Читај ми!

Русија уложила вето на резолуцију о Сребреници

Русија уложила вето на британски предлог резолуције о Сребреници. Кинези уздржани. САД: Руски вето је још једна мрља на репутацији Савета безбедности. Руски амбасадор је предлог резолуције назвао "политички мотивисаним и контрапродуктивним".

17.20 - Велики дан за Србију, спречено бацање љаге на цео српски народ, рекао председник Томислав Николић.

17.10 - Седница Савета безбедности је прекинута, а председавајући је позвао чланице на консултације. Стастанак је прекинут због полемике између представника Русије, САД и Велике Британије, а поводом примедби на ставове које је Русија изнела током гласања о нацрту  резолуције. 

16.50 - Русија уложила вето на британски предлог. Америчка амбасадорка Саманта Пауер руски вето назвала "новом мрљом на репутацији Савета безбедности".

16.45 - Кина предложила да се наставе консултације док се не пронађе заједнички језик у вези са резолуцијом о Сребреници. 

16.42 - Усвајање ове резолуције било би контрапродуктивно, рекао је Чуркин. "Уколико ставите овај документ на гласање, Русија ће гласати против". 

16.37 - Британски нацрт није конструктиван и изазива сукобе, оптужује само један народ. Такав приступ је политички мотивисан, није легитиман и не служи напретку у БиХ, рекао је Чуркин. "Овај документ неће помоћи постизању мира".

16.35 - Почиње гласање о предлогу резолуције. Руски амбасадор Виталиј Чуркин предложио минут ћутања за жртве Сребренице. 

16.32 - "Чињеница да су све стране починиле злочине не значи и да су све стране једнако криве", рекао је шеф УН за људска права. 

16.22 - После Елијасона, Савету се из Женеве путем видео-линка обраћа шеф УН за људска права, принц Заид. "Како смо могли бити тако кратковиди и нисмо претпоставили да ће бити убистава", рекао је принц Заед.

16.07 - Почиње седница Савета безбедности. Пре почетка седнице разговарали амбасадори САД и Русије Виталиј Чуркин и Саманта Пауер. Седница почела излагањем заменика шефа УН Јана Елијасона.

Руска Федерација спречила је, у Савету безбедности УН, усвајање британског предлога резолуције о Сребреници, називајући тај документ "политичким и контрапродуктивним", што је амбасадорка САД Саманта Пауер назвала "новом мрљом на репутацији Савета безбедности".

Представници десет земаља подржали су резолуцију, четири земље су биле уздржане, а амбасадор Русије при УН Виталиј Чуркин био је против и уложио вето.

Чуркин је, пре него што је гласање почело, упозорио да се текст не ставља на гласање јер ће Русија гласати против. Амбасадор Чуркин рекао је да би резолуција само довела до повећања тензија на Балкану. Додао је да би усвајање резолуције, пошто нема консензуса о њеном садржају, било контрапродуктивно и да би водило ка повећању тензија у региону.

Руски амбасадор је додао да се Русија надала да ће комеморација у Сребреници бити искоришћена за поглед у будућност, што је Русија и пренела Мисији Велике Британије, земље која је радила на нацрту резолуције.

Међутим, констатовао је да је Велика Британија кренула другим правцем, који није био конструктиван и чији резултат би био приписати кривицу само једном народу. Такав приступ, према његовим речима, изазвао би само велике поделе.

Русија је желела избалансиран документ, али је изјава Москве игнорисана, приметио је и додао да је важно што ће у Сребреници, на обележавању годишњице злочина, учествовати представници Србије и да не би било добро да се резолуцијом негативно утиче на напоре у циљу постизања мира и стабилности.

Чуркин је навео и да је нацрт резолуције болно дочекан у БиХ, али и шире у региону и да је тиме несрећа политизована, због чега сматра да Савет безбедности треба да се бави актуелним ситуацијама, а не историјским догађајима.

Амбасадор Русије подсетио је да се његова земља увек залагала за истрагу свих злочина у БиХ, нагласивши да се не може закључити ко је током конфликта највише патио.

Чуркин је рекао да се на основу података да је више стотина хиљада Срба морало да напусти своје домове може закључити да су Срби једнако патили, чак и више од других.

Због тога, казао је он, треба искористити годишњицу Дејтонског споразума за напредак Балкана ка миру.

На почетку изјашњавања представника земаља чланица СБ УН, амбасадор Чуркин затражио је да се жртвама у БиХ ода пошта минутом ћутања.

Представник Велике Британије, земље предлагача резолуције, истакао је да је било жртава на свим странама.

"Овај нацрт не оптужује српски народ, већ подстиче помирење, а признање прошлости је предуслов за то", рекао је британски амбасадор.

Уздржани: Нацрт резолуције не доприноси помирењу

Амбасадори земаља чланица Савета безбедности УН који су били уздржани приликом гласања о британској резолуцији о Сребреници наводе да тај документ никако не доприноси помирењу.

Међу уздржанима била је и Кина, чији амбасадор је још јуче затражио да се наставе консултације док се не пронађе заједнички језик у вези са резолуцијом, док је амбасадор Венецуеле истакао да се његова земља уздржала од гласања сматрајући да текст резолуције није био избалансиран.

Образложио је да је то због тога што текст приписује одговорност само једној страни за злочин у Сребреници". "Не може се кривица приписати једном народу, јер злочин су починиле групе екстремиста", поручио је кинески амбасадор.

Дипломатски представник Венецуеле при УН приметио је да нацрт резолуције није имао подршку ни у региону, због чега његова земља, како је рекао, верује да не би допринела помирењу већ би довела до даљих подела у БиХ.

"Уједињене нације треба да раде на јачању сарадње у региону и на помирењу свих страна", закључио је представник Венецуеле.

Амбасадор Анголе казао је да се уздржао од гласања јер се не слаже са текстом нацрта резолуције, зато што није узето у обзир на исти начин више хиљаде жртава масакара на целој територији Босне и Херцеговине.

Ангола је, како је рекао, очекивала текст који би допринео помирењу у региону, предложени текст никако не би допринео "текућем, крхком процесу помирења", већ би имао негативан утицај на напоре политичара региона у циљу јачања сарадње.

Ангола је такође, додао је, очекивала да финални нацрт резолуције одсликава компромис свих чланица Савета безбедности УН, али се у њему нису препознале све земље чланице.

За амбасадора Нигерије неспорно је да свет не сме заборавити жртве масакра у Сребреници, његова земља подржава да 11. јул буде успостављен као Међународни дан сећања на жртве, али је грађанима региона поручио да оставе прошлост и окрену се будућности.

Рекао је и да се Нигерија залаже за развој институција које би спречиле геноцид, додајући да у томе мора бити појачана регионална и глобална сарадња. Подсетио је такође да је у Нигерији борба против некажњивости злочина национални приоритет и заложио се за јачање глобалних акција на том плану.

Првобитно је било планирано да седница буде одржана јуче, али је одлагана три пута јер није било консензуса о тексту британске резолуције.

Број коментара 33

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво