Читај ми!

Одаловић: Посета Меркелове потврда да смо на добром путу

Посета немачке канцеларке Ангеле Меркел је потврда да је Србија на добром путу, изјавио је јутрос генерални секретар Министарства спољних послова Србије Вељко Одаловић.

Одаловић је рекао да су најважније политичка и економска сарадња, да је Србија препозната као стуб стабилности и да је порука Меркелова да би Србија требало да настави у том правцу.

Генерални секретар МСП је, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, истакао да је важна привредна сарадња, поготову са тако моћном државом као што је Немачка и да је Србија створила повољан амбијент, што ће препознати немачки привредници.

"Курс, на којем је Србија у овом тренутку, зависи значајно од овакве подршке", рекао је Одаловић.

Рекао је и да Меркелов, која је посетила Албанију и намерава да посети БиХ, има пуно порука за регион од којих ће једна бити да су важни односи између Србије и Албаније, јер могу да утичу на регион.

Одаловић је оценио да ће та наредна посета БиХ бити важна, поготову после свих догађаја последњих дана у Савету безбедности УН око резолуције о Сребреници и да све поруке морају бити поруке мира, заједничке будућности и стабилизације стања у региону.

Говорећи о дијалогу у Бриселу, Одаловић је додао да се нада да ће Меркел препознати оно што је Србија до сада урадила и како се одговорно односи према том дијалогу.

Одавање почасти жртвама у функцији помирења

Одлуку да српски премијер Александар Вучић 11. јула оде у Сребреницу Одаловић је оценио као велику, квалитетну, храбру и државничку.

Одавање почасти жртвама биће само у функцији помирења, рекао је Одаловић.

Подсетио је да је заустављен покушај изгласавања резолуције о Сребреници на начин који је био непотребан и за Савет безбедности УН и за светску јавност, који није ничему доприносио, него продубљивао поделе.

Генерални секретар МСП је указао да је важно окренути се будућности, да би онај ко је у ратовима и сукобима на овим просторима починио злочине, требало да буде санкционисан како би се са било кога скинуо терет колективне одговорности.

Одаловић је истакао да би у Приштини најзад суд требало да процесуира одговорне за ратне злочине међу косовским Албанцима и да се нада да ће они који су починили бројне злочине убрзо бити изведедни пред лице правде.

Са друге стране, на тај начин помогло би се и у региону, где има оних који носе терет колективне одговорности за злочине, да се у тој области одговорни индивидуализују и санкционишсу, закључио је Одаловић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво