Срби у Црној Гори инсистирају на својим правима

Срби су дискриминисани у постреферендумској Црној Гори и намеравају да истрају на остварењу својих права, нагласили су представници Срба који су, после Самита лидера "Брдо-Бриони процеса", разговарали са председником Србије Томиславом Николићем, у чију част је приређен и пријем.

Срби су након референдума избачени из система, изложени су "бруталној дискриминацији на плану културе, остварења елементарних права, као што је право српске језичке заједнице", рекао је Танјугу председник Управног одбора "Матице Српске" у Црној Гори Владимир Божовић, који је разговарао са председником Николићем.

"Председник Николић нас је саслушао, са већином проблема је био упознат, али смо га упознали и са неким новим стварима и надамо се да ће од тог састанка бити конкретних плодова у наредном периоду", рекао је Божовић.

У последње време, како тврди, присутан је растући притисак на Српску православну цркву, а тај тренд ће, како оцењује, на основу упорности и снаге коју исказује тренутни црногорски режим, бити настављен.

Србија, као матица, према речима Божовића, може да помогне у смислу политичког утицаја, у конкретним договорима са представницима власти у Црној Гори, али и, како је речено на састанку, кроз развој одређених пројеката, пре свега на културном нивоу и значајнијем присуству у медијској сфери.

Упитан о броју Срба у Црној Гори, Божовић је рекао да постоји "процена" Завода за статистику, која има идеолошко-политички карактер, а која наводи да је удео Срба у становништву 27 одсто.

"Знамо, с обзиром на степен манипулације и притисака током пописа, да је број Срба изнад 33 одсто. Не смемо да занемарамо да је српска језичка заједница у Црној Гори близу 50 одсто, што је значајан податак. Имамо три идентитетска стуба - припадност нацији, језичкој заједници и цркви. Ако узмемо у обзир сва три, статистички гледано можемо да кажемо да стојимо одлично, али фактички гледано ми смо избачени из система и трпимо бруталну дискриминацију од стране црногорског режима", поручио је Божовић.

Предузетник из Грбља Марко Бато Церовић изразио је задовољство што је председник Николић издвојио време за Србе у Црној Гори.

Церовић је рекао да је битно да Срби у Црној Гори истрају и нада се да ће они стећи, односно добити оно што треба да имају.

"Ми смо своји на својему. Вековима смо овде и нећемо никада прихватити да будемо мањина у Црној Гори, већ смо конститутивни, а може се рећи и већински народ", рекао је Церовић, који је и председник фудбалског прволигаша Грбаљ.

"Желимо кроз цивилизован, законом дозвољен начин, да остваримо своја права, која нам се перманентно ускраћују. Надамо се да ће наши рођаци увидети да греше. Бићемо упорни и непоколобљиви у свему томе", поручио је Церовић.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво