Косовска Митровица, екстремисти прекинули гласање

На више бирачких места у Косовској Митровици екстремисти поломили гласачке кутије, после чега је гласање прекинуто. Вицепремијер Александар Вучић тражио од међународне заједнице да Србија успостави ред у Митровици, а Крстимир Пантић да избори буду поништени. Изборна комисија одлучује ускоро о регуларности.

00.05 - Централна изборна комисија одлучиће сутра или наредних дана да ли ће избори на северу Косова бити поновљени, јавља дописник РТС-а из Приштине.

22.25 - "Српска" прогласила победу у свим општинама јужно од Ибра у којима је имала кандидате.

21.50 - Каменовано возило Еулекса у Звечану, причињена мања материјална штета, каже в.д. шефа прес-службе Еулекса Драгана Николић Соломон.

20.15 - Бачена бомба испред Техничке школе у Митровици, али није експлодирала.  

19.35 - Реџепи: Неприхватљив захтев Вучића да Србија интервенише.

19.15 - Због окупљања присталица бојкота избора, око 18 часова затворено биралиште у основној школи "Вук Караџић" у Звечану.

18.30 - Крстимир Пантић тражи да се због инцидента пониште избори у Митровици.

Гласање је прекинуто пошто су, у поподневним сатима,  екстремисти са фантомкама на главама упали у Техничку, Медицинску и Основну школу "Свети Сава" и полупали гласачке кутије, јавља специјални извештач РТС-а из Митровице.  (Овде можете прочитати хронологију изборног дана на Косову)

Вицепремијер Вучић је, после инцидента, затражио да се српским безбедносним снагама "да 45 минута да смире стање у Косовској Митровици", како би гласање могло да се настави. На овај захтев Србије није било одговора међународних званичника.

Око поноћи огласио се и ОЕБС оценивши да је око 17 часова група маскираних особа почела офанзиву против изборног процесана на северу Космета.

Инцидент се догодио када је већи број грађана кренуо на гласање. Избила је туча, бачен је сузавац и гласање је прекинуто.

Гостујући у Дневнику РТС-а, кандидат листе "Српска" за градоначелника Косовске Митровице Крстимир Пантић рекао је да је, према његовим сазнањима постоји могућност да Централна изборна комисија поништи изборе у Косовској Митровици.

Пантић је за нереде на биралиштима у Косовској Митровици оптужио народног посланика ДСС-а Марка Јакшића.

"Одмах након што је Марко Јакшић обишао бирачка места, чланови тог антиизборног штаба су кренули у један страшан поход на школе у којима се гласало", испричао је Пантић.

Пантић истиче да је жртва Јакшићевих батинаша и наводи да је "потпуно јасно ко је све ово изазвао".

"Нико од нас вечерас нема разлога да се осећа пријатно и лагодно. Осећамо се понижено од групе хулигана предвођеном Марком Јакшићем, јединим који вечерас трља руке задовољно", додао је Пантић.Каже да су у инциденту повређене две жене. На једну је нападач бацио столицу, а друга је задобила прелом ноге.

"Влада Србије је учинила све да ови избори протекну фер и регуалрно, али чињицена да ове изборе нису желели ни Албанци, ни Марко Јакшић", рекао је Пантић.

Пантић је још рекао да је "Српска" замолили су чланове и симпатизере да не излазе из својих кућа, јер постоји опасност да се инциденти понове.

Он је подвукао да Влада Србије нема много могућност да делује, а показало се, каже, да међународна заједница или не жели и не може да заведе ред на Косову.

Пантић је претходно на конференцији за новинаре оценио да су инциденти противни интересима Срба и Србије и да је циљ инцидента је да успори напредак Србије, да Срби са Косова и Метохије нестану.

То је, како је нагласио, циљ косовског премијера Хашима Тачија и посланика ДСС-а Марка Јакшића.

"Очекујем да се Јакшићу укине имунитет и да одговара за сва зла која је нанео српском народу у протеклих 14 година", истакао је Пантић раније данас.

Лидер ДСС-а Војислав Коштуница оценио је, међутим, да је "опасно и неприхватљиво што власт лажно оптужује Марка Јакшића за насиље током избора на северу Косова". 

У Основној школи "Свети Сава" налазило се 16 од 33 бирачка места, колико их има у северној Косовској Митровици. 

Стакла на школи су поразбијана, а полиција је до касно увече била распоређене испред школе. Припадници ОЕБС-а евакуисани су из школе и напустили су северну Косовску Митровицу око 17.15 у двадесетак џипова, јавља Танјуг.

Кандидат за градоначелника северне Косовске Митровице грађанске иницијативе "СДП" Оливер Ивановић осудио је прекид избора у Косовској Митровици, истакавши да свако ко чини насиље мора одговарати и да држава Србија мора нешто да уради тим поводом.

"Са овако нечим се нисам сусрео до сада. Бојкот велики да, велики притисак на људе да, али овакав директан атак, директан напад, овако нешто још нисам видео", рекао је Ивановић.

Број коментара 56

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво