Читај ми!

Чадеж: Немачка подршка реформама на Балкану

Конференцијом о Западном Балкану, Немачка жели земљама региона да упути снажну подршку у спровођењу неопходних реформи на путу ка пуноправном чланству у Европској унији, рекао је председник Форума Србија-Немачка Марко Чадеж.

Марко Чадеж сматра да немачка влада жели да стави до знања да земље из овог региона које још нису чланице ЕУ могу да рачунају на њену снажну подршку у спровођењу реформи и модернизацији држава на њиховом путу ка пуноправном чланству.

Како је Чадеж рекао Танјугу уочи конференције посвећене Западном Балкану у Берлину, Немачка "исто тако жели да подстакне оне државе Западног Балкана које су већ чланице ЕУ да другим државама пруже неопходну помоћ и подршку на том путу"

"Мислим да сама чињеница да ће канцеларка Меркел са својим колегама - министром спољних послова Франком Валтером-Штајнмајером и министром енергетике Зигмаром Габријелом, бити домаћин у Берлину премијерима, министрима спољних послова и привреде свих земаља Западног Балкана, већ довољно говори о значају овог догађаја", истиче Чадеж.

Подсетио је да је немачка канцеларка пре месец дана у Дубровнику на састанку шефова држава и министара спољних послова држава Западног Балкана најавила да ће до 2020. цео регион добити помоћ ЕУ у износу од чак 11.7 милијарди евра, што, како је оценио, представља велику подршку за све земље на путу ка ЕУ.

На питање да ли Србија може да очекује неке конкретне резултате ове конференције, Чадеж каже да су конкретни резултати - политичка подршка, а потом и дискусија о заједничким и великим привредним и инфраструктурним пројектима држава Западног Балкана.

"То је оно што ће бити највећа корист ове конференције. Веома је важно да се напомене да се конференција одржава са фокусом на подршци развоју привреде целог региона и важним регионалним инфраструктурним пројектима", наводи Чадеж.

Чадеж, који је и директор Представништва Привредне коморе Србије у Франкфурту, нагласио је да конференција може да допринесе унапређењу сарадње Србије и Немачке.

"Сарадња Србије и Немачке је и те како добра, динамика и интензитет те сарадње су на високом нивоу у последње две године и то показују посете тадашњег првог потпредседника Владе, а потом и премијера Александра Вучића Берлину", рекао је Чадеж.

Подсетио је да је српски премијер у кратком временском периоду од месец дана чак два пута боравио у званичној посети Берлину када је разговарао, осим са канцеларком, и са министром спољних послова и немачким привредницима.

"Чини ми се да та динамика има неки нови квалитет и то је са немачке стране сигнал да Србију жели у оквиру ЕУ и да жели Србији да помогне на путу до пуноправног чланства", закључио је Чадеж.

На позив Меркелове, конференцији ће да присуствују премијери, шефови дипломатије и привреде Србије, Босне и Херцеговине, Црне Горе, Македоније, Албаније и Косова.

У раду конференције учествују и председник Европске комисије Жозе Мануел Барозо и комесари за проширење и енергетику, Штефан Филе и Гинтер Етингер, а очекује се и учешће високих представника Хрватске, Словеније, Аустрије и Француске.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво