Читај ми!

НВО: Са Меркеловом о правосуђу, владавини права, региону

Представници цивилног сектора разговарали су са немачком канцеларком Ангелом Меркел о владавини права, правосуђу, реформи институција и регионалним питањима.

Директор Комитета правника за људска права Милан Антонијевић у изјави за Танјуг оцењује да Немачка пажљиво прати процес преговора Београда и Приштине, али да је немачка канцеларка свесна и важности тема које не би требало да буду заборављене и у сенци Косова, попут владавине права и људских и мањинских права.

"Меркелова је врло добро обавештена о ситуцији у Србији, што је добро. Детаљи о којима смо говорили иду у прилог томе да је расположење према Србији такво да се прати сваки покрет, све што се дешава на унутрашњем плану и све што може да побољша положај грађана", каже Антонијевић.

Наводи да су представници цивилног друштва у разговору поручили да би до отварања поглавља у преговорима са ЕУ требало да дође у што краћем року, после чега би се ушло у процес реформи институција, изградње демократских и независних тела.

Антонијевић верује да у томе имају и сагласност канцеларке Меркел.

"Њене поруке су више била питања која је постављала цивилном друштву, тако да можемо да закључимо где ће бити фокус немачке политике - да су то прва поглавља која ћемо отворити 23 и 24, која се тичу владавине права, правосућа, безбедности", рекао је Антонијевић и додао да је немачка канцеларка веома пажљиво слушала излагања представника цивилног друштва.

Са Меркеловом је било речи и о тужилаштву и независности неких других органа, као и о независним институцијама и њиховом положају, екологији, пољопривреди и другим областима у којима ће Европска унија моћи да помогне.

Представници цивилног друштва са Меркеловом су разговарали и о регионалним питањима, између осталог и о посети премијера Александра Вучића Себреници и сагласили се да је то позитивна порука и да може имати добре ефекте по регион.

Извршна директорка невладине организације Грађанска иницијатива Маја Стојановић каже за агенцију Бета да је на састанку представника цивилног друштва с немачком канцеларком Ангелом Меркел послата порука да је кључно и даље радити на унутрашњим реформама земље, постићи што брже отварање преговарачких поглавља са ЕУ и унапредити регионалну сарадњу.

Стојановићева истиче да су на састанку поручили да је Србија на добром путу, али да није урађено довољно, да треба урадити још доста на плану односа с Косовом и злочинима и ратовима на простору бивше Југославије.

Наводи и да је указано да медији који су у власништву Србије имају јаке антиевропске поруке и поруке против цивилног друштва и демократизације друштва.

Генерална секретарка Европског покрета у Србији Маја Бобић истакла је значај брзог отварања поглавља у преговорима са ЕУ, које тако постаје инструмент у бржем и квалитетнијем спровођењу реформи у Србији, преноси Танјуг.

Бобићева је посебно подвукла улогу цивилног друштва у процесу преговора и Националног конвента о Европској унији који могу и треба да допринесу одрживости промена у политичком, економском и социјалном систему Србије.

На радном доручку са Ангелом Меркел били су и председница Хелсиншког одбора за људска права Соња Бисерко и директорка Центра за евроатлантске студије Јелена Милић и председник саветодавног одбора Ајсак фонда Милан Пајевић.

Ангела Меркел састала се и са председником Србије Томиславом Николићем.  

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво