Читај ми!

Вучић: Најугроженији ће бити заштићени

Премијер Србије Александар Вучић каже да ће реформске мере бити тешке али рационалне, да ће најсиромашнији грађани бити заштићени и поручио да је Србија "хиљадама миља далеко од банкрота". Вучић ће мере представити вечерас у емисији "Око" на РТС-у у 21 час.

Председник Владе Србије Александар Вучић рекао је новинарима у Суботици да Србија има план којим ће завршити реформе, које је добрим делом изнео и у свом експозеу.

Истиче да ће 2016. године раст привреде бити удвостручен у односу на пројекције међународних финансијских институција од 1,35 одсто годишње.

На инсистирање новинара да конретно каже колико ће бити смањене плате у јавном сектору и пензије, Вучић није хтео да износи конкретне детеље, али је поручио да ће најугроженији радници и пензионери бити заштићени, преноси Танјуг. Премијер ће мере представити вечерас у емисији Око на РТС-у од 21 час.

Вучић је нагласио да плате неће бити смањене у приватном већ у јавном сектору, где је републички просек, како је навео, 56.000 месечно. Навео је и да је реална просечна плата у Србији 50.000 динара јер радници одређени део примају на руке.

Каже да реформе неће бити лаке и да не треба стварати панику, већ да је паника требало да буде онда када смо трошили више него што смо зарађивали.

Премијер је навео да је Србија хиљадама миља далеко од банкрота, без обзира на то што је претходна власт задужила земљу до крајњих граница (више од 70 одсто бруто националног производа).

"Србија сада може да се задужи неупоредиво лакше и брже него пре две или три године јер води продуктивну политику коју поштују међународне институције", рекао је Вучић.

Вучић је јутрос отворио у Суботици фабрику "Гордон", која послује у оквиру групације "Калцедонија". 

Кирбијева порука упућена Русији

Александар Вучић каже да је порука америчког амбасадора Мајкла Кирбија у вези са посетом руског председника Владимира Путина Србији питање упућено руској страни, а не Србији, и да су то њихови односи у које он, како је рекао, "не би улазио".

Председник Владе Србије рекао је у Суботици да амерички амбасадор није тражио увођење санкција и да не врши притисак на Србију, те да је Мајкл Кирби "добар човек и одличан амбасадор".

Упитан какву поруку је Кирби желео да пошаље, Вучић је одговорио: "Немојте ви да бринете, има ко да мисли о тим порукама. Не брините се, Србија је на добром путу. Све ће бити у најбољем реду".

Амерички дипломата је у интервјуу Вечерњим новостима оценио да су односи Србије и САД веома добри, али је поводом најављене посете руског председника Београду, упитао: "Ако се то деси, зашто Владимир Путин долази?"

"Можете имати добре односе и са Русијом и Кином, и са САД. Али наш став о посетама кинеских и руских званичника се разликује. Кинези готово никога нису напали, а Руси јесу. То треба имати на уму. Још није сигурно да ли ће Путин доћи, али ако се то деси – зашто долази? Због прославе ослобађања Београда? А Београд је ослободила и Трећа украјинска армија, као део Црвене армије", рекао је Кирби у интервјуу за београдски дневник.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво