Читај ми!

Вучић: Важно је сачувати мир у региону

Премијер Александар Вучић изјавио је, уочи конференције о Западном Балкану у Берлину, да је важно да се у региону сачувају мир и стабилност и да ће он дати све од себе да тако и буде.

Александар Вучић рекао је да очекује да се добро схвати колико је политичка стабилност важна за цео регион, преноси Танјуг.

Навео је и да је веома важно да сачувамо мир и сваку врсту стабилности, да било каква искра нестабилности може да уништи будућност целог региона.  

"И то морамо сви добро да разумемо", рекао је Вучић новинарима уочи конференције о Западном Балкану у Берлину.

Вучић је додао да је од највећег значаја за све у региону да се сачува "пуна политичка и економска стабилност" и да се ојача међусобна сарадња.

"У том смислу, могу да кажем да ћемо после 68 година имати сусрет у Београду са албанским премијером... То ће и канцеларка Меркел данас да објави. Желимо да разговарамо о свим важним пројектима, али то што разговарамо о инфраструктурним пројектима говори да смо до сада успевали да сачувамо политичку стабилност", рекао је премијер.

Према његовим речима, политичка стабилност на Балкану је "увек крхка и увек је потребно неговати ту стабилност много више него што неки од нас мисле да је то важно".

Помињући кризна подручја у свету, пре свега украјисно-руски конфликт и кризу у Сирији и Ираку, Вучић је рекао да се плаши да цео свет "иде у лошем смеру", али истакао да је задатак руководства Србије да "наш брод плови мирно, без великих таласа и потреса", те да ће дати све од себе да тако и буде.

"За то нам је неопходна стабилност на целом Западном Балкану и захвалан сам Ангели Меркел што има потпуно исту жељу као ми", рекао је Вучић.

Вучић је навео да ће Србија реформама, које су, приметио је, тешке, морати Европској унији да докаже да не тражи њихову милостињу нити да "Немци раде за нас", већ да је довољно да "сами радимо за себе и своју будућност".

Вучић је најавио да ће учесницима конференције у Берлину представити инфраструктурне пројекте од значаја за цео регион и да се нада да ће наићи на подршку свих учесника тог скупа.

"Реч је о три битна инфрастуктурна пројекта која предлажемо и ми нисмо ту да молимо за милост нити очекујем да ће новац с неба да падне", рекао је Вучић.

Као најважнији пројекат поменуо је пругу Београд–Сарајево која би ишла на Лајковац, Ваљево и Лозницу, нагласивши да пројекат већ постоји.

Даље би, објаснио је, пруга ишла ка Зворнику и делу Републике Српске, одакле би се настављала ка Федерацији БиХ, односно ка Сарајеву. "То је веома важно за нас и то би спајало људе и у економском и политичком смислу", нагласио је српски премијер.

Други пројекат је пруга Београд–Бар са крацима који се одвајају код Бијелог Поља за Беране, Пећ и Приштину и са другим кораком који се код Подгорице одваја за Скадар и Тирану.

"То је веома важно за нас јер бисмо тиме, после изградње брзе пруге Београд–Будимпешта, буквално покупили сав саобраћај који води из централне Европе у све ове земље и ка југу Балкана. Тиме бисмо ми били највећи добитници, иако би сви много добили изградњом тог значајног инфраструктурног пројекта", рекао је Вучић.

Важан је такође и пројекат изградње ауто-пута Ниш–Приштина, који би, према Вучићевим речима, био изузетно значајан и за Србе и за Албанце.

Српска делегација очекује, како је рекао, да види који пројекат ЕУ сматра најбољим и жели да га финансира, који пројекат сматра политички најподеснијим да се реализује и који би најуспешније спојио народе и "водио нас у другачију и бољу будућност".

Учесницима скупа биће, додао је, у писаној форми достављене политичке и економске идеје које су од значаја за цео регион.

Идеја о царинској унији у региону 

Једна од идеја коју ће предложити представницима немачког бизниса јесте и реализовање вишег степена слободне трговине и услуга, што би водило ка царинској унији у региону, што, оценио је, неће бити ни једнотавно ни лако, а ни брзо оствариво.

"То је идеја за будућност коју треба да разматрамо и да што већи ниво јединственог тржишта достигнемо, што већи ниво скраћивања бирократских процедура, чекања на граници, на Дрини, Бољару, где год хоћете", рекао је премијер.

То је веома добро за сваку од наших земаља, поновио је и додао да то може да наиђе на добар степен разумевања код свих учесника конференције.

Подсетивши да Србија има суфицит са свим земљама ЦЕФТА, а да једино постоји дефицит у односу са Хрватском који се, како је рекао, смањује, Вучић је навео да ће Србија на скупу у Берлину предложити и формирање уније младих на нивоу земаља ЦЕФТА, уз Хрватску и Словенију, по угледу на француско-немачку асоцијацију младих, а да би, према његовом мишљењу, такву унију требало да финансира ЕУ из својих фондова.

Унија би, објаснио је, требало да ради на три принципа: толеранцији, солидарности и сарадњи, као и да се заједнички у њој ради против говора мржње и шовинистичких испада.

"Да покажемо да заједнички можемо да уређујемо живот за будуће генерације и по том питању се припремамо за снажније и јединственије тржиште него што је то било до сада", објаснио је Вучић.

Премијер Вучић најавио је, након првих сусрета које је имао у Берлину, да ће уговор с немачком компанијом "Траклајт", који је потписан јуче, Ћуприји донети нову фабрику, у којој ће хиљаду и по људи добити посао.  

Премијер Вучић разговарао је у Берлину са председавајућим Савета министара БиХ Вјекославом Бевандом о даљој сарадњи две државе у свим аспектима и њиховој европској перспективи. 

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво