Читај ми!

Завршена начелна расправа о буџету

Министри финансија и привреде очекују да ће, како кажу, реалан буџет дати резултате већ у 2014. години. Најављују повећање инвестиција, привредни раст и запошљавање младих. Посланици опозиције поднели више од 170 амандмана и у Дану за гласање, како сада ствари стоје, они ће бити против буџета.

 19-18 - Скупштина завршила расправу у начелу о Предлогу републичког буџета за 2014. годину.

14.20 - Министар привреде Саша Радуловић рекао је да ће се у 2014. години видети резултати мера нове економске политике и да ће Србија имати привредни раст и инвестиције.

13.28 - Буџет за 2014. није прављен за ММФ и ЕУ, већ за грађане Србије, рекао је министар Лазар Крстић и оценио да ће то бити један од "репера" за приближавање Србије Европској унији.

10.25 - Посланичким питањима почела седница Скупштине. Посланици потом настављају расправу о буџету.    

Скупштина Србије завршила је  расправу у начелу о Предлогу републичког буџета за 2014. годину, којим су предвиђени приходи од 929,94 милијарде, расходи од 1.113 милијарди динара и дефицит од 4,6 бруто домаћег производа (БДП).  Најављено је да ће се расправа о појединостима наставити у четвртак 12. децембра, а очекује се да буџет буде усвојен пре законског рока - 15. децембра.

Предлогом државног буџета Србије за 2014. годину предвиђено је и задуживање од 662,5 милијарди динара. Тај новац биће искоришћен за финансирање дефицита и отплату дуга иностраним и домаћим кредиторима.

Планирано је се држава задужи за највише 264,06 милијарди динара код домаћих и иностраних финансијских институција и иностраних влада,  затим за максимално 330 милијарди динара продајом хартија од вредности на домаћем трижшту, а на иностраном тржишту до 68,53 милијарде динара. 

Министар финансија Лазар Крстић рекао је да буџет није прављен за ММФ и ЕУ, већ за грађане Србије и оценио да ће бити један од "репера" за приближавање Србије Европској унији.

Посланик ДСС-а Дејан Михајлов рекао је да се или прави консензус са ММФ-ом око буџета, или са грађанима, "који треба да изнесу промене или спасу грађане од провалије у коју је ушао захуктали воз". 

Министар финансија рекао је да буџет није прављен ни за ЕУ ни за ММФ и истакао да ММФ-ова мисија није била у Србији због буџета.

Навео је да је представницима власти, не само у разговорима са ММФ-ом, већ и са Министарством финансија Русије, речено да "дође време када мора да се почисти кућа и уведе ред у јавне финансије".

Крстић је додао да су предложеним економским мерама и буџетом, власти "погледале грађанима у очи".

Министар финансија је, говорећи о просвети, рекао да је годинама стање тешко и да је реформа јавног сектора први корак ка побољшању стања.

"Образовни систем мора да се мења и прилагођава. Први корак у том смеру је реформа јавног сектора почев од броја, вредновања и начина плаћања наставника, учитеља и осталих", најавио је Крстић.

Додао је да ће се питање вишеструких плата и пензија државних функционера решавати до средине идуће године, али "не на индивидуалним примерима, већ системским решењима која неће 'осакатити' ниједну државну институцију".

Шеф посланика ДСС-а Слободан Самарџић рекао је да везивање економских кретања Србије за економију ЕУ није перспективно, јер је Унија пет година у рецесији, а и наредне године ће имати рецесију са великим јавним дугом и проблемом контроле буџетског дефицита.

Радуловић: Резултати економских мера у 2014.

Министар привреде Саша Радуловић рекао је да ће се у 2014. години видети резултати мера нове економске политике и да ће Србија имати привредни раст и инвестиције.

Радуловић је рекао да више неће бити министар ако мере које се предузимају не дају резултате, али да је уверен да ће резултата бити.

"Имаћемо привредни раст и имаћемо инвестиције", рекао је Радуловић и додао да се нова економска политика одсликава и на буџету Министарства привреде за 2014. годину и да се ради на измени суштинских закона који ће омогућити да Србија поправи позицију на листи конкурентности.

Посланица УРС-а Верица Калановић оценила је да је лош потез што се субвенције за запошљавање укидају. Рекла је да је на тај начин угашена нада да у Србију, макар и уз подстицаје, може да дође нови "Фијат", "Мерцедес" или "Панасоник".

Радуловић је одговорио да је "потпуно погрешна политика" утркивања земаља региона ко ће дати веће паре инвеститорима.

Посланик демократа Дејан Николић истакао је да преко 300 хиљада људи од 16 до 30 година у Србији нема посао. "Шта добијају? Образовање, које их припрема за биро рада", рекао је Николић.

Буџет предвиђа, први пут, приватне фондове за инвестирање иновација.

"Та индустрија треба да привуче неких 100 милиона евра за иновативне пројекте и за запошљавање наших младих образованих људи. Даће им будућност и то ће бити једна велика прекретница", рекао је министар Радуловић.

Полемика: Ко је упропастио привреду

Расправу у Скупштини обележиле су међусобне оптужбе опозиције и власти о томе ко је и како упропастио српску привреду.

Посланик СПС-а Дејан Раденковић је у полемици са послаником ДС-а Божидаром Ђелићем рекао да је он "гробар српске привреде" и да је упропастио Србију.

Ђелић је затражио од Лазара Крстића да обелодани уговор Србије и компаније "Етихад" из УАЕ у вези са оснивањем компаније "Ер Србија". 

Посланик УРС-а Саша Миленић затражио је извињење од представника Владе због "увредљивих порука" да су демократске промене у Србији узрок економског слома, док се деведесете проглашавају годинама привредног процвата и "меродавним циљем коме се тежи".

Полемику о ситуацији 90-их и последњој деценији водили су и министар привреде Саша Радуловић и посланица УРС-а Верица Калановић, нарочито у вези са пословањем Фонда за развој.

Калановићева је рекла и да су трансфери локалним самоуправама из буџета за 2014. годину смањени за две милијарде динара пошто се Влада лако одриче буџета локаних самоуправа јер су "далеко, па то не боли".

"Буџет није по мери Међународног монетерног фонда, није по мери Европске уније, али бога ми, није ни по мери Србије", оценила је Калановићева.

Лазар Крстић је одговорио да је у буџету за 2014. годину на трансфере за локалне самоуправе примењена формула која је по закону, а није примењивања раније и да није фаворизована ни једна локална самоуправа.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво