Читај ми!

Вучић: Ни субвенције, ни санкције

Поштоваћемо вољу ЕУ по питању извоза робе у Русију и нећемо давати нове субвенције, али нећемо ни уводити санкције Русији, рекао је премијер Александар Вучић обраћајући се јавности поводом упозорења Уније због могућег повећања извоза у Русију.

Упозорење које смо добили из ЕУ схвaтамо на озбиљaн начин, рекао је премијер Aлександар Вучић на конференцији за новинаре.

Вучић је објаснио да је документ који је Влада јуче добила ниже форме од демарша, али да Србија не жели да потцењује садржај који је уручен.

Демарш је виши ниво званичног протеста или упућивање захтева, а ако би га Европска унија упутила некој земљи, за то је потребан потпис шефова дипломатије свих 28 чланица ЕУ, рекао је Вучић.

"Грађани могу да буду мирни и спокојни. Србија, иако се налази у тешкој економској и политичкој ситуацији, није ничим угрожена", навео је премијер.

Вучић каже да држава нема потребе да даје подстицаје извозу у Русију и да је стратешки циљ  улазак у ЕУ.

Међутим, како је нагласио, Србија неће уводити санкције Русији. 

"Такву политику водимо зато што је то воља Владе Србије и грађана Србије који су нас бирали", рекао је Вучић додајући да је чланство у ЕУ стратешки циљ Србије.

Вучић је рекао да му је пре два дана у Обреновцу заменик шефа делегације ЕУ у Србији Оскар Бенедикт уручио ед-мемоар у којем се Влада Србије обавештава да би било неопходно да се уздржи од употребе владиних мера да уводи нове трговинске активности, нове извозне подстицаје, кредите и гранације и да знатно прошири српски удео у извозу на руско тржиште, замењујући извоз земаља ЕУ.

Ед-мемоар је документ који се неформално размењује међу представницима држава и делегацијама и који није обавезујући ни за једну страну. 

Премијер је рекао да у достављеном документу Влади Србије није разумео израз "солидарност са земљама чланицама".

"Нико нас није питао када су уводили санкције Русији и када је њима Русија уводила санкције. Зар је могуће да ми ни криви ни дужни, који смо бринули само о свом народу, својој територији, држави, грађанима, да будемо криви и једнима и другима", запитао се Вучић.

Премијер Србије Александар Вучић не очекује никакве санкције Европске уније због новонастале ситуације, поручујући да Србију види као успешну и модерну земљу.

Србију, подвлачи, види као успешну и модерну земљу и очекује да већ 2016. године Србија буде земља са највећим привредним растом у ЕУ. "То већ неколико пута понављам и то само значи да добро знамо шта радимо и то морају наши људи да разумеју", рекао је Вучић.

Истакао је и да Србија остаје посвећена помагању стабилизацији у Украјини заједно са свим кључним међународним факторима.

Поручио је да ће бити предузете мере против свих држављана Србије који ратују у Украјини. Они ће бити приведени правди, ухапшени, па затворени, у складу са законом, рекао је Вучић и додао да зна за свако лице које ратује како тамо, тако и у Сирији.

"Наш је посао да штитимо главе наших људи, не заборавите", рекао је премијер.

На изјаву премијера Вучића реаговале су политичке партије, аналитичари и државни функционери.

"Очекујемо да ЕУ одржи обећање"

Премијер Вучић је изјавио да очекује да Европска унија одржи своје обећање и да се до краја године отворе поглавља 32 и 35 у преговорима са Унијом и подвукао да је Унија највећи партнер Србије.

"Док сам на челу Владе, поштоваћемо туђе интересе, али бринућемо своје бриге. Србија води рачуна о интересима грађана, не вређа никога, поштује све. Србија је на путу европских интеграција, али очекујемо да ЕУ одржи обећање и да пре краја године отворимо поглавља 32 и 35", рекао је Вучић на конференцији за новинаре.

Поручио је извозницима да се не "играју" и не препакују производе из ЕУ како би их извезли на руско тржиште.

"Немојте да се играте да мислите да можете нешто да препакујете и да варате Русију и ЕУ. То нека нико не мисли да радимо. Ми своју производњу и извоз нећемо да заустављамо, а да ли ћемо нове субвенције да уводимо, нећемо", поручио је Вучић.

Указао је да је Европска унија највећи спољнотрговински партнер Србије и да се девет пута више робе извезе у ЕУ него у Русију. Највећи проблем Србије је тај што ми не можемо да произведемо довољно за своје потребе, каже премијер истакавши да Србија увози прехрамбене производе у натполовичном проценту.

"Доста је јавашлука где се размишљало како ће да се преживи још један дан. Пред привредницима је шанса да производе за своју земљу, али и друге. Привредници морају да воде рачуна да нећемо дозволити махинације, шпекулације, препакивања не само због ЕУ и руских партнера, већ због Србије", рекао је Вучић додајући да Србија жали због туђих мука, али да мора да гледа интересе својих грађана.  

Премијер додаје и да Србија, када је почео сукоб у Украјини, није извезла ниједан авион, брод нити тенк, за разлику од неких чланица ЕУ. "Бродове и авионе немамо, тенкове имамо, па не продајемо. Никоме нисмо продали", каже Вучић.

"Три хиљаде евра за санацију сасвим довољно"

Три хиљаде евра помоћи државе за санацију оштећених кућа у поплављеним подручјима је много у овом тренутку, поручио је премијер Србије Александар Вучић.

"Ми ту узимамо од пореских обвезника ове земље. И свуда ћемо да дамо, али немојте да од нас сви тражите да свуда бацамо паре, да свуда дамо паре, уложимо новац, а онда се питате где су нам те паре, што смо се задужили", рекао је Вучић на конференцији за новинаре.

Србија се задужила, како је рекао, због повећања плата и пензија у протеклих пет година.

"Само повећање плата и пензија коштало нас је осам милијарди у последњих пет година", рекао је Вучић, наводећи да је тиме претходна власт куповала гласове.

"Кад се уради решење, ви десетог дана најкасније, или једанаестог, уколико је био викенд, добијате новац од државе. Не можете да чекате 20 дана од добијања решења. До сада је нешто више од 600 решења исплаћено. Сад ће то ићи много брже и више, јер се, посебно у Обреновцу, пре 10-12 дана променила ситуација када је Београд послао правнике да им помажу у издавању решења", објаснио је Вучић.

Премијер је најавио да ће одређени градови правним путем бити проглашени за слободну трговину, јер Србија жели да привуче инвеститоре.

"'Ајде људи да покушамо да видимо шта је то што треба да урадимо да коначно имамо ту 'Будимку' завршену. Тамо нема имовинско-правних проблема. У уништеној 'Србијанки' има и даље имовинско-правних проблема, згажено је и предузеће 'Џервин' књажевачки, згажен је и 'Делишес' хански. Све нам је уништено. Хајде да седнемо да видимо како да направимо програм и да то урадимо", рекао је Вучић.

Број коментара 35

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво