Николић: Волео бих и други мандат

Председник Србије Томислав Николић каже да би волео да се кандидује за други мандат због, како истиче, Србије и због људи које је окупио око идеје која још није остварена до краја.

У интервјуу за Спутњик, председник Србије Томислав Николић наводи да очекује да ће платформа за Косово и Метохију бити донета кад се премијер Александар Вучић врати са следеће рунде бриселских преговора која се одржава 9. и 10. фебруара.

Председник каже да Србија мора да определи своје крајње и трајно решење које замишља у вези са Косовом и Метохијом.

"Све ми се чини да, уколико кренемо даље од Бриселског споразума, ми у ствари прећутно почињемо да учествујемо, или да саучествујемо, у успостављању независности Косова и Метохије. То што је могла држава да повери Косову и Метохији, то је Србија поверила, и ту је крај. Све после тога, све ингеренције после тога, све надлежности, наоко ситне, као што је поштански број Косова и Метохије, то је, у ствари, успостављање независности", рекао је Николић.

А за све то време, како каже, "Приштина не формира заједницу српских општина и тврди да то по законима Приштине није могуће, као да је по нашим законима и по нашем Уставу могуће да и оволико надлежности определимо за Косово и Метохију".

Николић сматра да ће платформа бити донета кад се председник Владе Александар Вучић врати из Брисела.

Председник истиче да је о томе већ разговарао са премијером Вучићем. "Ја сам неки кроки припремио, али нисмо разговарали да потпуно уђемо у процедуру која подразумева завршетак уз, наравно, потпуну сагласност нас двојице", рекао је Николић.

Он је додао да ће, пошто као председник државе нема право да Народној скупштини предлаже ништа осим измена Устава, Влада доставити парламенту предлог на усвајање. 

"Мислим да неће бити много сагласности на Западу око те моје платформе, пошто она не предвиђа независност Косова и Метохије, а њих ништа не задовољава осим независности, али је мени много важније да ми будемо јединствени, чврсти, снажни. Да имамо и налог и одобрење Народне скупштине, значи представника народа, о томе како ћемо да се понашамо и колико далеко можемо да идемо", истиче председник.

"Русија ће бити на нашој страни"

Николић подсећа да је о Косову више пута разговарао и са председником Русије Владимиром Путином и наглашава да је добио уверавања да ће Русија да подржи сваки став Србије.

"У свим разговорима са председником Русије и у предлозима из којих он већ сада може да наслути како ће да изгледа та платформа, добио сам уверавања да ће Русија да подржи сваки став Србије и да не жели да се меша у унутрашње односе Србије – ако Србија никада не призна независност Косова и Метохије, Русија то никад неће да учини. Дакле, Русија ће бити на нашој страни", рекао је Николић.

Коментаришући информације да су Сједињене Државе Приштини дале подршку да формира оружане снаге, председник упозорава да је то драстично кршење  Резолуције 1244, пошто је Србија ту територију поверила Уједињеним нацијама, а не Албанцима.

"Поставља се питање: А шта ће Албанцима војска, посебно војска која већ сада има некакав споразум са војском Албаније о заједничком деловању? И против кога? Ко ће то да нападне Косово? Да ли заиста мисле да би Србија ризиковала поново НАТО бомбе по глави, нападајући на своју територију, на Косово и Метохију? Или се можда припремају за борбу против тероризма? Па, онда нек сарађују са нама. Видим да се понашају као неки други према Русији, па неће да сарађују са Русијом у борби против тероризма. Дакле, то је веома озбиљан проблем. Војска је једна од ознака суверенитета и независности. То ће додатно компликовати наше односе, пошто нико у Србији не може с тим да се сложи", поручио је председник.

Николић напомиње да се поставља питање: ако се формира та војска, хоће ли и север КиМ имати своју војску, са процентуалним учешћем у војсци, и са командантом Србином, и са процентуалним учешћем Срба.

"Па, они тиме формирају две војске. Тако смо решили питање полиције. Тада нико није помињао војску, решавали бисмо и питање војске. Значи, полиција је... на северу Косова и Метохије, њен састав одговара саставу становништва, и командант је Србин. Зашто би војска била другачије решена? А шта би то значило Приштини, да има потпуно независну војску", пита се шеф српске државе.

Николић о нападима медија

Председник Николић се осврнуо и на чињеницу да је често мета напада разних медија, а на питање да ли му је понекад жао што га Српска напредна странка, коју је основао, не заштити, одговара:

"Нисам ја изразио толико жаљење због тога што странка не узима у заштиту функцију председника Републике, зато што мислим да постоје одговорни људи у Србији који треба о томе да размишљају. Та страначка заштита би била заштита као да сам и даље члан странке. Мада сам ја био кандидат Српске напредне странке", наводи председник.

"Али, има много људи који ћуте, или који се мени обрате, па ми кажу: 'Ово је непристојно, ово никад није виђено у свету, ово има један јасан циљ, да дискредитује функцију председника. И кад запитам, зашто не излазите у јавност, они кажу: 'Е, па сад, то је питање смем ли ја да ризикујем да доживим такве увреде какве Ви, господине Николићу, доживљавате, на које сте навикли. Као да неко може да се навикне на то да му буде угрожена не само каријера него и породица, сви у породици", каже Николић.

"Ако не чиним ништа, онда кажу да сам енглеска краљица. А ако вучем потезе, онда у сваком потезу нађу шта би могли да критикују. Дакле, не постоји то што ће председник Републике да уради а да не наиђе на осуду, која се одмах, муњевито, преноси у свим медијима безмало као општа истина. Али то је мој усуд, ја тај крст носим. Поставља се питање јесам ли спреман да га носим једном или двапут? Ја бих, и због Србије и због људи које сам овде окупио, и због идеје коју још нисмо остварили до краја, ја бих да то траје толико колико Устав предвиђа", истиче председник.

На молбу да прецизира да ли то први пут каже да би два мандата, колико Устав предвиђа, председник Србије додаје: "Причам шта бих волео."

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво