Читај ми!

Јака дипломатија за модерну државу

Дачић је рекао да ће дипломатија Србије посвећено радити на наставку преговора о чланству ЕУ као и да ће све одлуке доносити Влада, а да појединачна лицитирања, било да је реч о амбасадорима или неким економским мерама, нису добра.

Модернизација српске државе подразумева јаку дипломатију и прве обавезе ће бити састанак следеће недеље Комитета министара Савета Европе, потом састанак у Солуну министара држава чланица Европске уније и држава Западног Балкана и крајем месеца седница Савета безбедности о Косову, рекао је министар спољних послова Србије Ивица Дачић.

Овде можете погледати/преузети емисију Око

Дачић је у емисији Око на РТС-у рекао да одлуку ко ће бити амбасадор Србије доноси Влада Србије и док кандидат не добије агреман земље домаћина није пракса да се унапред лицитира именима амбасадора.

О томе нисмо разговарали и нисмо донели одлуку, рекао је Дачић на констатацију да су медији већ објавили ко ће бити амбасадор у Сједињеним Америчким Државама.

Дачић изјавио је истакао да је премијеров експозе "свето писмо" за Владу и да ако је Александар Вучић рекао да неће бити смањења пензија, онда то министар финансија Лазар Крстић не би требало да износи у јавност као став целе Владе.

"Експозе је свето писмо, а коме се не свиђа може да је напусти", рекао је Дачић.

Упитан да ли је Крстић могао да изнесе такав став без премијера, Дачић је одговорио да Влада води политику и она доноси одлуке.

Дачић је рекао да ће дипломатија Србије посвећено радити на наставку преговора о чланству ЕУ и томе да се до краја грчког председавања Унијом одржи још једна међувладина конференција на којој би се разговарало о отварању поглавља 35. 

У исто време потребно је наставити процес нормализације и преговора са приштинским институцијама, рекао је Дачић и додао да је спреман да се укључи уколико то буде тражио премијер, који по предлогу председника Србије води преговоре са Приштином.

Дачић је рекао да ће трећи циљ бити проналажење баланса између интереса да будемо чланица ЕУ и притиска да се Србија придружи санкцијама против Русије.

Србија ту има приниципијелни став, поштујемо територијални интегритет сваке државе чланице Уједињених нација, али никада нећемо увести санкције Русији, рекао је он.

Дачић је најавио да ће 2015. године председавати у име Србије Организацијом за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) и да ће заказати састанак свих министара држава чланицом са идејом да се крајем 2015. године у Београду одржи седница шефова држава и влада којом би се обележио јубилеј те организације.

Дачић је додао да би значило и присуство представника САД и Русије.

Упитан о местима директора јавних предузећа и запошљавању страначких кадрова, Дачић је рекао да не тражи ниједног директора, јер су му се "смучили" и ови које су имали до сада.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво