Читај ми!

Седница Савета безбедности УН о Косову: Приштина под притиском да формира суд за злочине ОВК

Чланице Савета безбедности УН снажно притиснуле Приштину да што пре формира специјални суд за злочине ОВК. Дачић истакао важност формирања Заједнице српских општина на Косову. Тачи најавио тужбу за геноцид против Србије.

САД и Русија су, после много времена, пронашле заједнички језик када је у питању Косово, јер су обе државе снажно упозориле Приштину на неопходност формирања специјалног суда који би процесуирао оптужбе за ратне злочине протов припадника бивше Ослободилачке војске Косова.

Косовском министру спољних послова Хашиму Тачију, који је присуствовао седници, једнако су се јасно обратили и заменик америчког амбасадора при УН Дејвид Пресман и руски амбасадор при УН Виталиј Чуркин. 

"Косово се мора озбиљно посветити расветљавању оптужби за ратне злочине и што пре формирати суд", рекао је Пресман, наводећи да ће тај трибунал судити "шачици" бивших припадника ОВК.

Питање формирања суда, међутим, било је крај заједничког наступа САД и Русије, јер је Чуркин гласно протестовао због начина на који је Запад, последњих недеља, наговарао косовске Албанце да формирају тај суд.

Чуркинове примедбе односе се на претње Американаца изнете званичницима у Приштини да ће, уколико сами не формирају суд, тај посао преузети Савет безбедности УН, чиме би руски утицај у том процесу умногоме порастао.

Српски министар спољних послова Ивица Дачић подржао је формирање суда за злочине ОВК, наводећи да за Србију суштинско питање представља формирање Заједнице српских општина.

Дачић је упозорио на непостојање услова за повратак око 204.000 расељених лица на Косово, илуструјући ту тврдњу податком да се у последња три месеца на Косово вратило свега 14 особа.

Тачи је обећао да ће Приштина формирати специјални суд, наводећи пак да верује да је већина оптужби која се ставља на терет косовским Албанцима бесмислена.

"То ће бити пети суд који истражује дела косовских Албанаца... Зашто је потребно потрошити 200 милиона евра за такво нешто", рекао је Тачи и најавио да ће Косово ускоро против Србије поднети тужбу за геноцид. 

Овако је текла седница Савета безбедности о Косову: 

18.15 - Чуркин је рекао и да је Русија забринута због начина на који Запад наговара Приштину да формира суд за злочине ОВК, тврдећи да не схвата на који начин такав приступ помаже владавини права. 

18.05 - Македонске полицајце су напали бандити у униформама ОВК, који су планирали даље нападе, рекао је амбасадор Русије при УН Виталиј Чуркин, наводећи да забрињавају повици на стварање "велике Албаније".

17.45 - Америка предлаже да се промени формат извештавања Савета безбедности УН о Косову, односно тражи да се извештаји подносе сваких шест месеци, уместо садашња три. 

17.40 - Косово се мора озбиљно посветити расветљавању оптужби за ратне злочине и што пре формирати суд, рекао је један од заменика амбасадора САД при УН Дејвид Пресман.

17.10 - Косово ће ускоро тужити Србију зa геноцид, рекао је Хашим Тачи. 

17.05 - Верујемо да је већина оптужби бесмислена... подржаћемо формирање специјалног суда, рекао је Тачи, наводећи да ће то бити пети суд који истражује дела косовских Албанаца. "Зашто је потребно потрошити 200 милиона евра за такво нешто", рекао је Тачи. 

17.00 - Влада Косова осуђује насиље у Македонији. Не подржавамо акције које дестабилизују Македонију, којој је потребно више демократије и потпуно спровођење Охридског споразума. Очекујемо озбиљну истрагу о догађајима у Куманову, рекао је Тачи. 

16.50 - Према статистикама УН, Приштина је најбезбеднији град у региону, рекао је Хашим Тачи. Тачи је такође оптужио Београд да је "отворио границе" за мигранте са Косова, који су у великом броју последњих месеци отишли на Запад.

16.45 - Очекујемо да ће бити створени услови за процесуирање бивших припадника ОВК осумњичених за ратне злочине. Очекујемо што скорије формирање специјалног суда за злочине ОВК, рекао је Дачић.

16.30 - Дачић упозорио на непостојање услова за повратак око 204.000 расељених лица на Косово. У последња три месеца вратило се свега 14 особа.  

16.25 - Формирање Заједнице српских општина је од кључне важности за Србију, уз повратак расељених, имовинска питања и статус СПЦ, рекао је Дачић.

16.25 - Присуство мисије УН од суштинске важности за стабилност Косова и Метохије, рекао је Ивица Дачић. Србија је у потпуности посвећена дијалогу који се води уз посредовање ЕУ.

16.20 - УН траже опсежну и независну истрагу о догађајима у Куманову 9. и 10. маја, рекао је шеф УНМИК-а. 

16.10 - Инциденти усмерени против повратника на Косову су посебно узнемирујући, рекао је Зариф. Шеф УНМИК-а навео је да је са косовском владом договорено распоређивање додатних полицијских снага у Клини, где је регистрован највећи број напада на повратнике.

16.13 - Зариф је апеловао на лидере косовских Албанаца да што пре формирају овај суд, наводећи да је главни тужилац тог трибунала већ преузео дужност. 

16.10 - Шеф УНМИК-а Фарид Зариф упозорио на застој у формирању Заједнице српских општина на Косову и рекао да овако комплексан проблем захтева снажно вођство. Зариф је такође истакао "неопходност" формирања специјалног суда за злочине ОВК.

16.00 - Све спремно за почетак седнице Савета безбедности УН о Косову.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво