Читај ми!

Николић са Ештоновом

Висока представница Европске уније Кетрин Ештон састала се са председником Србије Томиславом Николићем на почетку посете Београду. Председник Николић поручио је да Србија жели да што пре буде део европске заједнице и да је спремна да се договори око свега када је реч о преговорима са ЕУ, али да је признање независности Косова и Метохије неприхватљиво.

Председник Србије је указао да се мора разговарати о новим околностима на Косову и Метохији, попут формирања такозваних одбрамбених снага Косова. Николић је рекао да јужна покрајина није ни од кога угрожена и да стога не види потребу да се прави било каква војска, саопштено је из Председништва Србије.

"Али, ако ће се већ формирати некакве оружане снаге, српски народ мора добити реципроцитетно учешће, као што је учињено и са полицијом", истакао је Николић.

Председник је, како је наведено у саопштењу, оштро протестовао због одлуке приштинских власти да се као услов за остваривање бирачког права на Косову и Метохији постави поседовање личних докумената које би издала приштинска администрација наводећи да је то за Србију неприхватљиво, јер би то априори значило признавање независности јужне покрајине.

Ештонова је рекла да је, што се тиче Косова, задивљена спремношћу обе стране да седну за сто и направе компромис.

"Знам да није лако. Наставак дијалога је потребан, не само због договора, већ и због покретања различитих питања која имају велики значај за све грађане Косова", истакла је Ештонова.

Такође је истакла да ће, ако постоје проблеми, они бити превазиђени на начин којим се избегава конфликт.

"Доста ствари зависи од политичке воље која је сада веома снажно против сукоба. Будућност је у сарадњи, а боља сарадња ће донети нова радна места и бољи живот грађана", рекла је Ештон.

Истичући да је ЕУ најважнији партнер Србије и да су избори протекли у фер и демократској атмосфери, председник Николић је рекао да Владу Србије сада очекује реализација амбициозних планова, јер су претходне власти доносиле популарне мере, неутемељене на реалним приходима.

"Сада нас очекују тешке мере, које ће у одређеном периоду отежати живот грађана Србије, али су неопходне да би се Србија извукла из проблема. Нова влада ће морати много више да ради и на привлачењу нових инвестиција, не само у области инфраструктуре, већ и пољопривреде и енергетике", рекао је Николић.

Поручио је да би Србије желела да што пре буде у заједничкој европској кући.

"Уредили смо државу, боримо се против корупције, радимо на томе да грађани имају правну сигурност и заштиту. Сада, да бисмо запослили људе, потребне су нам инвестиције у производњу", рекао је Николић.

Навео је да је спреман да подели одговорност за све мере око којих се буде договорио са владом, ма колико оне буду непопуларне и болне у првом тренутку.

"Једино одговорни потези могу обезбедити бољу и сигурну будућност свих грађана Србије", нагласио је Николић.

Председник Николић је нагласио да Европску унију "не замишља као Византијску империју у којој није било нација".

"То је заједница нација којој значи слободно тржиште, индустријски развој, проток људи и капитала. За нас је то заједница која ће нам обезбедити трајни мир", рекао је председник.

Ештонова је истакла да нови премијер и Влада Србије имају снажан мандат и да што пре треба започети реформе уз обезбеђивање адекватне помоћи за рањиве социјалне групе.

"Инвестиције ће доћи, ми ћемо ускочити да помогнемо да се тешкоће превазиђу", рекла је Ештонова.

Отпочињање преговора са Европском унијом велики је успех за Србију и све чланице ЕУ подржавају њено стремљење ка пуноправном чланству, поручила је висока представница Уније.

Висока представница ЕУ састала се и са премијером Александром Вучићем и првим потпредседником владе Ивицом Дачићем, а посетила је и парламент. Након сусрета са председницом Скупштине Мајом Гојковић обратила се посланицима на посебној седници.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво