Читај ми!

Вучић: Подршка за тешке реформе

Пред Владом су озбиљни задаци, следе драматичне уштеде у јавном сектору и агресивно јачање приватног сектора, рекаo je лидер СНС-а Александар Вучић, после седнице Председништва. Од понедељка почињу разговори са странкама које су прешле цензус, а до 25. априла биће формирана и нова влада, која ће имати највише 19 чланова, најавио је Вучић.

Реформа јавног сектора биће окосница будућег програма владе, рекао је лидер СНС-а Александар Вучић. За то је, каже, добио подршку Председништва своје странке, али и затражио подршку грађана.

"То значи да ћемо водити политику добру за младе генерације, али која није добра за будући резултат наше странке на неким наредним изборима", рекао је Вучић после седнице Председништва СНС-a о формирању будуће владе.

Приватни сектор ћемо подићи драматично, а у програму будуће владе биће три дела структурних реформи, рекао је Вучић.

То подразумева, како је додао, да до краја јуна буду донети сви најважнији реформски закони, попут закона о раду, стечају, приватизацији, осигурању, планирању и градњи, канцеларији за брзе одговоре, као и 13 закона из области правосуђа.

Други део структуралних реформи ће, каже, бити решавање проблема у предузећима у реструктурирању. "То подразумева да ћемо довести инвеститоре где год то буде могуће, а трећа област, у којој се очекују највеће промене, је драматична промена односа и понашања свега што се збива у јавним предузећима", навео је Вучић.

Где год се покаже да руководеће структуре у тим предузећима нису способне ићи ће се у приватизацију, биће драматичних смањења броја запослених, јер хоћемо да изградимо здраву и добру привреду која ће нашој деци обезбедити будућност, навео је Вучић.

Истакавши да ће испунити оно што је било обећано, Вучић је додао да то не значи мед и млеко, већ подразумева тешке реформе.

"Нама су потребне реформе и на трошковној страни буџета уследиће драматичне уштеде. При томе говорим о свему што људе са правом иритира, о томе да на дневнице у јавним предузећеима потрошимо 40 милиона евра, али обећавам да ништа више неће бити као што је било", изјавио је Вучић.

Иако следе драматичне уштеде у јавном сектору, пензије неће бити смањиване, истакао је Вучић.

Лидер СНС-а најавио је да ће Влада бити формирана 24. или 25. априла, да може имати највише 19 чланова, али да може бити и мања и да од понедељка почиње разговоре са странкама које су прешле цензус на изборима.

Рекао је да ће најпре у понедељак разговарати са Иштваном Пастором, у уторак са Ивицом Дачићем, и да ће позвати на разговор и НДС, али да то не значи да ће бити коалиције.

Скупштина ће бити конституисана 16. или 17. априла, а њен председник не мора да буде из СНС-а поручио је Вучић.

Лидер СНС-а је рекао да ће у влади бити и експерти, а не само партијски људи и додао да не зна колико ће бити министара из СНС-а.

Вучић је рекао да се до сада бавио договорима у Бриселу и да ће се тиме бавити и даље додајући да дијалог иде својим током. Председник СНС-а је напоменуо да резолуција о Космету данас није била тема седнице.

Систем у ком нема чуда, али има рада

Направићемо систем као у развијеним земљама, попут Аустрије и Немачке, у ком нема чуда, али има реда, рада и дисциплине и за такву политику смо данас добили подршку Председништва странке, а имаћемо и главни одбор, изјавио је Вучић.

Вучић је навео да је обавеза будуће владе да драматично подигне приватни саектор, а једна од конкретних мера у том смислу биће и запошљавање људи који раде на уговор о делу и младих који су сада незапослени.

"Имате 100 запослених, желите још 10 да запослите - платите радне обавезе за три, а држава ће у наредне три године да плати за седам запослених. Очекујемо велико повећање запослених у приватном сектору и суштина је да део запослених из јавног пребацимо у приватни сектор, јер он плаћа јавни, а не обрнуто", навео је Вучић.

Како је рекао, јавни сектор "има да даје паре држави", а не да они буду мултимилијардери и да живе лепо, а да држави никад ништа не дају.

"Сад ћемо другачије да разговарамо и са НИС-ом и свима другима. Нећу више да трпим ниједно јавно предузеће које тако ради, нема више феуда у влади, мешаћу се сваком министру, тај феудални систем смо правазишли, то вам гарантујем", рекао је Вучић, додајући да ако је Србија власник 29 процената НИС-а онда хоће и одговарајући део профита.

"Није 29 одсто да би ми имали каменчић, желимо најуспешнији могући НИС, али хоћемо своје паре, свој део, 29 одсто НИС-а су наше паре и припадају Србији, мој посао је да те паре узмем за народ и вратимо дугове или за нешто друго", истакао је Вучић.

Лидер СНС-а је поновио да Србија жели споразум са ММФ-ом, жели озбиљне реформе и да ће направити најбоље подстицајне пакете за привлачење и домаћих и страних инвеститора.

"Хоћемо све да узмемо у нашу земљу, зато сам рекао запошљавање је приоритет и то ћемо радити на све могуће начине, мада постоји опасност да операција успе, а пацијент умре, али на то се не бисмо вадили и седели у кафићу од 10 и кукали. Мораћемо да радимо много више да бисмо могли да зарадимо много више, то ће бити политика", поручио је Вучић.

Упитан да ли тако агресивна реформа јавног сектора значи и отпуштања, Вучић је рекао да нико ко добро ради свој посао неће добити отказ, али да он није у стању да издржава ни 100 људи који ништа не раде.

Страни медији известили су о концепту будуће владе које је Александар Вучић данас представио.

Број коментара 29

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво