Митинг радикала у Београду

Српска радикална странка одржала је митинг у Београду. Лидер радикала Војислав Шешељ позвао је на консолидацију и јачање странке како би се, како је рекао, новим економским и социјалним програмом на следећим изборима освојила власт. Шешељ поново критиковао актуелну власт.

Чланови и симпатизери Српске радикалне странке на Тргу републике обележили су повратак лидера Војислава Шешеља из Трибунала у Хагу уз страначке заставе, транспаренте и обележја СРС-а. На централном градском тргу био је препознатљив колорит, окупљени су носили мајице са ликом лидера СРС-а, и певали крајишке песме које су се чуле са разгласа, преноси Танјуг.

Митинг је завршен обраћањем лидера радикала Војислава Шешеља, који је рекао да ће наредних дана и месеци функционери те странке обилазити месне и општинске одборе с намером да поврате разочарано чланство, да стекну ново чланство међу омладином, и да окупе све српске патриоте и да се на следећим изборима "народном вољом обрачунају са евроунијатама".

"Морамо имати јасан правац хоћемо ли на Запад или на Исток", рекао је Шешељ и додао да су западне земље више пута бомбардовале нашу земљу и извршиле геноцид над српским становништвом, док је Исток само помагао Србији и њеном народу.

Зато, додао је, СРС жели да се што пре интегрише са Русијом и њеним савезницима, а неће у ЕУ, али ни сукоб са њом. Према Шешељевим речима, од обећања се не живи и Србији је потребна нова економска политика.

"Границе су нам отворене за робу са Запада, а то гуши нашу привреду и сељаке. Морамо да срушимо увознички лоби, да царинама заштитимо нашу робу и да широм отворимо врата Русији и да тамо извозимо", рекао је Шешељ уверен да ће нови избори бити одржани већ следеће године.

Осврнувши се на привремено пуштање из Хашког трибунала, Шешељ је истакао да је "растурио Хашки трибунал" из којег је, како је поновио, избачен не зато што је болестан него зато што је дрзак.

Шешељ је, међутим, подсетио да тај трибунал суди само Србима, који добијају вишегодишње казне затвора, док муслимане, Албанце и Хрвате пушта на слободу.

Уобичајеном реториком Шешељ је критиковао актуелну власт, за коју каже да понижава Србију и да "има слугерански однос" према западним силама. Он је премијера Александра Вучића и председника Томислава Николића назвао "новопеченим евроунијатама" и оптужио их да "глуме приврженост Русији", а да с друге стране журе у Европску унију.

Лидер радикала је рекао да су се у Србији од 2000. године смењивале лоше владе, а да је актуелна најгора иако је чине њихови "дојучерашњи најближи сарадници и саборци".

"То је она рана која тешко боли. Они који су били у првим редовима борбе за српство и велику Србију сада се највише додворавају Американцима и осталим западњацима", рекао је Шешељ, који сматра да је дошло време да Вучић и Николић "положе рачуне пред српским народом".

Посебно им је замерио што сада спроводе мере штедње које нису најављивали у предизборној кампањи.

Скупу се претходно обратио заменик председника СРС-а Немања Шаровић рекавши да је власт покушала да онемогући данашњи скуп на централном градском тргу.

Након митинга, присталице Српске радикалне странке упутиле су се у шетњу улицама Београда. Према проценама полиције, на скупу је око 12 часова, када је почело окупљање, било скоро 3.000 људи.

У београдској полицији рекли су да су предузете све мере за обезбеђење свих скупова који су се данас одржавали у главном граду.

Број коментара 65

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво