Читај ми!

Шири се списак српских извозника у Русију

Русија ће наредне недеље дати право тројици нових произвођача млека из Србије да испоруче своје производе на руско тржиште, а испоруке могу почети кроз две-три недеље, рекао је у Москви министар пољопривреде Русије Николај Фјодоров.

Руски министар пољопривреде састао се претходно са српском ресорном министарком Снежаном Богосављевић Бошковић, преноси Бета.

"Ако наредне недеље обавимо атестацију тих предузећа, кроз две-три недеље могу да крену испоруке. Предузећа спремна да извозе свињско месо у Русији могу да добију дозволу за извоз на руско тржиште у року од максимум две недеље", рекао је министар Николај Фјодоров новинарима после разговора.

По речима Фјодорова, од Србије је затражено да направи списак додатних извозника млечних и месних производа.

"Радићемо на принципу поверења под гаранцијама ветеринарских и фитосанитарних служби", рекао је Фјодоров наводећи да руска страна неће контролисати српска предузећа, јер су српски надлежни органи спремни да гаранутују квалитет и стандарде Царинске уније.

Али, додао је, то не значи да српска предузећа неће бити изненадно проверавана.

Истакао је да руске службе могу довољно брзо да размотре све захтеве српске стране. "Чекамо још списак додатних предузећа, али наше колеге треба да схвате да треба да одговарају за будуће испоручиоце", додао је Фјодоров.

Снежана Богосављевић Бошковић рекла је да је спремна да тај проблем узме под личну контролу.

"Потрудићу се да сви захтеви Русије буду испоштовани у потпуности, да било које кршење стандарда буде хитно и строго санкционисано. Сигурна сам да је ово огромна шанса за Србију да се на дуги рок укључи као трајан и поуздани партнер Русије", рекла је министарка пољопривреде.

Према подацима Министарства пољопривреде Русије, право на испоруке производа у Русију има 41 предузеће из Србије. Фјодоров, међутим, рачуна на раст броја предузећа која ће извозити робу у Русију.

"Све захтеве смо спремни да размотримо убрзано", навео је Фјодоров. Он је посаветовао српским предузећима да што пре доставе додатне спискове. "Овде је сваки дан важан да се уђе на руско тржиште, има много оних који желе да то ураде".

Користити могућности Дунава 

У разговору је српска министарка пољопривреде изјавила да две земље треба да активније користе могућности Дунава у ширењу узајамне трговине.

Према њеним речима, пут преко Дунава би омогућио да се смање рокови испоруке за 13 до 15 дана.

Фјодоров се сложио, наводећи да "треба разрадити то питање заједно са Министарством транспорта Русије, а такође предложити такву идеју руском бизнису".

Фјодоров је, такође, подржао идеју српске министарке да се подржи повећање руских инвестиција у Србију и дугорочу сарадњу у области пољопривреде.

Рекла је да је важно привредници обе стране успоставе квалитетне контакте.

Фјодоров је рекао да Србија и Русија не искоришћавају у потпуности потенцијал у трговини пољопривредним производима. Саопштио је да је 2013. године пољопривредна трговина између две земље износила више од 270 милиона долара, а да је потенцијал око 500 милиона долара годишње.

Снежана Богосављевић Бошковић је рекла да ће Србија учинити све да се повећа могућност за повећање испорука пољопривреда на руско тржиште.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво