Читај ми!

Расписани избори у Београду

Председник Скупштине Србије Небојша Стефановић расписао изборе за парламент Града Београда, који ће се одржати 16. марта. Избори расписани и у општинама Неготин и Пећинци.

Избори за парламент Града Београда биће одржани 16. марта, пошто их је председник Скупштине Небојша Стефановић данас расписао.

Расписани су избори и у општинама Неготин и Пећинци, такође за 16. март.

Стефановић је новинарима рекао да је истовремено са расписивањем избора донео одлуку и да изборне радње почну 29. јануара и да кампања траје 45 дана, како би се локална власт и Привремени орган у Београду више бавили потребама грађана, а не кампањом.

"Желим свима успеха у предстојећој кампањи, да буде фер и коректна, да сви покажу толеранцију и међусобно поштовање и да грађани Београда, Неготина и Пећинаца после избора добију поштену и одговорну власт која ће се борити за њих и остваривање њихових права, а не за оне који су вршиоци функција", рекао је Стефановић.

Избори ће бити одржани у 17 београдских општина на 1.175 бирачких места, а на последњим изборима 6. маја 2012. године, право гласа имало је 1.576.795 бирача.

Градоначелник Београда бира се из редова одборника којих у Скупштини Града има 110.

Председник Привременог органа Синиша Мали рекао је за Танјуг да је Београд спреман за изборе 16. марта и да ће до тад све градске службе нормално функционисати. 

Како није било времена да се спроведе јавна набавка, у децембру прошле године Влада је на захтев Привременог органа Београда, донела одлуку да гласачке листиће штампа "Службени гласник".

Председник Градске изборне комисије Зоран Лукић каже да ће Комисија спровести све мере ради организације. "То је велки посао за градску управу јер има преко 1.100 бирачких места, преко 1.500.000 бирача и то све треба припремити", каже Лукић. Пред изборе биће ажуриран и бирачки списак.

За своје представнике 16. марта може да гласа око милион и по Београђана колико их је уписано у бирачки списак, док у Неготину и у Пећинцима право гласа има око 43 хиљада бирача.

Они тог дана неће директно бирати своје градоначелнике јер закон предвиђа да то чине одборници, по конститусисању градских скупштина. Међутим, хоће ли се гласати и за републички парламент још није одлучено.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво