Читај ми!

Дачић: Шешељ није политичко питање за Србију

Министар спољних послова и први потпредседник Владе, Ивица Дачић сматра да повратак Војислава Шешеља не може да дестабилизијуе Србију.

"Неко ко је 11 година у притвору без пресуде не може да буде, бар не више, политичко питање за Србију. Он је данас само хуманитарни проблем", истакао је Дачић у интервјуу загребачком Јутарњем листу, преноси Танјуг.

На питање зашто Србија још није именовала свог амбасадора у Хрватској, Дачић је рекао да је наследио стање у којем у десетак амбасада широм света Србија није имала амбасадоре, међу осталима у САД, Кини, Немачкој и Хрватској.

Према његовим речима, циљ српских власти је да до нове године поставе све амбасадоре, што значи да ће у неколико следећих недеља бити именовања, међу осталима и амбасадора у Хрватској, али и генералног конзула у Ријеци.

Од скоре посете Хрватској Дачић очекује "да наше односе наставимо да градимо не на емоцијама, које су, било да су позитивне или негативне, по правилу препрека разуму, већ да почнемо да препознајемо међусобне интересе и допустимо да они буду темељ наших односа".

На питање да ли је Србија након посете руског председника Владимира Путина имала проблема са Бриселом, Дачић је одговорио да је било питања, али да то не подразумева аутоматски и сумњу.

"Верујем да је Србија на њих добро одговорила, пре свега својим јасним опредељењем за ЕУ, што је наш стратешки циљ", додао је Дачић.

"Председник Путин је дошао у Београд као гост прославе 70. годишњице ослобађања Београда јер је совјетска Црвена армија, заједно са југославенским партизанима, учествовала у окончању немачке окупације и Београда и многих других делова бивше заједничке државе. И то је све", истакао је Дачић.

Према његовим речима, никаквог подтекста није било у томе нити је Србија побркала своје приоритете, "где је ЕУ на првом месту".

"Пут у ЕУ неће бити брз"

Кад је реч о могућности да би, како наводи хрватски лист, инсистирање Београда на неувођењу санкција Русији могло да успори пут Србије према ЕУ, Дачић се осврнуо на чињеницу да је Унија на пет година замрзла пријем нових чланова.

"Сходно томе, пут Србије у ЕУ свакако неће бити брз", рекао је шеф српске дипломатије.

Како је истакао, оно што може бити брзо јесте испуњавање свих обавеза које доноси процес прикључења, укључујући процес усклађивања спољне политике Србије са европском.

"То не значи да Србија, која је економски и енергетски везана уз Русију, треба да предњачи у ономе што је данас однос Европе према Русији. Ми у томе јесмо и треба да будемо на зачељу, водећи рачуна о нашим националним и економским интересима, а не туђим", поручио је Дачић.

Дачић је додао да је јасно да Србија није неко ко је у стању да уведе санкције великим државама попут Русије или било које друге велике земље. "Баш зато основа наше политике је труд да одржимо добре односе са свима и то тако што ћемо се трудити да будемо део решења, а не проблема", навео је Дачић.

Кад је реч о Украјини, Србија признаје територијални интегритет те земље и нуди да се искуства из преговора с Приштином искористе при тражењу компромиса и решења, рекао је Дачић за Јутарњи лист.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво