Читај ми!

Извршни савет Унеска подржао пријем Косова у ту организацију

Већином гласова Извршног савета Косово предложено за пријем у Унеско. За је гласало 27 чланова тог тела, 14 је било против, а 14 уздржано. Представници Русије и Кубе, уз подршку Индонезије, покушали да одложе изјашњавање. Коначну реч о пријему Косова даје Генерална конференција Унеска у новембру.

16.40 - Извршни савет Унеска већином гласова предложио пријем Косова у ту организацију. 

16.30 - Настављена седница Извршног савета Унеска. 

15.50 - Представници Русије и Кубе, уз подршку Индонезије, затражили су одлагање гласања, али је председник Извршног савета тај захтев одбио, наводећи да је иницијатива закаснела. Представник Кубе потом затражио паузу, јер је, према његовом мишљењу, прекршена процедура, сазнаје РТС.

Извршни савет Унеска већином гласова предложио је да Косово буде примљено у ту организацију. За предлог је гласало 27 чланова тог тела, против је било 14, колико је било и уздржаних.

Представници Русије и Кубе, уз подршку Индонезије, покушали су да одложе изјашњавање, али је председник Извршšног савета тај захтев одбио, наводећи да је иницијатива закаснела.

Представник Кубе је потом затражио паузу, јер је, према његовом мишљењу, прекршена процедура.

Амбасадор Србије при Унеску Дарко Танасковић рекао је за РТС да Србија, иако звучи парадоксално, може да буде задовољна јер су и гласање и укупна атмосфера показали да ће бити теже остварити двотрећинску већину на седници Генералне скупштине Унеска. Ситуација је комплексна и показала је да вреди дипломатски радити, поручио је Танасковић.

Данашње гласање је, објашњава, показало да заправо "нема већине у Извршном савету, а још мање на Генералној конференцији".

Истиче да је Папуа Нова Гвинеја, која је спонзорисала предлог Приштине, била уздржана и чак повукла свој потпис из предлога.

У предлогу одлуке наводи се да Извршšни савет Унеска доноси препоруку да Генерална конференција прими Косово у чланство, имајући у виду да "Косово прихвата устав те организације и да је спремно да испуњава обавезе које проистичу из чланства и учествује у трошковима".  

Косово је на седници Извршног савета било представљено без симбола, а у згради Унеска налазио се и косовски шеф дипломатије Хашим Тачи, који је ушао на седницу, али убрзо и напустио салу, јавио је извештач РТС-а.

Извршни савет има 58 чланица, од којих су 32 признале Косово.  

Предлог пријема Косова била је 43. тачка дневног реда 197. заседања Извршšног савета, а о евентуалној одлуци да се Косово прими у чланство Унеска расправљаће се на седници Генералне конференције од 3. до 18. новембра.

Генералну конференцију чине представници 195 земаља чланица. Свака земља чланица има један глас, а за доношење одлуке потребна је двотрећинска већина.

Број коментара 63

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво