Читај ми!

Николић и Плевнелијев за бољу сарадњу

Сарадња Србије и Бугарске треба да буде интензивнија, нарочито на економском плану, сагласни председници двеју земаља Томислав Николић и Росен Плевнелијев. Они су најавили сарадњу на пројектима од обостраног интереса, као и заједничке седнице двеју влада.

Председници Србије и Бугарске, Томислав Николић и Росен Плевнелијев, сагласили су се да је потребно интензивирање односа двеју земаља, посебно на економском плану, и најавили сарадњу на пројектима од обостраног интереса, те заједничке седнице двеју влада.

Николић и Плевнелијев су, на заједничкој конференцији за новинаре, изразили уверење да ће ова посета председника Србије Софији бити прекретница у том смислу.

Они су указали да су добри односи Бугарске и Србије вредност сама по себи, али и добар сигнал за стране инвеститоре.

Уколико су Бугарска и Србија у лошим односима, инвеститори неће долазити ни у Србију, нити у Бугарску, указали су Николић и његов домаћин Плевнелијев.

Председници двеју земаља најавили су у наредном периоду заједничке седнице двеју влада, заједнички рад на ауто-путу од Софије до Ниша, и на железничкој прузи, и истакли да су политичари ти који треба да створе простор и формат, како би бизнисмени могли боље и лакше да сарађују.

Председник Николић је навео да је изузетно значајна подршка коју Бугарска пружа Србији на њеном путу ка пуноправном чланству у Европској унији.

Према његовим речима, Србија је показала озбиљност и одговорност и да је спремна на компромисе ради очувања трајне стабилности у региону.

Навео је да ће се чувати споменици Бугарске у Србији и српски у Бугарској, да ће се историја памтити, али да Бугарска и Србија, две земље које су компатибилне, треба и морају да живе и сарађују данас и сутра.

Још једном истичући значај добросуседских односа Србије и Бугарске, Николић је оценио да је пред нама историјска прилика да се оствари све што је замишљено, да се искористе сви потенцијали, унапреди сарадња у областима инфраструктуре, енергетике и прекограничне сарадње.

"Убеђен сам да смо у прилици да се заједно изборимо за бољу будућност наших народа. Све то нам је надохват руке, само ако имамо воље и ако будемо заједно радили", рекао је Николић.

Плевнелијев: Верујем у европску будућност Србије

Бугарски председник је рекао да дубоко верује у европску будућност Србије, да ће Србија отпочети разговоре са ЕУ, како је и планирано, али и понудио помоћ на том путу, како не бисмо правили исте грешке које је својевремено Бугарска правила.

Плевнелијев је рекао да је с Николићем у пријатељским односима, и да такви треба да буду и између два народа и двеју земаља, истакавши да ће две земље исписати нове странице историје и да могу заједнички гледати и ићи у будућност.

Николић је од данас у дводневној званичној посету Софији, а његов домаћин, Плевнелијев, дочекао га је уз највише државне и војне почасти.

Посета српског председника у ударним је вестима информативних програма бугарских електронских медија, а посебна пажња се придаје пословном форуму, који се одржава у Привредној комори Бугарске.

Председник Николић, како је најављено, разговараће сутра и са председником парламента Бугарске Михаилом Миковим, и премијером те земље Пламеном Орешарским.

Председник Србије посету ће завршити обиласком Цркве Свете недеље, као и Националног историјског музеја у главном граду Бугарске.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво