Читај ми!

Вучић: Нисмо руске марионете

Србија је пријатељ са Русијом и жели чланство у ЕУ. Српски премијер Александар Вучић говори о спајању тешко спојивог.

Господине Вучићу, колико Србију погађа јак франак?

Око 22.000 Срба има хипотекарне кредите у швајцарским францима. Сад су забринути и боје се за своје куће. Ми покушавамо да им помогнемо колико можемо. Али све нећемо моћи да платимо.

Какве последице по Србију има укидање фиксног курса франак–евро?

Наша привреда је више везана за евро него за франак, али овог тренутка се на београдским улицама више купују долар и франак него евро. Пре су се динари мењали за евро.

Који је циљ ваше посете Светском економском форуму у Давосу?

Дошао сам да учим, да се сретнем са људима који инвестирају у Србију. Један премијер мора имати разгранате пријатељске везе – а где се пријатељства боље склапају него у Давосу. До сада сам имао укупно 14 билатералних сусрета, између осталог са кинеским и турским премијерима, са швајцарским министром за привреду Јоханом Шнајдер-Аманом, нешто касније вероватно и са Ангелом Меркел.

Србија ове године председава Организацији за европску безбедност и сарадњу. Шта ваша земља може да учини за мир?

Желимо да помогнемо Западу, али исто тако да останемо неутрални. Наравно да нам у том послу помаже изврсна сарадња са Швајцарском, која је била председавајући прошле године.

ОЕБС мора нешто да учини када је Украјина у питању, тамо се овог тренутка воде жестоке борбе. Како прекинути спиралу насиља?

Тај конфликт је штетан за Русију и Украјину, штетан за читаву Европу. Међутим, ми смо само једна мала земља. Европа у целини мора више да учини да у Украјини завлада мир.

Србија и Русија су блиске. Како онда можете остати неутрални?

Наш однос с Русијом је историјски добар. Али то може бити врло корисно за ЕУ, може само помоћи да се постигне мирољубиво решење. Ми нисмо руске марионете, ми нисмо ничије марионете. Председнику Путину сам директно рекао да желимо у ЕУ. Да, ми смо блиски с Русима, али наш циљ је ЕУ.

Када ћете бити спремни за чланство?

Надамо се 2019, предузимамо све да то буде могуће. После тога одлучују други. У наредне четири године наше економске и правосудне реформе требало би да буду завршене.

Да ли је Србија економски довољно снажна за ЕУ?

Радимо на томе да буде. Наша будућност је више него добра. Нешто вам могу обећати: Србија сигурно неће бити најсиромашнија земља унутар ЕУ.

Може ли Србија у ЕУ рачунати на симпатије?

Ми нисмо просјаци, не тражимо милостињу. Србија ће у сваком погледу бити пуноправан члан Уније.

Како мислите да решите тај проблем – и Русија и ЕУ?

За нас се то не поставља као дилема. Могуће је неговати пријатељске односе с Русијом и бити члан ЕУ. Унија је заиста свесна да у тој ситуацији само добија.

Косовски проблем, међутим, остаје. Води ли неки пут до његове самосталности?

То не бих рекао. Разговори се настављају 9. фебруара. Ту је много проблема који се могу решити. Али косовски Албанци желе самосталност, док ми желимо нешто друго. Ипак, атмосфера је сада много боља него раније.

Шта значи "нешто друго"?

Овог тренутка не можемо да прихватимо самосталност Косова. Али је свеједно могуће да Срби и Албанци живе не само једни поред других – већ и једни с другима.

Ви сте били министар информисања у влади Слободана Милошевића. Како сте од негативног постали позитиван лик?

Не пада ми тешко да признам грехове из прошлости. Сујета није моја слабост. Тада, деведесетих година видео сам свет на један другачији начин, на погрешан начин. Грешио сам, као што и други људи греше.

Превела Весна Кнежевић, дописница РТС-а из Беча 

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво