Читај ми!

Интервју: Томислав Николић

Председник Србије Томислав Николић каже да је Европски парламент, вероватно због избора у Хрватској, почео да кињи Србију. Хаг и Војислав Шешељ се боре један против другог и Србија нема везе са тим, истакао је Николић.

Гостујући у емисији "Упитник", председник Томислав Николић је истакао да му се чини да би Европа желела да Србија суди Војиславу Шешељу и да су се изгубили у том спору, у тој заврзлами коју су сами направили.

Овде можете погледати/преузети емисију Упитник 

"Боре се Хаг и Шешељ један против другога, а шта су се договорили и какав им је план – не знам, Србија са тим нема везе", рекао је председник.

Према Николићевим речима, Европски парламент је почео да "нешто кињи Србију", вероватно због избора у Хрватској, јер, како каже, други разлог не постоји.

"Србија свесно иде европским путем иако зна колико је то тешко и колико ће то одрицања да проузрокује. Гледамо да сваки од тих тешких потеза ублажимо, да отварамо врата како бисмо доказали да заслужујемо да будемо у том окружењу", рекао је Николић.

Николић је истакао да Србија нема обавезу да коментарише изјаве својих грађана, посебно оних који у политици ништа не значе. 

"Шешељ се уопште није снашао у Србији. Очекивао је ватру својих обожавалаца и еуфорију излива", рекао је Николић и додао да инстинктивно и сам жели да се врати и направи представу, али Србија не жели представе.

Николић је подсетио да је кум Шешељевих унука и напоменуо да "тај човек не може да уради и изговори онолико колико ја могу да истрпим".

Према оцени председника Николића, односи са Хрватском нису "у леденом добу", јер су две земље на добром путу, иако ће "још воде протећи Савом".

У Хрватској не могу да добију изборе ако се не представе као србомрсци, а код нас странке не могу да пређу цензус ако мрзе друге. Ето, колико смо ми испред, рекао је Николић.

Треба сачекати да прођу избори и тада ће се Хрватска окренути партнерству са Србијом, каже Николић.

О "Јужном току"

Председник Србије је рекао да је већ месецима указивао на могућност да изградња "Јужног тока" буде обустављена, али сматра да штете нису толике колике би биле да Србија уведе санкције Русији.

Николић је истакао да нису реалне приче да ће Србија моћи да се повеже преко Турске, Грчке и Македоније, а далеко од тога да ће то бити извор прихода значајан као "Јужни ток".

Ситуација је неповољна по Србију, министри ће разговарати са руском страном. Ми не смемо да остајемо без енергената. Толико нам Русија дугује јер и ми доста трпимо због ње, оценио је Николић.

То су игре мачке и миша, а ми страдамо са стране, рекао је Николић и нагласио да су проблеми Европске уније и Русије због гасовода настали и пре кризе у Украјини.

Јасна порука Јоханеса Хана

Председник Србије је рекао да је од европског комесара Јоханеса Хана чуо јасну поруку да Србија неће бити део Европске уније док не реши питање Косова и Метохије.

То подразумева – јер је у ЕУ већина признала независност Косова – да би и ми требало да се сложимо с тим.

"Рекао је дословно: ми вас са нерешеним проблемом Косова и Метохије нећемо, пренео је Николић оно што му је Хан поручио.

Председник је рекао да је у том разговору поновио да у Србији не постоји човек који ће признати Косово.

"Тај у Србији не постоји у овом часу, никада... и мислим да сам то провокативно рекао...", навео је Николић.

Друго питање које је, како је рекао, успео да извуче од европског комесара – јесте увођење санкција Русији.

"Рекао ми је: ви још неко време можете тако да се понашате јер нисте чланица ЕУ, али касније нема одступања од спољне политике Европске уније", напоменуо је Николић.

Председник је рекао да је о Хановим изјавама разговарао са премијером Вучићем, али да то није хитно питање.

Према његовим речима, важније је да српски тимови буду спремни за отварање поглавља, да Србију нико не оптужује за спорост. "Ово је нешто што је далекосежно, што тражи решавање макар тако што ћемо јавно рећи то што мислимо", истакао је председник.

Са много оптимизма у 2015.

Николић је оценио да Запад нема шта да замери властима у Србији, али је напоменуо да он први није спреман да буде власт ако народ лоше живи.

Када је реч о мерама штедње, председник је истакао да је Влада морала да се одлучи на такав корак.

"Ако се настави овако са убирањем прихода, мислим да те мере неће бити тако ригорозне. Ми имамо много боље приходе него што смо очекивали и са много оптимизма чекамо 2015, а са још више оптимизма 2016. годину", рекао је Николић.

"Ја сам ту да помогнем када је најпотребније, и на добром смо путу да се реши спор са адвокатима", истако је председник.

Он је напоменуо да је имао други план са богатим појединцима у Србији, али то је сада тешко извести са људима за које Тужилаштво има доказа да су део криминала.

"То је сада тешко извести, а све њихове новчане токове требало је усмерити да се помогне Србији, јер се нико није одужио или помогао Србији", рекао је Николић.

Фондација "Драгица Николић" дуг моје породице Србији

Он је објаснио да је Фондација "Драгица Николић" дуг његове породице Србији, зато што је држава омогућила да његова породица 23 године живи боље него други грађани.

То је мој договор са породицом да се одужимо оног часа када будемо имали утицаја. Фондација је приватна, нема ниједан динар из буџета Србије, истакао је Николић.

Он је припејд новинама назвао медије који износе, како је указао, манипулације, а не информације, јер колико се жетона убаци, толико се пише о њему.

Николић сматра да је писање појединих медија покушај да га склоне, али није могао да каже ко то ради.

Постоје медији који не би требало да имају могућност да послују због дуговања, али пишу и даље или им стигне неки новац, рекао је Николић.

Залажем се да законом регулишете колика је одговорност ако знате да Томислав Николић неће да вас тужи, да вам прети, искористи утицај и моћ да останете без медија, али то није моја слабост већ моја величина, рекао је Николић.

Чини ми се, додао је он, да понекад и моји пријатељи не умеју да процене да ли би требало да реагују на манипулације које се односе на мене, али као да смо ничији, нема никакве реакције.

"Ово је блаћење Србије. Зовем се Томислав Николић, али имам функцију председника Републике на коју ме је изабрао народ", рекао је Николић, који себе не види поново на функцији председника СНС-а, јер та странка има председника који је одлично води.

"Видећемо, ја сам мислио да каријеру окончам овим мандатом, али ћу се поново кандидовати ако будем мислио да нема бољег", најавио је Николић.

Он не види разлог за превремене изборе, али је спреман да омогући да се народ поново пита ако му неко докаже да он није достојан и укаже му на грешке.

Овако како ја осећам да сарађујем са председницима и владама других држава и Владом Србије, превремених избора неће бити, рекао је Николић.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво