Читај ми!

Денио: Србија за наставак пута ка ЕУ

Борба против трговине наркотицима произведеним у региону биће међу темама које ће Брисел и чланице ЕУ помно пратити у оквиру приступних преговора између Србије и ЕУ, рекао амбасадор Француске Франсоа-Гзавије Денио. Резултати избора показали да је народ Србије снажно опредељен за наставак пута ка ЕУ и спровођење реформи, што обавезује будућу владу да делује у том правцу, каже Денио.

Амбасадор Француске у Београду Франсоа-Гзавије Денио оценио је да хапшење Дарка Шарића представља велики успех и доказ ефикасности надлежних српских служби, и изразио је наду да ће и судски поступак бити спроведен на озбиљан и ефикасан начин и да ће на видело изаћи целокупна истина.

Денио је, у изјави Танјугу поводом хапшења оптуженог за шверц кокаина из Латинске Америке, упозорио да се на Балкану последњих година развија производња канабиса и напоменуо да ће борба против трговине наркотицима произведеним у региону бити међу темама које ће Брисел и чланице ЕУ помно пратити у оквиру приступних преговора између Србије и Уније.

"Хапшење Дарка Шарића је добра вест јер је за њим била издата међународна потерница још 2009. године", рекао је француски амбасадор. То хапшење, према његовим речима, представља пре свега успех и доказ ефикасности надлежних српских служби, као и успех међународне сарадње која је омогућила то хапшење.

"Надамо се да ће и судски поступак бити вођен на ефикасан и озбиљан начин, и, наравно, уз поштовање европских правила у том домену, што значи да на видело изађе целокупна истина о свим чињеницама које се стављају на терет Шарићу и његовим сарадницима", истакао је Денио.

Он је казао да је Србија за Француску веома важан партнер у борби против организованог криминала.

"Констатовали смо у више наврата квалитет и жељу наших српских партнера да на прави начин воде борбу против организованог криминала. Верујем да хапшење Шарића показује озбиљност власти у том домену", додао је Денио.

Он је указао и на чињеницу која, како је приметио, још није довољно позната: Шарић је ухапшен због кријумчарења кокаина из Латинске Америке, али на Балкану се последњих година развија нови феномен - трговина и, пре свега, производње канабиса.

Производња марихуане у Србији је маргинална, али је знатно повећана у земљама на југоистоку Европе, што подстиче све обимнију криминалну трговину, рекао је Денио.

Та појава представља изазов и за Србију, као транзитну земљу, и за целу ЕУ, упозорио је Денио.

"То је, такође, тема која ће бити разматрана током приступних преговора, у оквиру Поглавља 24 о слободи и безбедности. Питање трговине дрогом произведеном у региону и начини борбе против трговине дрогом биће међу темама које ће Европска комисија и државе чланице (ЕУ) пажљиво пратити током приступних преговора", рекао је амбасадор Француске.

Резултати избора обавезују владу

Амбасадор Денио је оценио да су резултати ванредних парламентарних избора у Србији показали да је народ Србије снажно опредељен за наставак пута ка ЕУ и спровођење реформи, што снажно обавезује будућу владу да делује у том правцу.

"Избори, како ми то видимо у Француској, представљају снажну потврду жеље српског народа да настави ка ЕУ и да буду спроведене нужне реформе за то", рекао је Денио. 

Влада која ће бити формирана имаће, према његовим речима, не само мандат већ и веома чврсту обавезу да делује у складу с тим.

Амбасадор Денио је констатовао да су избори у недељу добро протекли и да "резултат гласања не оставља простор ни за какву сумњу", и подсетио је на позитиван коментар међународне заједнице и европског комесара за проширење Штефана Филеа.

"Како је приметио и комесар Филе, има побољшања и у смислу медијског извештавања, што је тема о којој власти треба да размисле, а мислим да то већ раде јер су два од три предлога закона о медијима већ на разматрању у Европској комисији у Бриселу, и у томе желим да видим знак добре воље да се обезбеди већа независност и већа транспарентност медија у овој земљи", рекао је Денио.

Денио је напоменуо да се клима у Србији променила, да је Србија, званичним отварањем приступних преговора са ЕУ, ушла у нову важну фазу своје историје и да се сада ствари могу посматрати као "оно што је било пре и оно после".

"То значи да од сада више ниједна влада неће моћи да користи методе или да делује на начин супротан принципима и вредностима ЕУ под изговором да се тако радило у прошлости. Мислим да такав аргумент, после отварања приступних преговора, више није могућ", рекао је Денио.

"Сада треба да превлада другачији став, и ми имамо поверења у власти Србије да ће такав став бити мотор покретач владе која ће бити формирана и политике која ће бити спровођена", додао је Денио.

Француска ће, према његовим речима, наставити да, као и досад, у потпуности подржава напредак Србије ка ЕУ.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво