Читај ми!

Борис Тадић напустио ДС

Почасни председник ДС-а Борис Тадић поднео оставку на ту функцију и напустио странку због неслагања са политиком актуелног руководства.

Због неслагања са руководством ДС-а, Борис Тадић поднео оставку на место почасног председника и напустио ту странку.

Тадић је на конференцији за новинаре рекао да је ту одлуку донео због разговора о сарадњи ДС-а и Нове странке Зорана Живковића.

"Данас сам одлучио да изађем из чланства у ДС-у и дао оставку на место почасног председника зато што се у политички блок око ДС-а враћају људи који су јој донели епитет аферашке и корупционашке странке", рекао је Тадић.

Тадић је такође нагласио да је један од највећих проблема са којима се суочавао током осам година као председник странке, био терет афера и погрешних приватизација управо из времена Живковићеве владе и додао да је он носио то тешко бреме, као и ДС.

Он је, међутим, нагласио да није постојао ниједан оправдан разлог за то, јер се лично, и у приватном животу и у политичком деловању, владао по стандардима пристојног понашања.

"Губили смо снагу за политички процес и поверење грађана управо због тих афера, а из тих година познате су синтагме о жутим лоповима и корупционашкој странци. Нисам у томе имао удела, али сам плаћао личну и политичку цену", нагласио је Тадић.

Бивши председник ДС-а поновио је да данас ново руководство ДС-а жели на изборе управо с тим људима, са онима који су ДС водили ка изборном цензусу, што је спречено 2003. године.

Тадић је рекао да сада боље разуме председника демократа Драгана Ђиласа када је рекао да му његова подршка није потребна на овим, предстојећим изборима.

Објаснио је да је одбио чланство у изборном штабу странке јер не може да преузме одговорност за политику која се сада води, али да је понудио све своје услуге у предстојећој кампањи за изборе које руководство од пре само неколико недеља није било у стању да предвиди.

"Нема разлога да будем у било каквој политичкој институцији са онима који су нас, док смо водили борбу против организованог криминала, називали шефовима мафије, криминалцима и Ал Капонеом", рекао је Тадић.

Он је више пута подвукао да одлука о напуштању странке није усмерена против чланова ДС-а, већ да је она управо због њих.

"Србији је потребна нова Демократска странка, која ће преузети ризик за будуће време. Оповргавам све оне који су говорили да је мало урађено", рекао је Тадић и нагласио да је Србија, поред осталог, постала земља која је посвећена и решавању проблема у свету, посебно безбедносних.

Бивши лидер демократа рекао је да је неистина да је водио преговоре о формирању демократског фронта.

"Нисам формирао политичку институцију - 'демократски фронт', нити било какву институцију сличног револуционарног имена", рекао је Тадић. Он је додао да се са многима од актера који су помињани као наводни партнери у "демократском фронту" није видео месецима, јер је, како је рекао, добрим делом изашао из дневне политике Србије након председничких и парламентарних избора 2012. године. "И то је сва истина", поручио је Тадић.

Завршавајући обраћање новинарима, Тадић је рекао да ће одлуку о томе да ли ће изаћи на парламентарне изборе 16. марта донети брзо, и да му не замере што неће одговарати на питања, јер, како је рекао, нема ниједан други одговор.

"Довиђења, људи, видимо се у неком другом филму", поновио је Тадић реченицу коју је изговорио у ноћи кад су саопштени прелиминарни резултати председничких избора 2012. године, које је изгубио у трци са Томиславом Николићем.

Број коментара 64

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво