Читај ми!

Реакције на Вучићеву изјаву о извозу у Русију

Политичке странке и аналитичари реаговали су поводом обраћања премијера Александра Вучића, који је рекао да ће Србија поштовати вољу ЕУ и да неће давати додатне субвенције за извоз у Русију.

Потпредседник Демократске странке Горан Јешић подржао је став председника Владе Србије Александра Вучића да Србија додатно не субвенционише извоз у Русију након демарша из ЕУ, преноси Бета.

"Одговор Вучића - поштујемо ЕУ и нећемо додатно подстицати извоз у Русију. Морам да скинем капу овој одлуци", написао је Јешић на Твитеру.

Јешић је још додао да би штета "била непроцењива за српски аграр и прерађивачку индустрију да је створен проблем са ЕУ".

И Демократска странка је поздравила одлуку Владе Србије да одустане од "намераваних субвенција" за додатни извоз пољопривредних производа у Русију, које је, тврде у ДС-у, током посете Москви најавила министарка пољопривреде.

То је Танјугу рекао интернационални секретар ДС Владимир Тодорић, који сматра да Србија не треба да уводи санкције Русији, али и да не треба да саботира санкције Европске уније према Русији и на тај начин покушава да изигра поверење једне и друге стране.

Демократска странка Србије је оценила да је на упозорење Европске уније српска влада одговорила непримерено.

"На ед-мемоар Европске уније, којим се дрско тражи од Србије да не стимулише повећање извоза у Русију прехрамбених производа и да се тиме фактички прикључи санкцијама ЕУ према Русији, српска Влада је одговорила непримереним организовањем конференције за новинаре", оценио је ДСС.

Нормалне државе на ед-мемоар који јој је упућен одговарају поштујући правила дипломатске комуникације - на исти начин на који је упућен, а то свакако није конференција за новинаре, наводи се у саопштењу. ДСС оцењује и да је "изнети став Владе потпуно очекиван и упућен домаћој јавности".

Политичка и војна неутралност Србије је једина политика која омогућава да Србија, сарађујући са свима, буде слободна и економски просперитетна, поручује ДСС.

И Српска радикална странка осудила је као "штеточинску" одлуку премијера Александра Вучића о прихватању захтева Европске уније да се Србија уздржи од мера усмерених ка коришћењу нових могућности трговања са Руском Федерацијом.

Стављање интереса Европске уније испред интереса сопствене државе и грађана је штеточинска одлука због које ћемо и дугорочно трпети последице, навео је СРС у саопштењу.

Политички аналитичар Ђорђе Вукадиновић оценио је да одлука премијера Александра Вучића да Србија неће давати додатне субвенције за извоз у Русију, замагљује суштину спора, а то је да Брисел не допусти да Србија ни у малом обиму профитира од санкција Европске уније Москви.

"Мислим да је прича око додатних субвенција помало вештачки избачена у први план и замагљује суштину спора, а то је да Брисел на неки начин жели да дисциплинује Србију као земљу-кандидата и да не допусти да чак и у релативно малом обиму колико је домет српске трговинске размене са Русијом иначе, профитира од санкција Европске уније Москви", рекао је Вукадиновић агенцији Бета.

Навео је да се премијер "згодно ухватио за ту формулацију 'додатне субвенције' и да на тај начин покушава оно што је дугорочно, а вероватно и средњорочно немогуће, а то је да седи на две столице".

Професор Пољопривредног факултета у Београду Миладин Шеварлић рекао је да су неоправдане замерке и притисци Европске уније на Србију због евентуално могућег повећања извоза на руско тржиште, јер домаћи аграр нема капацитет да замени ни део онога што су земље ЕУ пласирале у Русију, и јер српска држава ни на који начин додатно не подстиче извоз у Русију.

"Домаћи политичари пренагласили су могућност повећања извоза хране из Србије на руско тржиште, након што је Москва узвратила санкције земљама ЕУ. Политичари морају да се извуку из приче о историјској шанси о повећању пласмана пољопривредно-прехрамбених производа на тржиште Русије и препусте то привредницима", рекао је Шеварлић агенцији Бета.

Председник Владе Србије Александар Вучић је рекао да ће Србија поштовати препоруке ЕУ и да неће уводити додатне субвенције за извоз у Русију.

Политички аналитичар Дејан Вук Станковић сматра да став премијера Александра Вучића у вези са извозом хране у Русију политички избалансиран и економски оправдан, као и да омогућава континуитет политике неутралности коју Србија води.

"Нисмо затворили врата европским интеграцијама, али нисмо ни окренули леђа Русији и увели санкције. То нам омогућава да се још крећемо у зони која чува као државни циљ стратешко повезивање са ЕУ али и перспективу добрих политичких и економских односа са Русијом", рекао је Станковић Танјугу.

Станковић је навео да је позиција неутралности за Србију, као земљу која има аспирације да развија најбоље односе и са Русијом и са ЕУ, најбоља, и да би санкције Русији биле јако лоша вест.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво