Читај ми!

Вулин: Мигранти се слободно крећу кроз Србију

Мигранти имају слободу кретања у Србији и сами одлучују на који гранични прелаз ће отићи, изјавио је министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин, истичући да се показало да је српски азилни ситем бољи од хрватског.

Реагујући на изјаву хрватског министра полиције Хрватске Ранка Остојића, који је Србији поручио да "не мучи мигранте и не шаље их у Хрватску", Александар Вулин је истакао да Србија не одређује избеглицама куда ће и како да иду.

"Ми мигранте не трпамо у вагоне, не усмеравамо их и не водимо их на Хоргош, као што их не водимо ни на Товарник, већ сами одлучују где ће ићи", рекао је Вулин агенцији Танјуг.

Нагласио је да се Србија према мигрантима односи као према људима, а "не као према стоци", те да их неће "трпати у сточне вагоне и водити на било коју границу".

"То могу да посведоче и европски комесари који су од премијера Александра Вучића добили јасан став да се о томе уопште не преговара", рекао је Вулин.

Додао је и да му је жао што Остојић не може да прихвати да је српски азилни систем бољи од хрватског и што не може да се помири са тим да је политика условљавања и кршења свих закона доживела пораз.

"Као што није успео да објасни ни хрватској, ни европској, ни светској јавности како је могуће да је солидарност и хуманост према избеглицама трајала само два дана, а да се азилни систем његове земље распао за мање од 48 сати, тако ни сад не може да објасни да је Европа поступила у складу са својим законодавством, извршила притисак на Хрватску да се гранични прелази отворе и да престане дискриминација носилаца српских пасоша", рекао је Вулин.

Навео је да Остојићеви коментари да Србија прави представу о томе како брине о мигрантима говоре само о њему, истичући да Србија никада није хтела ни да разговара о томе да "мигранте третира као кромпире или као стоку".

Коментаришући Остојићев коментар да су прихватни центри у Србији празни, а да је пре неки дан у центру код Шида било око 200 особа само док је трајала "представа за новинаре", Вулин је рекао да је тог дана Хрватска вратила 100 миграната са своје границе по киши и хладном времену и да су они били смештени у центру како би преспавали.

"Боље би било да је време које је потрошио на смишљање увреда за српску владу и нападе на све своје суседе, потрошио да направи добар азилни ситем који ће издржати бар 72 сати", закључио је Вулин.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво