Читај ми!

Маја Гојковић председница Скупштине

Посланици Скупштине Србије изабрали су Мају Гојковић за председницу парламента. "Наставићу да развијам демократију и толеранцију, a одговорност желим да поделим са свим представницима народа", рекла је Гојковићева. Изабрано шест потпредседника парламента као и секретар.

Председница Скупштине Србије је Маја Гојковић из Српске напредне странке, за коју су на скупштинској седници гласала прозивком 194 посланика. 

У првом обраћању посланицима, Маја Гојковић је изјавила да ће наставити да ради на развоју демократије у парламенту, неговању духа толеранције и обећала да ће сви посланици бити једнаки у својим правима, али и обавезама.

Гојковићева је истакла да одговорност жели да подели са свим представницима народа и да слику о парламенту не може да ствара један човек.

Она се захвалила посланицима на ономе што су током дебате рекли о њој и додала да обећава, иако је то, како је оценила, остало неизречено, да ће сви посланици бити једнаки у својим правима и обавезама, без обзира на то да ли су у опозицији или припадају владајућој већини.

"Највише пажње сам обратила на оно шта су посланици рекли за мој избор. Можда је било чудно и ћутање неких посланика, а после дугогодишње праксе посланика, то ћутање се може тумачити као значајно", оценила је Гојковићева.

Према њеним речима, и њени циљеви ће бити као и циљеви њених претходника, издвојивши том приликом Славицу Ђукић Дејановић и Небојшу Стефановића.

"Маја Гојковић има богато парламентарно искуство. Оно што је најважније била је и народни посланик опозиционих странака. Била је у ситуацији да осети на својој кожи шта то значи бити председник који није добар", каже посланик напредњака Верољуб Арсић.

"До сада нико није био изабран са већином од можда и више од 200 посланика. То је велика одговорност и обавеза за вас, а са друге стране сада би требало показати да Скупштина врши своје надлежности", наводи посланик СВМ-а Балинт Пастор.

Посланици НДС-а одлучили су да се уздрже од гласања, док не виде како ће се понашати нова председница Скупштине.

"Опозиција ће бити малобројна и самим тим улога оних који буду водили ову скупштину је значајнија, да нама из опозиције омогуће да радимо, да се обраћамо грађанима, да презентујемо идеје", каже Марко Ђуришић из НДС-а.

Скупштина Србије је јавном прозивком посланика изабрала и шест потпредседника.

Без расправе за потпредседнике су изабрани Верољуб Арсић и Игор Бечић из СНС-a, из редова демократа Гордана Чомић, која је ту функцију обављала и у претходном сазиву, из НДС-a Нинослав Стојадиновић, из СДПС-a Владимир Маринковић, а из ПУПС-a Константин Арсеновић, који је такође био потпредседник у прошлом сазиву.

Посланици су јавно, прозивком, гласали за све потпредседнике одједном, пошто је претходно постигнут договор о кандидатима за те функције. За избор је гласало 213 посланика, против је био један, док су два посланика била уздржана. Потпредседници су затим заузели место за столом председавајућег.

За секретара парламента, са 199 гласова "за", изабрана је Јана Љубичић, која је и у прошлом сазиву обављала ту функцију.

Скупштина Србије формирала је четири одбора - за уставна питања и законодавство, за спољне послове, за правосуђе и Административни одбор, чиме је за данас завршен рад парламента.

Конституисање тих одбора неопходно је због усвајања Закона о влади и о минситарствима, чије је усвајање у пленуму услов за формирање владе.

Да би скупштина била конституисана, потребно је да се изаберу и радна тела.

Биографија Маје Гојковић

Маја Гојковић рођена је 1963. године у Новом Саду, у којем је завршила Правни факултет.

Гојковић је била једина жена до сада на челној функцији града Новог Сада и то у периоду од 2004. до 2008. године, а у досадашњој политичкој каријери била је дуго година посланик, али и министар без портфеља.

У политику је ушла као члан Народне радикалне странке, која се укључила у Српску радикалну странку, у којој је била секретар и касније потпредседник, а од 2009. године до краја 2012. године била је председница Народне партије.

Била је посланик Скупштине СРЈ и Скупштине Србије и Црне Горе и посланик Скупштине АП Војводине, док је министар без портфеља била у влади Мирка Марјановића изабраној 1998. године.

Њено одвајање од врха СРС-а почело је 2004. године када је као кандидаткиња радикала, изабрана за градоначелницу, да би у марту 2008. године новосадски Одбор СРС-а саопштио да она више није чланица те странке.

Потом је предводила "Групу грађана - Маја Гојковић", која је освојила осам одборничких места у Скупштини града Новог Сада.

У јесен 2008. године основала је нову странку Народну партију. Та партија је 2010. године прешла у унију Уједињени региони Србије и на тој листи је у мају 2012. године изабрана за једног од два посланика НП. Крајем 2012. године НП се припојила СНС-у, а потом је Гојковићева постала и чланица Председништва те странке.

Маја Гојковић је адвокат од 24. године, правосудни испит положила је 1989. године, а кћерка је познатог новосадског адвоката Мите Гојковића. 

Од увођења вишестраначја у Србији Маја Гојковић, трећа је жена на функцији председнице парламента. Пре ње, ту дужност обављале су Наташа Мићић, тада у Грађанском савезу Србије и Славица Ђукић Дејановић из СПС-а.  

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво