Читај ми!

Србима десет места у косовском парламенту

Српска листа освојила је на парламентарним изборима на Косову девет од десет загарантованих посланичких мандата, док је једно место припало Прогресивној демокрасткој странци, саопштила је Централна изборна комисија, потврђујући званичне завршне резултате избора.

Представници Српске листе су најавили жалбу, уверени да имају право на више мандата, пошто су прешли цензус и због тога што су избори одржани по старом изборном закону, по којем су у претходна два мандата имали и додатна места, преко загарантованих.

На изборима 8. јуна највише мандата освојила је Демократска партија Косова, али недовољно да сама формира владу. Опозиционе албанске странке формирале су постизборну коалицију, тврдећи да са мањинама имају већину за формирање владе, на чијем би челу био Рамуш Харадинај. 

Члан ЦИК-а на Косову Ненад Рикало рекао је да су коначни резултати ванредних парламентарних избора показали да су политички субјекти српске заједнице освојили око 45.000 гласова, што значи да ће у будућем саставу скупштине Косова Србе заступати десет посланика.

Рикало каже да су највише гласова освојили кандидати коалиције Српска листа који су са 38.199 гласова (5,22 одсто) освојили девет мандата у будућем сазиву косовског парламента, преноси Бета.

Десети мандат припао је кандидату Прогресивне демократске странке Ненаду Рашићу који је освојио 4.212 гласа.

Рикало је додао да ће Срби имати десет гарантованих места у скупштини Косова и да је таква подела мандата у складу са новом уредбом ЦИК-а.

"Цензус не постоји за мањинске политичке партије, али је потребно да политички субјект освоји одређен број гласова да би добио неко место више од тих гарантованих десет", рекао је Рикало. 

У име Српске листе, у скупштини ће бити Дејан Митић са 8.914 гласа, Велимир Ракић с 8.861 гласом, Славко Симић 8.586 гласова, Слободан Петровић 7.528 гласова, Саша Милосављевић са 7.189 гласова, Милка Вулетић са 7.074 гласа, Милена Милићевић са 7.056, Јасмина Живковић са 6.324 гласа и Јелена Бончић са 6.311 освојеним гласом.

Посланик ће бити и политички лидер Горанаца Адем Хоџа са 682 гласа. Рикало је рекао да сви политички субјекти имају право у наредна 24 сата да поднесу притужбе или жалбе Панелу за притужбе или жалбе Косова.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво