Читај ми!

Ештон: Србија пример земљама у региону

Србија може да покаже шта се све може кад се има право вођство и да буде пример осталима у региону, поручила Кетрин Ештон обраћајући се посланицима на посебној седници у Скупштини Србије.

"Верујем да ви можете да будете пример осталима у региону и да им покажете шта је све могуће остварити ако се вредно ради и ако имате право вођство, али наравно и доношењем неких тешких одлука", истакла је Ештонова, преноси Танјуг.

Напоменула је да на путу ка пуноправном чланству Србије у ЕУ стоје многе препреке које треба превазићи, оценивши да је значајно то што све парламентарне странке деле исти циљ.

Српске посланике, како је истакла, очекују разматрања и расправе нових закона чији је обим "без преседана", као и праћење адекватне примене тих закона.

Ештонова је рекла да је Србија одувек део Европе и да је отворила ново поглавље у односима са ЕУ.

"Нема бољег доказа успешног односа који смо заједнички градили последњих година него што су резултати које сте ви постигли у нормализацији односа с Приштином", напоменула је Ештонова.

Ештонова је одала почаст Београду на "храбрости, политичкој зрелости и државничком приступу у односима с Приштином", упркос многим тешким изазовима и тешким одлукама.

"Данас Србију свуда сви хвале због политичког вођства које сте показали у дијалогу јер сте постали инспирација другима у региону", поручила је Ештонова.

"Шефица европске дипломатије назвала је Србију важним политичким партнером ЕУ и указала и на допринос Србије сарадњи и унапређењу односа са суседима, што је, како је истакла, од кључног значаја за стабилност целог региона.

"Председавање ОЕБС-ом 2015, јасан сигнал поверења"

Ештонова је оценила да ће Србија имати и све већу улогу "у неговању инклузивних и делотворних веза у региону" и изразила наду да ће Београд помоћи и Босни и Херцеговини да се макне с "тренутне политичке мртве тачке".

Србија, према њеним речима, има важну улогу као партнер ЕУ у промовисању заједничких вредности добросуседске политике, али и "партнер са све већим значајем у међународној арени".

Подсећајући да ће Србија 2015. године преузети председавање ОЕБС-ом, Ештонова је истакла да је то јасан сигнал поверења међународне заједнице.

Ештонова је упозорила да је процес евроинтеграција веома захтеван и да Србију, на путу ка ЕУ, очекују нормализација односа с Приштином, успостављање владавине права и економске реформе.

"Дијалог с Приштином је већ доживео велики успех и свеобухватна нормализација односа је сада кључни елемент процеса приступања Србије, тако да ћемо наставити са овим дијалогом", рекла је висока представница ЕУ.

Према њеним речима, напредак у области владавине права одређује брзину процеса придруживања.

Говорећи о економским изазовима, Ештонова је рекла да акценат треба ставити на економско управљање, развој конкурентности, економски раст и одрживи развој.

Привредне реформе ће, према њеним речима, помоћи Србији да оствари економске критеријуме за приступ ЕУ, отвори нова радна места и створи боље социјалне услове.

Посланици: Подршка Ештонове је значајна 

Шеф посланичког клуба СДПС у Скупштини Србије Милорад Мијатовић рекао је да је подршка добијена од високе представнице ЕУ за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон изузетно значајна и знак да се Србији мора више радити како би се испунили постављени услови.

"То је знак да ми у Србији морамо да се мењамо, да морамо много боље и више да радимо да би смо испунили строге услове које пред нас ставља ЕУ. У то не сумњам, наша администрација је спремна и сва поглавља која су до сада отоврена су то и показала", рекао је Мијатовић новинарима у скупштини пошто се Ештон обратила посланицима.

Мијатовић је додао да је оптимиста, да не може да гарантује да ће Србија ући у ЕУ 2020. године, али да је сигуран да ће до 2018. године завршити свој део посла.

Шеф посланичког клуба СНС у парламенту Зоран Бабић верује да ће висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност и убудуће бити добар савезник Владе Србије у спровођењу политике реформи, за шта су грађани дали подршку.

"Било је задовољство чути говор, ставове и видети јасан и трасиран пут Србије ка Европској унији", рекао је Бабић.

Шефица посланичког клуба СПС у Скупштини Србије Дијана Вукомановић рекла је да је Кетрин Ештон заједно са српским политичарима отворила ново поглавље и перспективу Србије у Европи, а Србију похвалила као партнера и као лидера на Балкану.

"Посланици су данас имали велико задовољство да поздраве угледну европску политичарку, која је заједно са два водећа српска политичара постигла, како и је сама нагласила, историјски успех, највећи од Другог светског рата - потписивање Бриселског споразума, примирење косовског кризног чвора и почетак преговора за чланство Србије", рекла је Вукомановић.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво