Читај ми!

Светска банка: Тендер за испумпавање "Тамнаве" по прописима

Тендер за испумпавање воде из копа "Тамнава – Западно поље" спроведен је у складу са важећим прописима и праксом, кажу у Светској банци.

Весна Костић из Канцеларије Светске банке у Србији каже да је Светска банка пристала да се та процедура спроведе по српским прописима, а не по сопственим прописима јавних набавки, јер је цео поступак спроведен у ванредним околностима.

"Моје колеге су погледале све одлуке, све процедуре и утврдиле су да је све урађено у складу са српским прописима", истакла је Костићева у изјави за РТС.

"Испумпавање воде из 'Тамнаве Западно поље' финансира се из кредита Светске банке. Кад год и где год - што би Бајага рекао, од Аљаске до Аустралије - Светска банка финансира пројекте те вредности обавезно је расписивање тендера", навела је Весна Костић у изјави за медије.

Ипак, истиче Костићева, у овом случају тип тендера био је прилагођен ванредним околностима.

Балканска истраживачка мрежа (БИРН) објавила је да је било манипулација у финансирању 15 милиона евра вредног пројекта који је финансирала Светска банка.

Према процедурама Светске банке, због велике вредности пројекта био је неопходан тендер.

БИРН-ов текст о испумпавању воде из копа "Тамнава" довео је до оштре реакције премијера Александра Вучића, који је тај медиј оптужио за лаж.

Реакција на БИРН-ов текст стигла је и из Светске банке.

"Лично сам веома непријатно изненађена да неко ко се представља као истраживачки новинар није дошао до ових података, мада су они доступни јавности од самог почетка. О њима је писала српска штампа цело лето, а могу се наћи и на сајту ЕПС-а. А ако је истраживачки новинар имао те податке, а није их намерно објавио, онда наравно све ове чињенице нису битне и ја му се унапред извињавам", навела је Весна Костић.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво