Вучић: Поштујте Србију, изађите на изборе

Вицепремијер Александар Вучић позвао у Грачаници Србе са Космета да буду одговорни према својој деци и својој будућности и да поштују државу Србију и изађу на изборе. Сада бирамо између опстанка српског народа, с једне стране, и нестанка нашег народа, с друге стране, каже Вучић.

Први потпредседник Владе Србије који борави у Грачаници са министрима Александром Вулином и Николом Селаковићем, позвао је Србе са Косова и Метохије да буду одговорни према својој деци и својој будућности, да поштују државу Србију и изађу на изборе.

"Не може држава бити добра само кад исплаћује плате и пензије, а лоша ако замоли да се изађе на изборе, како бисте добили и међународну верификацију, то јест потврду за постојање Заједнице српских општина", поручио је Вучић на завршном скупу Грађанске иницијативе "Српска" у Грачаници.

Он је окупљенима рекао да се запитају шта ће добити ако не изађу на изборе, осим што ће, како је рекао, градоначелник Косовске Митровице бити неко ко није Србин, или ће Грачаницу водити неко кога они не би желели да виде на том месту.

"Ви сте ти који држите и чувате Србију на КиМ, као и српство, без вас све то што је Србија чинила не би вредело апсолутно ништа. Ви сте издржали прогоне, отпуштања, неправде", рекао је Вучић и додао да није дошао у Грачаницу да би говорио лепе и пријатне ствари, него тешке.

Он је замолио Србе да буду мудрији, рекавши: "Да ратујемо - нити можемо, нити хоћемо, наш посао је да у миру обезбедимо будућност за нашу децу."

Вучић каже да сада бирамо између две могућности: опстанка српског народа, с једне стране, и прошлости и веома неизвесне будућности и нестанка нашег народа, с друге стране.

Одлука о Заједници српских општина

Подвукао је да се на изборима 3. новембра одлучује о стварању Заједнице српских општина, а да је за њено успостављање потребно најмање шест општина.

Према његовим речима, различити фактори и с Косова и споља, на различите начине покушавају да издејствују да не буде шест општина, да се не створи Заједница српских општина, да у Косовској Митровици не буде изабран човек који ће желети стварање те заједнице.

"Они желе да имају пуну контролу над српском заједницом и да кажу да су решили проблем. Ми нећемо да будемо проблем, већ желимо да живимо на своме, да наша деца уче свој језик и своје писмо и да се радују као и сва остала деца на овом свету", рекао је Вучић и упитао да ли је то много.

Вицепремијер је подвукао да Срби и Србија не желе и не траже непријатеље, већ желе да имају добре комшије и пријатеље, али и да "хоће да имају своје име и презиме, своју заставу и свој барјак, којим ће се поносити".

После избора, економија на дневном реду

"После 3. новембра треба да почнемо да размишљамо како да покренемо економију, да наш народ на КиМ живи боље", рекао је Вучић и додао да је први пут после дуго година у Србији забележен индустријски раст од 3,2 одсто. Те знаке опоравка српске привреде, према његовим речима, жели да види и на Космету.

"Морамо да водимо паметну политику, паметнију него што су неки други водили. Сами на свету не можемо бити, то смо покушали и нисмо успели", указао је вицепремијер.

Прошло је то време, додао је, а резултати такве политике нису били најбољи, иако је намера можда била добра.

Према Вучићевим речима, мудрост мора бити испред свега како би се у договору са светом добило што је наше, како бисмо сачували своја огњишта, да се српске деце рађа више него што је то данас случај и да српска деца имају своје школе, али и место где ће радити.

Вучић је окупљеним грађанима у Грачаници рекао да Србија не сме, и да никада неће и не може да их остави. Он је истакао да им неће рећи за кога да гласају пошто је из међународне заједнице замољен да се не меша, али им је поручио да сами виде на чијем је скупу.

Такође је упутио молбу свима из међународне заједнице да не забораве, ако желе подршку српског народа, да не смеју примењивати двоструке аршине.

Иста права за грађане Европе и Србе на Косову 

Окупљенима се обратио и министар Александар Вулин, који је косовске Србе позвао да изађу на локалне изборе и да више никад не дозволе да Ибар дели Србе на северне и јужне, као ни да градоначелник у Косовској Митровици буде неко ко није Србин.

"Морамо изаћи 3. новембра на изборе да бисмо отели максимум, да бисмо узели више него што они мисле да заслужујемо и да можемо да добијемо", поручио је Вулин на завршном скупу "Српске" у Грачаници.

Само Срби, поручио је, могу да спрече формирање Заједнице српских општина. Вулин је поручио Србима на Косову да подрже своју државу Србију и додао да нигде тако као на Косову не важе речи спрске химне.

"Само правду и тражимо, оно што имају грађани у Европи требало би да имају и Срби на Косову", рекао је Вулин.

Председник Грађанске иницијативе "Српска" и носилац листе Владета Костић рекао је да су у недељу избори на којима Срби не бирају једну политичку странку и политичку опцију, већ гласају о даљем путу ка опстанку.

За тај пут се определила и држава Србија са руководством и институцијама, и то је пут ка стварању Заједнице српских општина, поручио је Костић. Избор сваког другог пута био би стварање некакве невладине организације, додао је Костић.

"Грађанска иницијатива настала је јединством свих оних који су били на страни нашег преговарачког тима, који су били уз Владу Србије када је трпела тешке критике прихватајући Бриселски споразум. Настала је како би се реализовао пројекат српских општина, што је једино решење за опстанак Срба на КиМ", нагласио је Костић.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво