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво