Читај ми!

Влада Србије укинула контрамере против Хрватске, нормализован промет на граници

Влада Србије је једногласно укинула мере које је предузела као одговор на хрватску блокаду граничних прелаза. Одлука је одмах ступила на снагу, а камиони су почели да прелазе границу, јавља извештач РТС-а. Србија је контрамерама желела да заштити своје интересе и у томе је успела, рекао је премијер Александар Вучић обраћајући се члановима Владе.

Седницу Владе на којој је донета одлука да се укину контрамере сазвао је премијер Александар Вучић након што је Хрватска донела одлуку да одблокира границе. Први камиони са хрватским таблицама прешли су после 22 часа граничне прелазе Батровци и Шид.

Александар Вучић је захвалио министрима у Влади Србије на томе што су се претходних дана искрено и снажно борили за интересе своје земље. Како је навео, земља је била у нешто тежој ситуацији и зато је била потребна додатна енергија.

Вучић је навео да то што је Хрватска одустала од једностраних мера против економских интереса Србије не сматра великом победом Србије, већ победом разума и будућности.

"Као председник Владе Србије такву одлуку поздрављам без обзира на то каквим су се мотивима водили", рекао је Вучић.

Навео је да је Србија мерама желела да заштити своје интересе и да је у томе успела. "Поносан сам на грађане Србије који су знали колико је било важно да се заштитимо", рекао је Вучић и истакао да су мере донеле резултат јер од данас сви грађани могу да путују преко Хрватске.

Према његовим речима, Европска уније је одиграла велику улогу у повлачењу одлуке хрватских власти. "Ми смо се све време позивали на европске законе и показали су нам да владавина права није празна синтагма. Они су се држали поштовања уговора који је Србија потписала и зато смо могли брзо да присуствујемо отварању граница", оценио је Вучић.

Да се нисмо понашали одговорно, како је нагласио, не бисмо имали подршку других земаља, а као земља која није чланица добили смо подршку готово свих у савременом свету, док то није добила једна чланица Уније.

То, како је додао, показује колико је Влада била у праву када је веровала у правно надметање са лошим политичким и изборним порукама.

Наша убедљивост и аргументација могла је да прође зато што су људи из ЕУ желели да поштују законе и вредности Уније, уверен је Вучић.

Регионална стабилност од значаја за Србију

Истакао је да је жеља Србије да економски напредујемо, те је за нас вест јуче била када смо показали прве "Мерцедесове" аутобусе произведене у Србији, који показују да можемо да идемо напред.

"Још много таквих фабрика ћемо подићи и људе запослити. За два дана, отворићемо један од највећих инвестиционих пројеката, који ће запослити много људи, обновити посусталу грађевинску иницијативу у земљи. То су ствари на које треба да се оријентишемо", навео је Вучић истакавши да је регионална стабилност за Србију од значаја.

Премијер је хрватским грађанима и привредницима поручио да су добродошли у Србији, те се извинио што смо морали на дан и по да зауставимо улаз њихове робе.

"Са Хрватском желимо најбоље односе и даћемо све од себе да такве односе у будућности изградимо", подвукао је премијер.

Позвао је да се не унизе они који су погрешили доносећи мере против Србије већ да се третирају као пријатељи и комшије. Позвао је и да се не одговара на негативну кампању.

Потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић рекао је да оно што данас разликује Србију у односу на године и деценије иза нас јесте то да је имала подршку ЕУ и других партнера, што говори о угледу који Србија има.

"Било је неких који су сумњали у ове одлуке, али желим да честитам премијеру и свим колегама што смо били у стању да, када је Србија била угрожена, смогнемо храбрости да донесемо одлуке које су биле најбоље за Србију и показало се да смо били у праву", рекао је Дачић.

Додао је да је отварање граница и добра вест за регион јер је основни принцип ЕУ слобода кретања људи, робе и капитала и биће од великог подстицаја за стабилност и економски развој региона.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво