Читај ми!

МУП формирао радну групу за Космајца

Радна група полиције ће истражити све у вези са пореклом имовине Драгослава Космајца, али и сумње да је сарађивао с неким од полицијских функционера, рекао министар унутрашњих послова Небојша Стефановић. Сајтови нападани из иностранства, каже министар.

Радна група је форимирана у договору са  директором полиције и имаће десет чланова, из Кабинета министра, Дирекције полиције и Сектора унутрашње контроле полиције. Стефановић је навео да ће радна група истражити све у вези са пореклом Космајчеве имовине и све индиције у откривању евентуалног кривичног дела. 

Упитан да ли ће бити истражено и с ким је из полиције Космајац евентуално био близак, министар је одговорио: "Све док постоје индиције да је на такав начин извршено неко кривично дело или се на такав начин подстрекивало на извршење кривичног дела, свакако ће то бити предмет наше истраге."

"Све истраге које смо до сада покренули веома су добро и темељно уздрмале неке системе који су таворили годинама и које су показале да нису све ствари тако просте као што су се чиниле на првом кораку", рекао је он на конференцији за новинаре.

Стефановић је додао и да "некада за истрагу нису довољни један или два дана" и да су "некада истраге дуже", истакавши да "мисли да када доводе до правих резултата и када ти резултати воде ка реформи - онда и вреди што толико трају".

"Урадићемо све што будемо започели и - док сам ја министар - истражићемо до краја ", рекао је Стефановић.

Пре­ми­јер Ср­би­је Алек­сан­дар Ву­чић из­ја­вио је недавно да је Ко­сма­јац нај­већи нар­ко-ди­лер у Ср­би­ји и да у по­ли­цији по­сто­је љу­ди ко­ји су у кон­так­ту с њим.

Министар Стефановић је рекао да је један од главних напада на сајт Курира дошао из Хрватске и то пошто је, по завршетку утакмице између Хрватске и Мексика на Светском првенству у фудбалу, објављен текст о томе.

Стефановић је рекао да је МУП Србије ступио у контакт са колегама из Хрватске од којих су затражили податке о адресама на интернету са којих је нападнут сајт Курира.

"Одговор још нисмо добили. Истрага и даље траје и чим будемо имали конкретне податке о именима, обавестићемо јавност", рекао је Стефановић.

Коментаришући истрагу о нападу на сајт Пешчаника, Стефановић је навео да је Одељење за високотехнолошки криминал идентификовало осам кључних држава и адреса с којих је нападнут Пешчаник.

"Напад је дошао са адреса из земаља попут Русије, Немачке, Холандије и Јапана. Контактирали смо са свим тим државама, али до сада још нисмо добили повратну информацију од њих о починиоцима напада", рекао је Стефановић.

Полиција функционише прецизно и темељно

Говорећи о стању у полицији, министар је рекао да после смене начелника пет управа, полиција функционише стабилно, а посао се обавља прецизно и темељно и у складу са свим законским принципима.

Стефановић је рекао и да су заменици начелника управа преузели дужности, да се расветљавају сва кривична дела и да ће убрзо бити познати резултати истрага на којима се ради.

"Расветљавају се сва кривична дела... имамо неких техничких сметњи попут штрајка адвоката који нас онемогућава да у пуном капацитету извршимо све радње које полиција предузима", рекао је Стефановић. Он је истакао и да ће убрзо бити видљиви резултати у истрагама које се сада воде, али да ће се убрзо видети да полиција прецизно и темељно ради свој посао.

"Не можемо да спречимо извршење кривичног дела, али можемо да га откријемо", рекао је Стефановић, не желећи прецизније да говори о којим је случајевима реч.

Истакао је и да је у првих пет месеци ове године знатно смањен ниво криминалитета у Београду, који је иначе највећи носилац криминалитета у Србији, јер се готово 65 одсто свих облика криминалитета појављује у престоници.

"Имамо смањење за око 20 одсто у односу на исти период прошле године, са тенденцијом пада", рекао је Стефановић.

Упитан о мишљењу појединих аналитичара који наводе да у овом тренутку "не би волели да буду у кожи министра Стефановића", он је истакао да није дошао у МУП да би му било лепо већ да спроводи реформе.

Стефановић је навео и да је дошао у МУП да би завршио један велики посао - "реформу полиције, која ће обухватити опсег од законодавног посла и доношење закона, до наравно кадровских промена".

"О томе сам често разговарао и са директором полиције, од првих дана на овом месту... ако било ко мисли да ће било каквим нападима на мене то зауставити - грдно се вара. Чак и да ја нисам министар, доћи ће други министар који ће исто то радити", рекао је Стефановић.

Он је истакао и да је "важно да се обави посао који је важан за државу и њене грађане" - да полиција буде заиста основ безбедности, а не да буде та која ствара и генерише било какве сукобе у друштву.

"Што се тиче свих у полицији, мислим да је већина нормалних људи, а такавих је 99 одсто у полицији и верујем да су спремни да раде напорно и да некада незаслужено носе неку стигму на себи и да их људи повезују с некима", рекао је Стефановић.

Према његовим речима, они који нарушавају углед полиције јесу "заиста појединци". "Наставићемо да се боримо да поправимо имиџ полиције и да завршимо реформе", додао је министар.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво