Читај ми!

Посланици о буџету за 2014. годину

Скупштина Србије разматрала Предлог буџета за наредну годину. Предложени буџет није идеалан, али је реалан и једини могући у овом тренутку, поручио посланицима министар финансија Лазар Крстић.

18.30 - Опозиција каже да је предложени буџет нереалан и да не решава проблеме. ДС тражи да се повуче из процедуре.

17.00 - СВМ против Предлога буџета, СПО и ПУПС за, док ЛСВ тражи усвајање амандмана војвођанске скупштине.

11.10 - Буџетом за 2014. годину Влада мења економску политику тако да буде заснована на профитабилности привреде и одрживости, рекао министар привреде Саша Радуловић.

10.55 - Предложени буџет није ни идеалан ни најбољи, али је реалан и једини могући у овом тренутку, поручио посланицима министар финансија Лазар Крстић.

10.25 - Овим буџетом спречићемо да Србија доживи грчки сценарио. Да нисмо применили мере, дефицит би уместо планираних 7,1, могао да достигне девет одсто БДП-а, рекао Ивица Дачић образлажући Предлог буџета за наредну годину.

Посланици Скупштине Србије расправљали су о Предлогу буџета за 2014. годину, који предвиђа дефицит од 182,5 милијарди, или 4,6 одсто пројектованог бруто домаћег производа. Предлог буџета који би Скупштина требало да усвоји до 15. децембра, предвиђа приходе од 930 милијарди динара и расходе 1.113 милијарди.

Премијер Ивица Дачић рекао је у парламенту да је предложени државни буџет за 2014. годину "одговоран" и да представља "шансу за нови почетак и прекретницу у начину размишљања".

Премијер је истакао да ће буџет обезбедити сигурну исплату пензија и плата у јавном сектору, инвестиције у инфраструктуру и наставак европских интеграција.

Дачић је напоменуо да ће укупни дефицит буџета Србије у 2014. години бити 7,1 одсто бруто домаћег производа (БДП) само захваљујући мерама које је предузела Влада Србије и да би у супротном био девет одсто БДП-а.

Навео је да ће јавни дуг Србије бити стабилизован на испод 70 одсто БДП-а, а премашио би 80 одсто да нису предузете мере.

"Фискалне и структурне мере гарантују раст привреде од један одсто БДП-а у 2014. години", рекао је српски премијер.

Дачић је истакао да је Влада одлучна у намери да сузбије сиву економију и додао да у Србији сви морају да плаћају порез и ту нема изузетка.

Према његовим речима, мора се донети нови закон о раду и да су потребне дубинске и пажљиве реформе пензијског система које треба да омогуће његову одрживост.

Дачић је позвао посланике да подрже усвајање буџета како би се сви окренули решавању животних проблема.

Обраћајући се посланицима, министар финансија Лазар Крстић рекао је да предложени буџет за 2014. годину није ни идеалан ни најбољи, али је реалан и једини могући у овом тренутку и позвао их да гласају за тај документ.

"Буџет и пратеће мере морамо да спроведемо како наредне године не бисмо имали дефицит од девет одсто који би био највећи у Европи, и да се не бисмо суочили с кризом јавног дуга у наредних годину до две", навео је Крстић на расправи о државном буџету.

Крстић је рекао да ефекти замрзавања запошљавања у јавном сектору нису урачунати у буџет, а "када би се урачунали, цифре које смо дали у буџету, биле би мање".

Крстић је навео да ће јавни дуг Србије у 2014. години бити повећан за 1,6 милијарди евра.

Према његовим речима, Предлогом буџета за следећу годину предвиђено је бруто задуживање од 5,6 милијарди евра, али највећи део неће повећати јавни дуг.

Како је прецизирао, 3,3 милијарде евра намењено је за отплату и рефинансирање унутрашњег јавног дуга, 0,3 милијарде за рефинасирање спољног јавног дуга, а 0,4 милијарде евра за гаратновани дуг који неће повећати јавни дуг Србије.

Од укупног износа задуживања који ће повећати јавни дуг Србије у 2014. години предвиђено је 1,5 милијарди евра за финансирање буџетског дефицита и 100 милиона евра за набавку финансијске имовине.

Крстић је истакао да буџет има и развојну компоненту пошто Фонд за развој није укинут, предвиђена је кредитна линија за мала и средња предузећа из кредита Европске инвестиционе банке (500 милиона евра) и разматра се оснивање гарантног фонда који ће омогућити снижавање каматних стопа.

Министар финансија је рекао и да је приходна страна буџета први пут представљена реално и да је у пројекцију урачунато да ће приходи у 2013. години бити између 20 и 30 милијарди динара мањи него што је предвиђено ребалансом буџета.

Реално приказани приходи и расходи омогућиће, оценио је Крстић, да се избегне ребаланс буџета за 2014. годину.

Крстић је рекао да приходи буџета за 2014. укључују и смањење плата и повећање ниже стопе пореза на додату вредност (ПДВ) са осам на 10 одсто и смањење сиве економије.

"Кренули смо да се бавимо сивом економијом и Пореском управом, платама у јавном сектору, предузећима у реструктурирању и субвенцијама из буџета", рекао је Крстић.

Министар је навео и да ће до краја ове године бити усвојени закони о приватизацији, о стечају и о планирању и изградњи и да је започет рад на изменама Закона о раду.

Одговарајући на примедбе шефа посланичке групе Либерално-демократске партије Чедомира Јовановића, министар финансија је рекао да су трошкови за набавку робе и услуга у буџету за 2014. из техничких разлога повећани за око девет милијарди динара у поређењу са ребалансом, иако је најављено смањење.

Радуловић: Новим буџетом ка одрживости

Министар привреде Саша Радуливић поручио је посланицима да новим државним буџетом за 2014. годину, Влада Србије мења економску политику тако да буде занована на профитабилности привреде и одрживости.

Радуловић је нагласио и да су потпуно занемарена 153 предузећа у реструктурирању која ће, како је рекао, бити у фокусу економске политике 2014. године.

Министар је навео да је држава највећи поверилац предузећа у реструктурирању, а ти дугови ће до краја јануара бити претворени у капитал, да би до краја 2014. године требало да буде завршена приватизације тих предузећа.

"Успешност програма Владе биће мерена тиме да ли је до краја 2014. завршена приватизација предузећа у реструктурирању", истакао је Радуловић.

Оценио је да су каматне стопе у Србији високе и да је, док су такве, тешко направити профитабилан бизнис због чега је смишљен Гарантни фонд.

"Министарство је ушло у преговоре с банкама и очекујем да ће почетком 2014. године Гарантни фонд почети да функционише уз учешће и међународних финансијских институција. То је део који треба да спусти каматне стопе за све", објаснио је Радуловић.

Он је рекао да ће Фонд за развој остати, али да мора да се измени и убудуће финансира мањи број стратешких пројеката.

Према речима министра привреде, у буџету за 2014. годину предвиђен је и Транзициони фонд од 20 милијарди динара из којег ће се исплаћивати отпремнине за раднике који остану без посла у предузећима у реструктурирању и минималне зараде и повезати се радни стаж.

Радуловић је напоменуо да се "кренуло" у измене о закона о раду и о планирању и изградњи и да ће се економска политика у 2014. години базирати и на стварање позитивног пословног окружења.

Лидер ЛДП-а Чедомир Јовановић замерио је Лазару Крстићу и Саши Радуловићу то што у расправи нису ни покушали да проговоре о узроцима проблема на које указују.

Шеф посланика ЛДП-а рекао је да Владу неће критиковати због најављеног задуживања од шест милијарди што је предвиђено за наредну годину, јер је, како је навео, то "последица реакције државе у којој се налазимо".

ДС и СВМ против, ЛСВ условно, СПО и ПУПС за буџет

Демократска странка тражи да се предложени буџет повуче из процедуре док се у држави не успостави општи концензус око економске политике, рекао је Борислав Стефановић и додао да та странка свакако неће подржати овакав Предлог буџета за 2014. годину.

Савез војвођанских Мађара најавио је да неће гласати за овакав Предлог, јер ни наредне године Војводина неће добити средства која јој по Уставу припадају.

Посланик Савеза војвођанских Мађара Золтан Пек сматра да се Предлогом буџета не поштује ни Устав којим је одређено да седам одсто буџета припада Војводини.

Према његовим речима, досадашње обавезе су поштоване само на папиру и нису дошле до Војводине, којој је од 2007. ускраћено више од милијарду евра.

Заменик председника посланичке групе Лиге социјалдемократа Војводине Ђорђе Стојшић рекао је да ће та странка подржати усвајање буџета уколико буду усвојени амандмани војвођанске скупштине.

Стојшић је додао да се тим амандманима обезбеђује да се Војводини пребаци Уставом предвиђених седам одсто државног буџета.

Жика Гојковић из Српског покрета обнове оценио је да предложени буџет спречава да држава банкротира и да ће због тога СПО подржати усвајање буџета.

Гојковић је рекао да је Влада Србије одговорно приступила буџету, да се није одлучила на корените промене, већ је резала онолико колико је потребно.

Посланик Партије уједињених пензионера Србије Момо Чолаковић рекао је да ће та партија подржати предложени буџет Србије за 2014. годину, као и да се они залажу за социјалну и хуману државу која ће обезбедити социјални мир и стабилност.

Очекује да ће се то постићи новим буџетом и истиче да ПУПС посебно подржава одлуку да се у буџету за наредну годину за активне мере запошљавања издвоји две милијарде динара.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво