Читај ми!

Сузавац у косовском парламенту, издат налог за хапшење Куртија

Косовски премијер Иса Мустафа и његов заменик Хашим Тачи осудили су понашање опозиције и поновљено бацање сузавца у сали и поручили да је власт можда прешла "црвену линију" толеранције према опозицији. Опозиција је блокирала рад косовског парламента када је у салу бачен сузавац, а министри прскани бибер-спрејом. Седница настављена у алтернативном простору. У начелу усвојен предлог закона о буџету Косова за 2016. годину. Сукоби демонстраната и полиције испред скупштине. Издат налог за хапшење Аљбина Куртија и још троје посланика.

После краткотрајног затишја, у Приштини је настављен сукоб полиције и демонстраната који су на полицију бацили црвену фарбу и обојили им штитове, а полиција им је одговорила сузавцем, јавила је Косова прес.

Лидер Алијансе за будућност Косова Рамуш Харадинај саопштио је да је полиција покушала да ухапси оснивача Самоопредељења Аљбина Куртија док је заједно са опозиционим посланицима излазио из скупштине, пренела је Коха.нет.  

"Полиција је хтела поново да ухапси Куртија и због тога је у том тренутку и дошло до сукоба са полицијом", објаснио је Харадинај.

Недуго затим, суд у Приштини издао је налог за хапшење Аљбина Куртија. 

Портпарол косовске полиције Баки Кељани изјавио је да су демонстранти испред зграде парламента осим чврстих предмета, на полицајце бацали и Молотовљеве коктеле и да су две особе ухапшене, објавила је Коха.нет.

"Осим разних чврстих предмета, демонстранти су на полицију бацали и Молотовљеве коктеле. Такође су оштетили и полицијска возила, од којих је једно тешко оштећено баш Молотовљевим коктелом", рекао је Кељани.

Додаје да је шест припадника полиције затражило лекарску помоћ у Универзитетском клиничком центру Косова у Приштини. Такође је рекао да је један полицајац задобио тешке повреде главе.

Амерички амбасадор на Косову Грег Делави позвао је власт и опозицију на заустављање насиља и поручио да морају да се одлуче да ли су за, како је рекао, демократско Косово, пренела је Косова прес.

У изјави за медије Делави је поручио да се насиље мора зауставити и да он подржава посланике, полицију и скупштинско особље, који, како је рекао, покушавају да раде у тешким условима.

"Морате да разумете да се политички представници бирају на изборима а не оружјем", нагласио је Делави.

Иначе, предлог закона су подржале све посланичке групе које су учествовале у раду данашње седнице скупштине Косова, која је одржана у споредној сали, пошто је у главној сали опозиција ранија активирала сузавац.

Седници нису присуствовали посланици опозиционих странака Самоопредељење, Алијанса за будућност Косова и Инцијатива за Косово.

Новинарка Косова преса је јавила да је посланица Аљбуљена Хаџију изгубила свест.

Посланик опозиционог радикалног покрета Самоопредељење Аљбин Курти је рекао да је спреј прскао у правцу премијера Исе Мустафе и владе због споразума о формирању Заједнице српских општина, преноси Коха.нет.

"Прскао сам бибер-спрејом ка премијеру и Влади због тога што су они формирали 'Заједницу', али је полиција била на погрешном месту", изјавио је Курти за Ројтерс.

Премијер Косова Иса Мустафа рекао је у наставку седнице скупштине Косова, да рад парламента не може да буде блокиран због "три или четири појединца". 

Мустафа је, говорећи у споредној сали парламента, након што је опозиција поново бацила сузавац у главној сали скупштине, оценио да је такво деловање појединих посланика "акт насиља" и да они који то чине треба да одговарају пред законом.

"Изражавам спремност Владе Косова да спроводимо закон. Ако се напада највиша институција, онда се доводи у опасност функционисање државе", рекао је Мустафа.

Први заменик премијера и министар спољних послова Косова Хашим Тачи је понашање опозиције назвао криминалним.

"Данас није искоришћен само сузавац, већ је то отровни гас", рекао је Тачи.

Након тога, министар финансија Авдулах Хоти почео је да образлаже предлог закона о буџету. Седница скупштине Косова прекинута је данас одмах на почетку, због нове опструкције посланика опозиционог покрета Самоопредељење који су бацили сузавац.

Весели је потом дао паузу и сазвао седницу председништва скупштине на којој је одлучено да се рад настави у споредној сали на четвртом спрату. На дневном реду седнице скупштине Косова била је само једна тачка – предлог закона о буџету за 2016. годину. 

Косовска полиција је након прекида седнице изазваног тиме што је опозиција бацила сузавац у сали парламента потпуно блокирала други спрат зграде.

Раније данас у тренутку када је председник парламента Кадри Весели отворио седницу, посланици опозиције су опколили говорницу, а тада је у скупштинску салу ушло више десетина припадника обезбеђења.

Док је шеф парламентарне групе Демократске партије Косова Адем Грабовци настојао да каже да заседање треба да се одржи, посланик и бивши лидер покрета Самоопредељење Аљбин Курти употребио је бибер-спреј ка обезбеђењу и министрима косовске владе.

Истовремено је неко од посланика опозиције бацио сузавац у скупштинску салу.

Председник парламента је прекинуо седницу, дао паузу и позвао шефове посланичких група на састанак.

Овај инцидент је четврти у року од два и по месеца од када опозиција блокира рад косовске скупштине захтевајући одустајање од Споразума о Заједници српских општина, као и демаркације границе са Црном Гором.

Политички аналитичари на Косову сматрају да је после одлуке Уставног суда Косова да привремено суспендује споразум о ЗСО непотребно да опозиција блокира одржавање седница скупштине Косова, али је опозиција јуче саопштила да ће наставити са опструкцијама.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво