Уставни суд: ЗСО није у супротности са косовским законима

Заједница српских општина у складу је са Уставом и косовским законима, одлучио је Уставни суд, објавио је приштински портал Љајми.нет.

Заједница српских општина предвиђена је Бриселским споразумом, који су крајем августа у Бриселу потписали представници Београда и Приштине. 

Извори портала Љајми.нет саопштили су да ће Уставни суд одлуку објавити пре краја ове недеље, тачније пре новогодишњих и божићних празника.

У одлуци ће се, према истим изворима, констатовати да ЗСО није у супротности са Уставом.

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић истиче да је за Београд меродаван само споразум потписан у Бриселу 25. августа, а да режирани политички и правни процеси у покрајини и маштовити изговори не утичу на обавезу Приштине да те споразуме спроводи. 

Споразум је крајем октобра на процену уставности Уставном суду послала председница Атифете Јахјага после низа протеста опозиционих партија у Скупштини и ван ње.

Косовски премијер Иса Мустафа рекао је да израда статута ЗСО неће почети пре доношења мишљења Уставног суда.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво