Читај ми!

Меркелова: Србија може да рачуна на подршку Берлина

Спремност српске стране на компромис у дијалогу са Приштином биће узета у обзир приликом отварања поглавља, поручила је Ангела Меркел у Београду. Немачка канцеларка подржава реформе у Србији које су, како каже, показале прве позитивне резултате. Премијер Александар Вучић захвалио је Меркеловој на доприносу политици мира и истакао да очекује подршку Берлина.

Немачка канцеларка Ангела Меркел изјавила је на конференцији за медије да Србија може да рачуна на подршку Берлина када је реч о дијалогу с Приштином.

Меркелова је истакла да ће приликом отварања поглавља бити узета у обзир спремност српске стране на компромис. 

"Можете рачунати на подршку из Берлина. Видимо да тренутно постоји велика спремност и компромис са српске стране. То ћемо да истакнемо током дискусија унутар Европске уније. То није увек било тако током претходних година, али сада је ситуација таква и ми ћемо то позитивно оценити", рекла је Меркелова и додала да је "само питање времена" када ће поглавља бити отворена.

Подсећа да је перспектива приступања ЕУ за земље Западног Балкана отворена 2003. године. "У нашем је интересу мир на Западном Балкану, а заједничко чланство у ЕУ омогућава тај мир", истакла је канцеларка.

Премијер Александар Вучић навео је да свака земља која је на европском путу нађе разлог да буде незадовољна.

"Ми нисмо незадовољни и ни вечерас нисам молио канцеларку Меркел ни за новац ни за отварање поглавља, иако је Немачка најважнија земља ЕУ", рекао је премијер и додао да је немачкој канцеларки пренео да сматра како смо много тога урадили, да то није било лако, те да Србија очекује подршку Немачке.

"Што се Немачке тиче, морам да кажем да, када од њих добијете услов или нешто чујете, да се они врло прецизно тога држе и да су веома поуздан партнер. Волео бих да су сви поуздан партнер као што је Немачка, а трудићу се и даћу све до себе да Србија буде бар упола поуздан партнер као Немачка. Ми своју Србију волимо највише на свету и верујем да је то најбољи пут за нашу земљу", закључио је Вучић.

Вучић: Меркелова допринела политици мира на Балкану

Премијер Вучић је указао да је Меркелова увек један од најзначајнијих гостију и да посебно жели да јој захвали што је веома допринела политици мира и добрих односа на Балкану.

Захваливши Меркеловој што је у Београду, између осталог и као жени која је "кључни играч у стабилизацији прилика на Балкану", Вучић је подсетио да су односи две земље, и политички и економски, све бољи.

Трговинска размена две земље достигла је три милијарде и 118 милиона евра. Немачка је, каже Вучић, и друга земља у коју Србија извози, а компаније те земље запошљавају 26.000 људи у Србији.

"Ми од Немачке не тражимо милостињу него помоћ у знању и да будемо марљиви као они, а да у економији будемо још успешнији", рекао је Вучић и додао да само у његовом кабинету има двоје саветника који су из Немачке.

Вучић је рекао да је у разговору са Меркеловом истакао три важне ствари. Прво је било питање регионалне стабилности, политике мира и помирења. "Србија се понашала као стуб стабилности у региону и тако ће се понашати и убудуће", рекао је Вучић.

Као друго, он је навео да је у разговору са немачком канцеларком било речи о томе да је Србија успела да покрене тешке економске реформе. Наш дефицит је, рекао је, смањен са 6,6 на 1,6 одсто БДП-а, имамо веће приходе него што смо их имали и ове године ћемо имати позитиван раст наше привреде.

Треће о чему је са Меркеловом разговарао јесте то да је Србија одлучна да настави свој пут европских интеграција и да на том путу и даље очекује велику подршку.

Захвалио је Меркеловој што је "у неку руку била стуб стабилности" и што је налазила начин да помогне када је било проблема. "И није ме срамота да то кажем, па и данас Немачка води бригу о Србији".

Меркелова: Реформе владе показале резултате

Ангела Меркел је позитивно оценила и реформе које је Србија предузела и поручила да оне дају прве резултате, те да процене ММФ-а воде у том правцу.

"Људи морају да стежу каиш, али те мере дају прве резултате, а у том правцу иду и процене ММФ-а", рекла је Меркелова. Те реформе ће омогућити српској привреди да ради на доброј основи, што ће се оцртати и на билатералним односима, додала је Меркелова.

Одговарајући на питања новинара да ли Србија може да рачуна на европску подршку да јој се не би догодио "грчки сценарио", Меркелова је одговорила да сматра да је у Србији ситуација сасвим другачија.

"Овде постоји влада која је вољна да иде не баш једноставним путем, али који ће уродити плодом, као у Португалији и Шпанији. У то сам дубоко уверена", истакла је Меркелова.

Додала је да се економске реформе које се спроводе у Србији не чине како би се удварали некоме већ да се Србија не би даље задуживала и морала да плаћа камате, већ да би се створио маневарски простор за инвестиције.

"Оно што премијер сада чини то је да се успостави поверење јер то привлачи инвестиције које ће да доведу до отварања нових радних места", закључила је Меркелова.

Премијер Вучић је такође истакао да се Србија у економским мерама никоме не додворава, као и да је изабрала тешке мере зато што у лаким решењима нема добрих резултата. "Грчка је наш пријатељ, али економске мере и економски пут који смо изабрали је другачији и уверен сам да ће донети добре резултате за Србију", рекао је Вучић одговарајући на питања у вези са економским реформама у Србији. 

Мигранти изазов и заједнички проблем

Меркелова је оценила да се Србија налази пред великим изазовом због проблема миграната, да се и у ЕУ води дискусија о томе, али да због таласа избеглица нико не би требало да диже зидове.

"Тренутни режим који имамо у Европи више не функционше", рекла је Меркелова. Навела је да највећи број миграната стиже у Србију преко Грчке из Сирије и додала да је Србија постала транзитна земља.

"И у ЕУ се води дискусија о томе, никог нећемо да оставимо самог", рекла је Меркелова и додала да превелики терет пада на мале земље као што су Србија и Мађарска. "Мађарска има 60.000 миграната и треба да јој помогнемо", истакла је немачка канцеларка.

Премијер Србије изјавио је да Србија због миграната неће подизати зидове јер то није решење. Разговарао сам са Орбаном (мађарским премијером) и нисам успео да га убедим око подизања зида", рекао је Вучић и указао да је важно да се заједнички и превентивно ради на овом проблему.

Србија је, како је рекао, направила центар за прихватање миграната и то је важна вест.

"Третирамо их добро, судећи према свим извештајима УНХЦР-а. Они су се изјаснили да Србију сматрају као најбољу земљу домаћина", рекао је Вучић и навео да су мигранти третирани у складу са свим међународним обавезама.

Према његовим речима, и за решавање тог проблема потребна је помоћ Немачке и ЕУ.
"Ми нисмо научени да кукамо, али и ЕУ и Немачка знају колики је степен тог проблема. То је заједнички проблем", поручио је премијер.

Меркелова је око 19 часова допутовала у Београд, где јој је приређен свечани дочек.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво