Читај ми!

Ђурић: Још 12.000 српских гласача

Тимови Београда и Приштине договорили се да се још 12.000 грађана упише у бирачке спискове на КиМ, рекао Марко Ђурић. Београд неће одустати од тога да издејствује да сви који имају право да изађу на изборе то могу учинити, рекао је саветник председника Србије.

На састанку радне групе Београд-Приштина о новембарским изборима на Косову постигнут је договор да се још 12.000 грађана упише у бирачке спискове, изјавио је Марко Ђурић, саветник председника Србије.

Ђурић је после разговора с представницима Приштине, с потпредседницом владе Косова Едитом Тахири на челу, такође рекао да се улажу сви напори да се спрече смицалице и подвале власти у Приштини с циљем да број Срба који могу изаћи на изборе буде што мањи.

Он је истакао да се разговара и о веома важном питању, како је рекао, "оних који су прогнани с Косова и Метохије" и изразио очекивање да ће се зато наставити притисак међународне заједнице.

То ће чинити и српске власти с циљем да се пруже ваљани докази да у централној Србији живе десетине хиљада људи којима српске власти могу дати изводе из матичних књига и сву другу документацију, што ће зајамчити да могу гласати на новембарским локалним изборима, рекао је Ђурић.

Он је истакао да приштинске власти засад не прихватају преузету обавезу из споразума Београд-Приштина, да косовски Срби имају своје представнике у Централној изборној комисији.

Саветник председника је подвукао да Београд неће одустати од тога да издејствује да сви који имају право да изађу на изборе то могу учинити.

Ђурић је рекао да ће однос Србије према изборима свакако зависити и од спремности Приштине да испуњава оно што је договорено.

"За нас ови избори представљају избор за Србију или избор за неку другу опцију, и у том смислу нећемо штедети труда да спречимо оне који желе да нас одврате од гласања и да учинимо све да поништимо намере оних из Приштине који се упорно труде да на ове изборе изађе што мање српских грађана", рекао је саветник председника.

Ђурић је истакао да се све чини да се обезбеди потпуна регуларност избора и да се, поред осталог, и у свим пратећим елементима избора зајамчи да неће бити никаквих ознака такозване државе Косово, као што су изборни материјали, пропаганда, капе, мајце и друго.

Ђурић је рекао да ће радна група за изборе наставити рад највероватније идуће недеље у Бриселу.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво