Читај ми!

Нова страница српско-хрватске књиге

Српски председник Томислав Николић и хрватски председник Иво Јосиповић посетили Доњи Таванкут. Николић је рекао да заједно са председником Хрватске отвара страницу књиге односа између Србије и Хрватске, коју се нико пре њих није усудио да отвори. Председници разговарали са представницима хрватске заједнице у Доњем Таванкуту.

Председник Србије Томислав Николић изјавио је да заједно са председником Хрватске Ивом Јосиповићем отвара страницу књиге односа између Србије и Хрватске, коју се нико пре њих није усудио да отвори. Поправљање односа између две земље добра је порука за грађане, рекао је Николић.

Николић је у Таванкуту, након разговора са представницима хрватске националне заједнице у том месту, коме је присуствовао и председник Хрватске Иво Јосиповић, истакао да Србија и Хрватска шаљу добро поруку да могу иза себе да оставе све што их је делило у прошлости и да могу да почну нову историју својих народа.

"Грађани две државе су много повезани, истина да је у прошлости било трагичних догађаја, желимо да их више никад не буде", рекао је Николић и додао да су он и председник Хрватске Иво Јосиповић данас уживали у Таванкуту, да су чули шта је добро и шта није добро у односима двеју земаља, као и да су схватили колико још морају да раде да би, како је казао, отворили потпуно нову, белу и чисту страницу односа двеју земаља.

"После ових разговора јасно је да то што смо ми лични пријатељи није довољно и да морамо учинити да се односи наших грађана стално побољшавају", рекао је председник Србије.

Додао је да је сигуран да ће следећу пут у јавности моћи да изнесе много више података о томе шта је учињено на поправљању односа двеју земаља јер им је, после ових разговора, много јасније шта треба да раде.

На крају је пожелео срећан пут свом госту, истакавши да свему лепом дође крај, па тако и Јосиповићевој посети Србији.

Јосиповић је након сусрета с представницима хрватске националне заједнице у Србији рекао да је веома задовољан разговорима које је водио са Николићем, а да је посета Таванкуту била прилика да отворено проговоре о свим проблемима, посебно односу држава према мањинским заједницама.

Јосиповић сматра да су мањине богатство које повезује две државе, и да поштујући њихова права, "ништа не губимо већ добијамо".

"Ја верујем да ће Србија учинити све што може да положај Хрвата у Србији буде бољи што је обавеза и нас према мањинама у Хрватској", рекао је Јосиповић.

Председник Хрватске је додао да му је приликом посете Србији посебну част представљало обраћање у Скупштини Србије и да је задовољан како су га српски посланици примили, што је јасан знак побољшања односа двеју држава.

Без оптерећења за децу у будућности

Томислав Николић је у Основној школи "Матија Губец" у Таванкуту, обраћајући се ученицима суботичких школа које наставу похађају на хрватском језику и ученицима школа у Војводини који похађају предмет хрватски језик са елементима националне културе, рекао да будућност односа српске и хрватске деце мора да буде неоптерећена оним што смо, како је рекао, доживели "ми и наши стари".

"Поносан сам што сам у Таванкуту и надам се да ћемо неку следећу посету завршити у неком месту где живе Хрвати и где ће изнети своје проблеме. Надам се да наредни пут неће бити никаквих проблема, јер је Србија држава која ће храбро и одлучно решавати проблеме не обазирући се да ли ће то некоме да засмета", рекао је Николић.

Он је ученицима који су га питали да ли постоји школа за председника, поручио да таква школа постоји и да се зове живот.

Изражавајући уверење да се отвара нова страница у односима Србије и Хрватске, Јосиповић је рекао да Србија и Хрватска морају пружити својим грађанима све услове без обзира на то да ли су Срби, Хрвати или неке друге националности, да напредују, негују своју традицију, обичаје, културу и све што сматрају да је потребно.

"Овај дан и добре жеље председника Николића јесте знак оптимизма да све ружно што се дешавало више неће бити, да ће љубав, пријатељство бити снага која ће нас водити у животу. Ми верујемо да вам можемо пружити срећно детињство", истакао је Јосиповић.

Два председника су присуствовала отварању Дванаестих дана хрватске књиге и речи "Балинт Вујков", највеће књижевне манифестације војвођанских Хрвата.

Потребна боља економска сарадња

Раније данас председници Николић и Јосиповић састали су се са српским и хрватским привредницима у згради Председништва Србије.

Током састанка са привредницима постигнута је сагласност да Србија и Хрватска имају компатибилне економије и да би економска сарадња морала бити што боља, јер би то био позитиван сигнал за стране инвеститоре који су спремни да улажу у наш регион, саопштено је из председникове Службе за сарадњу с медијима.

Учесници скупа сагласили су се да је састанак свакако био најважнији сегмент дводневне посете хрватског председника, управо због тога што би у тој области морале да постоје одређене смернице за бољи живот свих грађана Србије и Хрватске, наводи се у саопштењу.

Јосиповић и Николић оценили су јуче да је у односима двеју земаља постигнут известан напредак, али да те односе и даље оптерећује низ проблема, међу којима су и питања несталих и међусобне тужбе за геноцид. 

Број коментара 30

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво